Justisminister Anders Anundsen. FOTO: TROND REIDAR TEIGEN/NTB SCANPIX

Venstre verner Anundsen

Arbeiderpartiet og SV kritiserer Venstre for å forsøke å bytte en fredning av justisministeren mot en løsning på asylbarn-konflikten – i kontrollkomiteen.

Venstres stortingsgruppe sluttet seg mandag til KrF og retter kraftig kritikk – men ikke mistillit – mot justisminister Anders Anundsen (Frp) for hans opptreden overfor Stortinget i asylsaken.

Dermed står SV, Arbeiderpartiet og Senterpartiet alene om å ville fremme mistillit ut fra en vurdering av at Anundsen har feilinformert Stortinget.

 

Les også: Dropper mistillit

Les også: Asyltrussel mot Solberg

Les kommentar på Nyemeninger.no

Ønsker løsning

Venstres medlem av kontroll- og konstitusjonskomiteen Abid Raja sier at han har latt tvilen komme Anundsen til gode.

Samtidig vil han bruke kontrollsaken til å presse fram en ny vurdering av sakene til de lengeværende asylbarna som ble sendt ut av landet i fjor høst.

I en merknad til saken foreslår Raja at kontrollkomiteen forutsetter at det blir en løsning for asylbarna.

– En uryddig sammenblanding av oppgavene til de ulike komiteene, sier Arbeiderpartiets Jette Christensen til NTB.

– Et underlig forsøk på å skjerme en statsråd i håp om bedring for fremtiden, sier SVs Bård Vegar Solhjell, som er saksordfører for kontrollsaken mot Anundsen.

Les også: Solhjell går inn for mistillit mot Anundsen i asylbarnsaken

Les også: Får kraftig kritikk

 

– Sterkt alvor

Raja la ikke skjul på at saken har vært utfordrende for Venstre da han og partileder Trine Skei Grande møtte pressen i vandrehallen etter møtet i stortingsgruppa mandag ettermiddag.

– Det er et sterkt alvor i et mistillitsvedtak. Dette har vært et vanskelig tvilstilfelle. Men da har jeg lært meg å la tvilen komme tiltalte til gode. Det har vi kommet fram til etter en meget grundig vurdering, sa Raja.

Les også: «Sjakk matt» i asyldramaet

– Uryddig

Christensen sier at det er med dobbelt undring hun hører hva Venstre har konkludert med.

– For det første er det merkelig at Venstre klarer å konkludere med at det ikke er grunnlag for mistillit, all den tid det er så klart at statsråden ikke har oppfylt sin opplysningsplikt overfor Stortinget. Jeg ser fram til å lese begrunnelsen. Det må være en god retorisk, sier hun.

Forslaget om å legge inn en politisk føring forundrer henne også.

– Det å dra inn fagkomiteens arbeid i kontrollkomiteen vil være noe helt nytt. Det er ikke slik vi pleier å gjøre det. Jeg mener det er uryddig, sier hun.

Les Arne Strands kommentar på Nyemeninger.no

– På ville veier

SV-nestleder Solhjell sier at hans parti skal lese Venstres forslag til merknad før partiet konkluderer endelig, men lar det skinne klart gjennom at SV heller i retning av å ikke støtte Rajas tilleggsforslag.

– Det er veldig bra hvis Venstre og KrF vil støtte vårt forslag om å hente hjem barn som aldri skulle ha vært sendt ut. Men jeg vil advare mot å sause det sammen med en kontrollsak. For en kontrollsak skal dreie seg om konstitusjonelle forhold, og om Grunnloven er fulgt. Om man begynner å bytte det mot politiske saker, da er vi på ville veier, sier han. (NTB)

Les også: – Bytt ut Anundsen