Innenriks

Hest er best

Interessen for de firbeinte skapningene er i ferd med å ta av her i landet.

Publisert Sist oppdatert

– Folk er opptatt av å gjøre noe hyggelig og annerledes på fritiden. Det sier Kjell Myhre som er generalsekretær i Norges Rytterforbund.

De organiserer 40.000 ryttere som driver med alt fra sprang, dressur, feltritt, distanseridning og voltige som er en slags akrobatikk til hest. Også ridning på islandshest er en egen gren, fordi islandshester har to helt spesielle gangarter.

Myhre sier at noe av det spesielle med interessen for hest, er at den kan dyrkes på mange forskjellige måter og på mange nivåer.

– Noen liker først og fremst å være i stallen og møkke ut og fôre hest. Andre vil helst sitte oppå og ri på dem. Ridning er dessuten en aktivitet man kan drive uavhengig av alder, kjønn eller funksjonshemning. Det behøver ikke å være konkurransepreget.

Mest jenter

– Hvorfor er det særlig jenter som tiltrekkes av hestesporten?

– Det kan være at jenter er mer tålmodige enn gutter – og hester krever tålmodighet. Ellers mener mange det har med at det handler mye om omsorg for dyr, sier Myhre.

– Det er kjempegøy å ri og morsomt å holde på med et så stort dyr, sier Silje Moe Stubø som snart er 17. Hun sier at man får et sterkt bånd til den hesten man rir. Selv rir hun dølehesten Blesen. Den fire år gamle hesten er blitt en fin dressurhest.

Rundt oss på Skjerven gård i Maridalen ris det dressur. Her går det både i skjenkelvikning og fordelsvending. Store tunge hester adlyder elegant det rytterne ber dem om.

Silje rir selv hver dag. Hun har ridd siden hun var seks og kunne ikke tenkt seg noen bedre fritidsaktivitet.

Dro tømmer

Rett etter 2. verdenskrig var det over 200.000 hester i Norge. De fleste var dro tømmer eller bidro i landbruket. Men så sank antall hester dramatisk og på slutten av 70-tallet var det kun 20.000 hester i Norge. Men etter det har interessen for hest tatt seg drastisk opp. Og nå er det minst 50.000 hester i Norge. Ikke alle hester er registrert, derfor er det reelle tallet større.

Generalsekretær Harald Milli i Norges Bondelag mener hesten har gjort mye positivt for norsk landbruk. Mange steder bidrar det til næringsvirksomhet og hindrer fraflytting.

– Undersøkelser viser også at interesse for hester teller mye i forbindelse med flytting fra byene til distriktene, sier Myhre. Han peker på at hestehold nå dreier seg om mer enn trav og galopphester.

– Nå er det vel så mye til rekreasjon og ridning.

Powered by Labrador CMS