Verden
Brende: For tidlig for Norge å anerkjenne staten Palestina
MIDTØSTEN: Utenriksminister Børge Brende (H) sier Norge deler svenskenes ønske om en fremforhandlet tostatsløsning, men at det er for tidlig å anerkjenne Palestina som stat.

Få nyhetsbrev fra Dagsavisen. Meld deg på her!
– Vi mener for vår del at det fremdeles er mest hensiktsmessig å anerkjenne når det foreligger en fremforhandlet løsning. Men det haster for partene å gjenoppta forhandlingene og komme til en løsning basert på grensene før 1967, sier Brende.
Ifølge ham var det forventet at den nye svenske regjeringen ville anerkjenne staten Palestina, ettersom det ble sagt under valgkampen.
– I sin begrunnelse peker statsminister Löfven på at konflikten mellom Israel og Palestina bare kan løses gjennom en tostatsløsning, som fremforhandles i henhold til prinsippene i folkeretten. Norge deler det samme ønsket som Sverige, sier Brende.
Forventet kritikk
Sveriges anerkjennelse har vakt harme i USA og Israel. Mandag formiddag var svenskenes ambassadør i Tel Aviv, Carl Magnus Nesser, kalt inn på teppet av det israelske utenriksdepartementet.
Hva som kom fram av møtet har det svenske utenriksdepartementet ikke kommentert.
Utenriksminister Wallström sa under et intervju med SVT mandag morgen at hun forventet sterke reaksjoner.
– Jeg vil absolutt ikke kalle det her for en krise. Vi kommer fortsatt til å ha gode forbindelser med både Israel og USA og alle andre som er kritiske, sa hun.
Sverige er det første EU-landet som i moderne tid vil anerkjenne Palestina som stat.
I Danmark understreker landets utenriksminister Martin Lidegaard at den svenske avgjørelsen ikke kommer til å få danskene til å følge etter.
– Vi gleder oss til å kunne anerkjenne Palestina som stat, men det er vanskelig å gjøre det før vi vet om staten har noen som helst mulighet for å eksistere, sier han til nyhetsbyrået Ritzau.
– Palestina ikke en stat
Den svenske Midtøsten-professoren Leif Stenberg mener svenskenes beslutning om å anerkjenne Palestina som stat ikke oppfyller kriterier i folkeretten.
I henhold til folkeretten kjennetegnes en stat av et eget territorium, en befolkning og en regjering som utøver makt over befolkningen, sier professor Leif Stenberg.
– Kriteriene er ikke oppfylt, så hensikten med vedtaket må være å løfte Palestina-saken opp på dagsordenen, sier Stenberg.
Sveriges utenriksminister Margot Wallström tror at den svenske anerkjennelsen av Palestina kan få flere EU-land til å følge etter. Det tror ikke Stenberg.
– Jeg tror ikke det blir noen større endring i Israel/Palestina-spørsmålet, verken på EU-plan eller internasjonalt. Da må Sverige i så fall vise et enda tydeligere engasjement, mener han.