Innenriks
Behandler overgripere med hormoner
Norge starter i løpet av kort tid hormonbehandling av sedelighetsdømte. Til nå har fire menn som er dømt for voldtekter og sexovergrep mot barn sagt seg villig til å la seg behandle.
Få nyhetsbrev fra Dagsavisen. Meld deg på her!
De fire har gått gjennom seks måneders kognitiv gruppebehandling og vi er dermed klare til å påbegynne hormonbehandlingen sier psykolog og forskningsleder Jim Aage Nøttestad ved Brøset regionale sikkerhetsavdeling og kompetansesenter til Dagsavisen.
Frivillig ordning
Nøttestad mener imidlertid det blir feil å kalle hormonbehandlingen for kjemisk kastrering ettersom seksualdriften vender tilbake dersom medikamentet kuttes ut. Hormobehandlingen blokkerer virkningen av det mannlige kjønnshormonet testosteron i kroppen.
De som behandles mister både den fysiske og den psykiske interessen for sex og vi registrerer flere årsaker til at de domfelte har meldt seg til dette behandlingsprosjektet. Felles er at de ønsker innsikt i årsakene til at de har begått overgrep og at de vil ha erfaring med hvordan hormonell behandling virker sier Nøttestad.
Ifølge forskningslederen er alle de fire dømt for alvorlige seksualforbrytelser som seksuelle overgrep mot barn og voldtekt. Ordningen er frivillig og de dømte blir ikke løslatt tidligere eller oppnår andre soningsfordeler ved å si ja til behandlingen. Også etter løslatelse kan sexovergriperne fortsette behandlingen dersom de ønsker. En stor andel av de sedelighetsdømte begår nye overgrep og håpet er å hindre gjentakelse ved hjelp av hormonbehandlingen.
Ønsker flere deltakere
Danmark har brukt hormonell behandling av sexdømte siden 1989. Også der er dette frivillig og i alt 25 personer er blitt behandlet. Ingen skal ha gjentatt sexovergrep på nytt etter behandlingen. Også i Norge ønsker man at flere av dem som er dømt for alvorlige sedelighetsforbrytelser skal delta i behandling.
Vi er i ferd med å sende ut informasjon om behandlingsprosjektet til alle landets fengsler. Prosjektet forutsetter imidlertid at de som vil ha behandling må samtykke i å bli overflyttet til Trondheim fengsel. Det er i første rekke her behandlingen vil bli foretatt i samarbeid med St. Olavs hospital Universitetssykehuset i Trondheim.
Neppe debatt
Prosessen er at sedelighetsdømte som er interessert i behandling blir kontaktet av oss slik at vi får vurdert motivasjonen. Planen er etter hvert å starte nye grupper hvert halvår men dersom det blir for få starter vi individuell behandling inntil vi har nok til en hel gruppe sier Nøttestad.
Prosjektlederen tror ikke bruken av hormonell behandling av sedelighetsdømte vil vekke noen etisk debatt i Norge siden behandlingen er frivillig og deltakelsen ikke gir den dømte noen fordeler utover effekten av selve behandlingen.