I helgen har Oslo SV sitt årsmøte, og vil blant annet foreslå en ny skolepolitikk til SVs nye arbeidsprogram.
I forslaget til uttalelse som nå ligger til behandling vil Oslo SV kutte i antall timer per uke, og heller prioritere ressursene til økt lærertetthet. Oslo SV ønsker imidlertid å beholde 6-årsreformen og 10-åring grunnskole, dersom uttalelsen blir vedtatt som den er.
Må tenke kvalitet
– I dag går elever to år lenger på skolen enn de gjorde for noen tiår siden, uten av resultatene har blitt noe bedre av den grunn. Jeg mener vi må tenke kvalitet foran kvantitet, og heller øke lærertettheten fremfor å holde elevene på skolebenken i så mange timer som vi gjør i dag, sier leder i Oslo SV, Sunniva Holmås Eidsvoll til Dagsavisen.
– Det ene året kommer som følge av at de begynner ett år tidligere, enn hva jeg gjorde da jeg begynte på skolen. Deg andre skoleåret som følge av økt timetall gjennom hele grunnskolen, sier hun.
Kunnskapsministeren har satt ned et utvalg som skal se på organiseringen av skolen, og er åpen for å kutte ned fra 10 til 9 skoleår.
– Jeg mener heller vi må styrke kvaliteten fremfor å rushe elevene raskest mulig gjennom skoleløpet. Elever lærer og modnes i litt ulike tempo, og jeg frykter at det å kutte skoleløpet med et helt år vil føre til at flere faller fra, sier SV-politikeren.
Det viktigste for barns utvikling og læring er at de blir tett nok fulgt opp. Derfor må vi satse på økt bemanning både i barnehagen og i skolen.
---
Slik vil Oslo SV bedre Oslo-skolen:
- Ha flere ansatte i barnehagen ved å styrke rammene i dagens bemanningsnorm og sikre forsvarlig bemanning i hele åpningstiden.
- Ha et gratis SFO-tilbud av høy kvalitet og med flere ansatte.
- Styrke lærernormen i skolen.
- Beholde dagens 10-årige grunnskole med skolestart for 6-åringer, men at førsteklasse i større grad skal preges av læring gjennom lek og praktisk-estetiske fag i tråd med 27 evalueringen av 6-årsreformen.
- Reversere deler av timetallsutvidelsen som har vært i grunnskolen og heller prioritere midlene til høyere lærertetthet og mer praktisk og variert undervisning.
- På sikt ha gratis skolemat på alle klassetrinn, men vil prioritere å først innføre gratis og sunn skolemat på ungdomsskole og videregående.
- Legge til rette for senere skolestart på ungdomsskole og videregående.
- Ha en mer rettferdig og læringsfremmende vurderingskultur, og derfor erstatte deler av dagens eksamensordning med alternative vurderingsformer, for eksempel mappevurdering.
- At elevene skal lære to skriftspråk. Vi vil sikre nynorsk i opplæringen og gi nynorskelever like gode vilkår i skolen som bokmålselever.
---
For teoritung
– Skolen har blitt for teoritung og vi trenger å styrke laget rundt eleven, sier Sunniva Holmås Eidsvoll.
– For å få en skole der alle kan lære, mestre og trives, må undervisningen bli mer praktisk og variert. De praktiske og estetiske fagene i grunnskolen må styrkes. Det er på tide å prioritere høyere lærertetthet fremfor flere timer i skolen og læring gjennom lek for de minste barna må styrkes, sier hun.
Forslaget om færre timer og flere lærere, ble vedtatt på representantskapsmøtet i november.

– Men vi regner med at dette blir vedtatt på årsmøtet i helgen, sier Sunniva Holmås Eidsvoll.
Forslaget vil Oslo SV jobbe for at skal bli vedtatt på SVs landsmøte.
– Vi håper at dette skal bli en nasjonal strategi, sier hun.
Les også: Tror Norge kan vinne i handelskrig: – Bør true med å droppe F-35 (+)
Ikke etter intensjonene
Hun er klar på at seksårsreformen ikke har vært helt etter intensjonene, og at det er her man må begynne.
Det er mye bra med intensjonene i reformen, men evalueringen viser også at det er mye som bør endres på.
— Sunniva Holmås Eidsvoll, leder Oslo SV
– Det er mye bra med intensjonene i reformen, men evalueringen viser også at det er mye som bør endres på. Blant annet at det blir for mye teori allerede fra denne alderen. Det de yngste trenger er lek og aktivitet. Ikke å sitte lenge ved pulten. Vi vil som sagt ikke skrote reformen, men vi trenger endringer, sier hun.
– Unger i den alderen har maur i rumpa, og trenger en mer praktisk hverdag, sier hun.
Videre mener Oslo SV og Sunniva Holmås Eidsvoll at færre timer og flere lærere vil gi bedre kvalitet innenfor de samme økonomiske rammene.
– I dag er det mange fulle klasserom, og bare en lærer. Skolene har ofte ikke engang økonomi til å sette inn vikar når det trengs. Med færre timer, kan flere lærere settes inn. Det betyr kvalitet fremfor kvantitet, sier hun.