Innenriks

Krever lik pris inne og ute

Burgeren og bollen må koste det samme, uavhengig av om den spises inne på et serveringssted eller utenfor. Det mener Senterpartiet. NHO Reiseliv gleder seg over støtten.

Publisert Sist oppdatert

NHO Reiseliv gleder seg over støtten.

Sp-nestleder Lars Peder Brekk har sett seg lei på at det betales hel moms inne og halv moms på serveringsmat som tas med hjem.

– Dette må vi gjøre noe med. Vi må fjerne forskjellen i momssats sier Brekk til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Utenfor McDonald’s i Storgata i Oslo tygger Nouredine Ugas og Mohammed Farah (begge 18) i seg hver sin cheeseburger. De synes det er irriterende med to forskjellige priser for om man spiser inne eller tar med seg maten.

– Det er forvirrende og det er ikke alltid man vet om man skal være inne eller gå ut bortsett fra om vinteren. Da sitter vi inne og spiser sier Ugas.

Kameraten Mohammed er enig og han har en egen strategi hvis han akkurat har penger til en «take away» men har lyst til å spise inne.

– Jeg pleier å si: Jeg skal ta med men spise her ler han.

Uklart skille

Senterpartiet var pådriver for at det ble innført halv matmoms for sju år siden.

Problemet var bare at det oppsto et uklart skille på serveringssteder og etterpå har problemene bare vokst i omfang siden flere aktører har lagt opp til kreative løsninger for å kunne servere mat med 14 prosent matmoms framfor full moms på 25 prosent. Tradisjonelle spisesteder taper dermed i konkurransen med bensinstasjoner kiosker og gatekjøkken.

Det hører også med til historien at flere steder med sitteplasser likevel tar lav sats – til tross for at maten «inntas på stedet».

– Dette er direkte skatteunndragelse men vanskelig å kontrollere sier Brekk.

Tre løsninger

Lars Peder Brekk ser tre løsninger på problemet:

* Senke satsen på servering til 14 prosent.

* Heve satsen på «take away» til 25 prosent.

* Legge seg et sted midt imellom.

Med det første alternativet vil staten tape momsinntekter mens lønnsomheten i næringen vil øke. Alternativ to vil være en avgiftsøkning og dermed ikke i tråd med regjeringens løfter i erklæringen fra Soria Moria. Det siste alternativet er nok mest nærliggende men det vil medføre at det blir nok en momssats å forholde seg til.

Kan få fortrinn

– Mat kan bli et konkurransefortrinn for norsk reiseliv. I dag hindres dette gjennom momssatsene som favoriserer hurtigmat som ikke inntas på stedet sier Lars Peder Brekk.

– Helt riktig sier direktør Hilde Charlotte Solheim i NHO Reiseliv. Hun er veldig glad for at Senterpartiet tar opp saken. Solheim håper at Senterpartiets press nå kan få resten av regjeringen på nye tanker.

– Dagens system er elendig distriktspolitikk feil ernæringspolitikk og feil reiselivspolitikk sier direktøren i NHO Reiseliv. Hun viser til at utenlandske turister først og fremst er misfornøyd med hvor dyrt det er å spise i Norge.

Powered by Labrador CMS