Innenriks

Fnyser av KrFs ultimatum

Sentrum setter hardt mot hardt. Frp trekker på skuldrene av kravene om at Anundsen må revurdere sakene til asylbarna for å ha tillit.

1 av 4

Av Marie Melgård og Håvard Therkelsen

– Vi tar det med et skuldertrekk og stor ro.

Det sier Fremskrittspartiets innvandringspolitiske talsperson Mazyar Keshvari om kravene fra KrF og Venstre. De krever at regjeringen går med på å vurdere sakene til de lengeværende asylbarna som ble sendt ut mellom 1. juli og desember i fjor på nytt.

At KrF-leder Knut Arild Hareide fra talerstolen til eget landsstyre framsatte et ultimatum til regjeringen, skaper ikke våkenetter i Frp-land:

– Jeg tolker utspillene fra Hareide for det de er: Utspill. Og hva slags utspill KrF-lederen ønsker å komme med, må han avgjøre helt selv. Vi har ikke registrert konkrete forslag eller krav fra KrF i komiteen, samarbeidsgruppa eller noen andre steder. Vi tar det med et skuldertrekk og stor ro, sier Keshvari til Dagsavisen.

Han har tidligere omtalt KrF som «et lite tulleparti» før budsjettforhandlingene i høst.

Les saken her: «KrF er et lite tulleparti»

Og mer om samme sak her: Trekker tullekommentar om KrF

Avviser ultimatum

I KrFs leir er det imidlertid knyttet stor spenning til hvordan regjeringen vil besvare det som oppfattes som et uvanlig tydelig krav fra Hareide: Enten må regjeringen innfri kravet om å gjennomgå asylbarnsakene, ellers opplever KrF samarbeidsavtalen som brutt.

I går fulgte Venstre etter og krevde at regjeringen «rydder opp» skal den fortsatt ha partiets tillit.

– Å «rydde opp» er allerede gjort. Den nye forskriften er på plass, svarer Keshvari.

– Så du er ikke bekymret for at KrF og Venstre vil trekke seg fra samarbeidsavtalen?

– Vi har klare krav i samarbeidsavtalen om at vi skal konferere med hverandre hvis noen har krav eller ønske om endringer. Slike forslag har vi ikke vi mottatt fra KrF og Venstre. Jeg har heller ikke registrert at det er stilt noe ultimatum utover det Hareide sier i VG og på Politisk kvarter, sier Keshvari.

Les også: Venstre verner Anundsen

Les også: Dropper mistillit

Les også: Asyltrussel mot Solberg

Ikke mistillit

I dag skal kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget avgi sin innstilling om justisminister Anders Anundsens håndtering av asylbarnsaken.

Arbeiderpartiet, SV og Senterpartiet stiller et mistillitsforslag mot Anundsen, mens KrF og Venstre, som ventet, heller retter sterk kritikk mot ham for ikke å ha informert Stortinget godt nok.

Dermed redder Venstre og KrF justisministeren. Men de krever én avgjørende handling før tilliten til ham er gjenopprettet:

– Når en statsråd gjør en feil, innrømmer en feil, beklager en feil, så regner jeg det som logisk at man også vil rette opp feilen, sier Venstre-leder Trine Skei Grande til Dagsavisen.

– Det er det eneste som er moralsk og etisk riktig å gjøre, sier stortingsrepresentant Abid Raja (V).

Som Dagsavisen tidligere har omtalt har det vært forhandlinger «på kammerset» til de fire borgerlige partilederne om skjebnen til de lengeværende asylbarna som allerede er blitt sendt ut av landet, uten at de har kommet til noen enighet.

Men etter det Dagsavisen erfarer jobbes det for å få på plass en løsning som skal imøtekomme sentrumspartiene. Sentrale kilder i Høyre sier en slik avklaring vil komme før påske – altså denne uka.

Keshvari på sin side avviser at det i det hele tatt pågår noen slike forhandlinger.

– Lover, forskrifter og regler gjelder inntil nye er på plass. Vi lager ikke nye forskrifter med tilbakevirkende kraft. Det er fra forskriften ble innført i desember at forskriften gjelder og engangsløsningen ble implementert i fjor sommer – det er ikke noe mer forhandlinger her, sier han.

Les også: Solhjell går inn for mistillit mot Anundsen i asylbarnsaken

Les også: Får kraftig kritikk

Les kommentar på Nyemeninger.no

– Diskuterer ikke

Sjefen selv, statsminister Erna Solberg (H), er svært ordknapp.

– Jeg oppfatter det som om dette er en viktig sak for KrF og Venstre. Og det tar vi på alvor.

På spørsmål om firepartisamarbeidet er over dersom regjeringen ikke leverer svarer hun at hun snakker med KrF og Venstre om dette.

– Hvor lenge kan et slikt ultimatum som Hareide stiller stå ubesvart?

– Det er fortsatt det samme svaret: Jeg snakker om dette med KrF og Venstre.

Les også: «Sjakk matt» i asyldramaet

Les Arne Strands kommentar på Nyemeninger.no

Les også: – Bytt ut Anundsen