Nyheter

Bare et lite stikk

Med fem tappestasjoner i Østfold, er vi godt rustet i dårlige blodforsyningstider. Bare i Fredrikstad tappes det rundt 12 liter blod om dagen, og østfoldingene er generelt flinke til å gi blod.

Publisert Sist oppdatert

Det er fredag formiddag og midt i fellesferien. Allikevel sitter folk på plass i blodbankens tappelokale, med slange i armen og ved godt mot. Blod siver gjennom slangen og videre opp i en pose, som senere vil finne veien til blodlageret.

Der kan blodet oppbevares i maks 35 dager, før det er for gammelt. Nettopp fordi blod er ferskvare er blodbankene helt avhengig av sine faste blodgivere, slik at de får tappet hele tiden.

Fint å hjelpe

- Nå på sommeren er det vanskeligere å få tak i blodgiverne. Vanligvis har vi rundt 40 tappinger om dagen, men nå har vi vel rundt 25. Derfor oppfordrer vi alle faste blodgivere som ikke har hørt fra oss, men som vet at de kan gi blod, om å melde seg, sier seksjonsleder for blodbankene i Østfold, Liv Klemsdal.

En som ikke har tatt seg ferie fra blodtapping denne formiddagen er Eva Agerup Larsen. Hun har vært fast blodgiver i 10 år, og er innom blodbanken cirka hver tredje måned for å gi blod.

- Det føles bra å kunne hjelpe andre som har behov for det, sier hun.

Nysgjerrig

Mens Eva Agerup Larsen tapper blod, sitter lille Anea Wærner ved siden av, og følger nysgjerrig med.

- Jeg har tatt henne med slik at hun kan se at det verken er farlig eller skummelt å gi blod. Må rekruttere framtidige blodgivere også vet du, ler Larsen.

Lille Anea kan imidlertid ta det fullstendig med ro for en god stund, for et av kriteriene for å bli blodgiver er at man er fylt 18 år.

Trofaste

Blodbankene i Østfold har rundt 9000 faste blodgivere og 17000 tappinger i året. Seksjonsleder Liv Klemsdal tror noe av grunnen til at Østfold har så mange blodgivere er at vi har fem tappestasjoner fordelt i fylket.

- Det spiller nok en stor rolle. Med fem tappestasjoner har man kort vei for å gi blod, og dessuten tror jeg giverne våre føler en lokal forankring til blodbanken sin, sier Klemsdal.

Hun og kollegaene skryter også av sine trofaste blodgivere.

- De er alltid positive og flinke til å stille opp. Selv om mange har mye med barn, jobb og mange andre ting, tar de seg tid til dette. Dessuten oppleves det som en god handling å gi blod, sier Klemsdal.

Ingen krise

Blodbanken i Oslo har allerede for lite blod på lager, og frykter at svineinfluensaen kan få alvorlig følger for tilførsel til blodlageret. Ved blodbankene i Østfold merker de på grunn av sommerferien at det er færre blodgivere, og etterlyser flere, men understreker at det ikke noen krise.

- Sommeren er alltid en utfordring, og vi trenger flere givere. Nye blodgivere kan vi ikke ta i mot før til høsten, men de må gjerne registrere seg nå. I forhold til svineinfluensaen er det umulig å forutse om det vil få konsekvenser for oss, men vi er jo litt bekymra. Blir mange av blodgiverne våre syke, vil vi merke det, sier Klemsdal.

Et lite stikk

Blodprodukter brukes blant annet ved ulykker, operasjoner, brannskader og kreftsykdommer. Når du gir blod bidrar du kanskje til og redde en annens liv.

- Vi ser at mange blir blodgivere etter de selv, eller noen de kjenner, har hatt behov for blod. Det er en fin ting å gi blod, og det tar verken lang tid eller gjør særlig vondt. Alt du merker er et lite stikk, forsikrer Klemsdal. Blodbanken trenger alltid nye blodgivere, og de tror den beste måten å rekruttere på er gjennom venneverving.

- Det at blodgivere forteller videre til andre om det å gi blod er viktig, og gir oss mange nye tilskudd, sier seksjonslederen.

En stor del av pasientene ved Sykehuset Østfold er helt avhengige av den hjelpen frivillige blodgivere yter.

Powered by Labrador CMS