Stavanger

Ikke Obamas skyld

I USA er det nok flest som trekker på skuldrene og antar at prisen deles ut av fem tidligere norske politikere med venstreorienterte holdninger.

Publisert Sist oppdatert

Barack Obama skal i dag ta imot Nobels fredspris i Oslo rådhus. Sikkerhetsopplegget er som det pleier å være når en amerikansk president er på utenlandstur. Den internasjonale oppmerksomheten om prisen er mindre enn den pleier å være. Presidenten selv ser ut til å ville gjøre unna Oslo-besøket så raskt som mulig. Det er kanskje ikke så rart, siden bare 26 prosent av hans egne landsmenn synes han fortjener prisen, og så mange som to tredeler av dem synes at han ikke fortjener den. Obama selv kan mistenkes for å tilhøre den siste gruppen.

Nobels fredspris er den mest prestisjetunge av alle internasjonale fredspriser. Offentliggjøringen av den årlige tildelingen er som oftest en toppnyhet i internasjonale medier. Det betyr ikke at det brede publikum utenlands er like opptatt av den som vi er her i landet. I USA er det nok flest som trekker på skuldrene og antar at prisen deles ut av fem tidligere norske politikere med venstreorienterte holdninger. Det inntrykket har Nobelkomiteen ikke minst bekreftet ved sine tildelinger til amerikanere. De tre siste er Jimmy Carter, Al Gore og altså Barack Obama, tre politikere som i mange amerikaneres øyne hører hjemme på venstresiden i politikken.

Nobelkomiteen gir prisen til Obama «for hans ekstraordinære innsats for å styrke internasjonalt diplomati og mellomfolkelig samarbeid. Komiteen har lagt spesielt vekt på Obamas visjon om og arbeid for en verden uten atomvåpen». Det er en begrunnelse som holder godt i forhold til statuttene i Alfred Nobels testamente. Når så mange likevel er skeptiske til årets tildeling, er det fordi Obama så langt ikke har oppnådd stort. Bortsett fra at han har rettet opp en stor del av USAs dårlige internasjonale omdømme som ble skapt under George W. Bush.

Obama fører to kriger. Han har ikke kommet noe nærmere fred i Midtøsten, hans utstrakte hånd til Iran er ikke gjengjeldt, Nord-Korea har ikke lagt til side sitt atomprogram og forhandlingene med Russland om begrensning i de langrekkende atomrakettene, START-avtalen, er ikke i havn. Det han får prisen for er altså visjonen om en atomvåpenfri verden. Det hadde for øvrig også Ronald Reagan. En annen del av begrunnelsen er nok det faktum at USA etter presidentens eget utsagn, heretter vil ivareta USAs internasjonale interesser gjennom internasjonale organer, og ikke på egen hånd.

Barack Obama er på mange måter en ny type amerikansk politiker. Det er nok det Nobelkomiteen har villet belønne. Om belønningen er noen fordel for presidenten, er heller tvilsomt. Men det er ikke hans skyld at han får prisen. Det er fem nordmenn som har satt ham på Nobels pidestall.

Powered by Labrador CMS