Innenriks

12 mistet livet i biljakt

De ti siste åra har 12 personer mistet livet og 20 blitt alvorlig skadd i forbindelse med politiets biljakt. Ikke i noen av sakene har Spesialenheten eller Riksadvokaten reagert med straff.

Det framgår av tiårsrapporten fra Spesialenheten for politisaker. I ett tilfelle omkom en kvinnelig syklist og trebarnsmor. Hun ble påkjørt av en beruset bilfører som ble forfulgt av politiet. Syklisten ble kastet 10–15 meter til værs og døde av skadene.

– Antall døde og alvorlig skadde viser med tydelighet at bilforfølgelse er svært risikofullt. I tillegg til risiko for involverte kjøretøy, innebærer metoden risiko for andre, skriver Spesialenheten.

LES OGSÅ: Liten vits i å klage på Spesialenheten

Lovlig

Bilforfølgelse er for politiet en lovlig og regulert metode, men Spesialenheten peker på at det alvorlige skadeomfanget og dødsfallene ikke alltid står i forhold til det som utløste biljakten.

– Bilforfølgelse blir i mange situasjoner iverksatt med bakgrunn i mistanke om straffbare forhold som ikke er blant de alvorligste, skriver Spesialenheten og ber politiet vurdere om det bør foretas endringer i retningslinjer og rutiner for bilforfølgelse.

Følg oss på Twitter og Facebook!

Ung og ruset

Typisk for sakene er at det oftest er personen som flykter som omkommer. Fluktsjåføren er gjerne ung og ruset. Politiet blir ofte oppmerksom på ham på grunn av mindre forseelser, som ustø kjøring, manglende skilt eller at han er en kjenning. Sjåførene er sjelden tunge kriminelle. Biljakten fortsetter ofte selv i strøk med barn og myke trafikanter – og ender ofte med at sjåføren mister kontrollen over bilen. Så kjører sjåføren av veien, i en husvegg eller et tre – og omkommer.

I 20-årsperioden fra 1991–2011 er minst 31 mennesker i Norge omkommet i forbindelse med politiets bilforfølgelse av personer på flukt. Spesialenheten for politisaker har i flere år kritisert Politidirektoratet for uklare regler for når politiet kan oppta biljakter, men så lenge reglementet er sånn knytter det seg ikke straffansvar til bilforfølgelse.

LES OGSÅ: Her ventes mer uro i 2015

Skyting

Heller ikke i saker der personer har omkommet eller blitt alvorlig skadd når politiet har skutt, har det utløst straffansvar. De ti siste åra har 16 personer blitt alvorlig skadd etter å ha blitt skutt av politiet. To menn døde av skuddskadene.

Uavhengig av mistanke om straffbare forhold skal Spesialenheten etterforske saker der noen er død eller alvorlig skadd av politiets tjenestehandlinger. Spesialenhetens etterforskning har konkluderte med intet straffbart forhold anses bevist alle sakene der politiet har brukt skytevåpen i denne tiårsperioden.

Fordi det kan ta tid for Spesialenheten å komme til åstedet, vurderer enheten å be om skjerming av tjenestemenn som har deltatt i oppdraget før de avhøres.

Flere politifolk har derimot fått forelegg for uforsiktig omgang med skytevåpen.

Spesialenheten har ikke svart på Dagsavisens forespørsel om ytterligere kommentarer til tiårsrapporten.

LES OGSÅ: Politiet kommer om natta

Mer fra Dagsavisen