– De siste årene er det mange som har fått dårlig råd. De som hadde minst merker dette særlig godt. Folk som hadde det vanskelig fra før har nå fått det verre. Vi kan ikke og skal ikke la være å ta de 100.000 under 30 år utenfor arbeidslivet i bruk, innledet Ap-nestleder og leder av programkomiteen Tonje Brenna.
Arbeiderpartiets forslag til partiprogram for 2025–2029 ble lagt fram på Rosenholm skole. Det er ikke tilfeldig at Brenna valgte akkurat denne skolen på Holmlia. Her gikk hun nemlig selv på skole, og fremleggingen skjedde i hennes tidligere klasserom.
Endelig utkast til partiprogram skal leveres sentralstyret innen 8. januar 2025, og det endelige programmet vedtas på landsmøtet i april 2025.
Les også: Høstutstillingen: Har vi for mange kunstnere? (+)
Tonje Brenna kom med skatteløfte
Ap ønsker å holde de samlede skattene og avgiftene på norske privatpersoner og bedrifter på samme nivå som i dag, ifølge det foreslåtte partiprogrammet
– I det nye partiprogrammet kommer vi med et helt klart skatteløfte. Vi gir det norske folk og norske bedrifter sikkerhet for fremtiden. Det samlede skatte- og avgiftsnivået vil ikke øke med en fortsatt Arbeiderparti-ledet regjering, sier nestleder i Arbeiderpartiet Tonje Brenna.
Brenna sier det viktigste målet til Ap er å sikre folks privatøkonomi, og at folk skal få bedre råd.
Hun påpeker at regjeringen har satt ned eller holdt inntektsskatten uendret for åtte av ti siden de tok over makten.
Brenna sier at tanken bak det nye løftet for det første er å «fullt ut anerkjenne» at næringslivet trenger forutsigbarhet både i næringspolitikken og skattepolitikken.
– Vi skal være forutsigbare i skatte- og avgiftspolitikken vår. Både for enkeltmennesker, og for næringslivet. Vi tror forutsigbarhet er helt avgjørende for at man også fremover vil investere og ta risiko i Norge. Derfor gir vi et veldig klart skatteløfte for neste periode, sier Brenna.
Les også: Tinder for Bygde-Norge: – De orker ikke mer
– Fortsatt lett å bli rik i Norge
– Dere sier at skattene ikke skal skrus opp. Er det nok?
– Vi sier at det samlede skatte- og avgiftsnivået for norske bedrifter og privatpersoner skal holdes på dagens nivå. det mener jeg er veldig etterrettelig. I Norge har vi et progressivt skattenivå som betyr at jo mer du har, jo mer bidrar du med. Det får alle igjen for i form av velferd. Det er alltid en diskusjon om beskatning av næringslivet, men vi vil holde det samlede nivået på dagens nivå. Det tror jeg næringslivet kan forholde seg til. Det er fortsatt lett å bli rik i Norge, og det er fortsatt lett å få tak i kompetent arbeidskraft. Her kan man bygge bedrifter som kan vokse og tjene store penger, sier Brenna.
– Men formuesskatten vil dere ikke diskutere?
– Formuesskatten er alltid omdiskutert. Den er ikke nødvendigvis helt perfekt, men den er et viktig virkemiddel for at de som har de største formuene ikke skal bli nullskattytere. Hadde det skjedd hadde skatteviljen i befolkningen for øvrig forvitret. Når Høyre sier de skal redusere formuesskatten med 20 milliarder skaper de usikkerhet. De tar bor 20 milliarder i inntekter til fellesskapet, og lar det stå igjen som et åpent spørsmål hvem som skal dekke det. Da mener vi Arbeiderpartiet er mye mer etterrettelige i vårt skatte- og avgiftsnivå, sier Brenna.
Les også: SSB-utredning: Uføre bør ikke tjene mer (+)
150.000 flere i jobb
– Vi skal bygge fremtidens velferdsstat, sier Brenna.
– Du skal vite at du får den helsehjelpen du skal ha, sier hun videre.
Hun påpeker at nøkkelen til en velfungerende velferdsstat er arbeid og en trygg økonomisk hverdag.
– Vi skal sikre et tryggere Norge, et helsevesen med kortere ventetider og en eldreomsorg som gjør at folk får den hjelpen de skal ha, sier Brenna.
Regjeringen har satt som mål å få 150.000 flere ut i arbeid innen 2030. Det mener regeringen er avgjørende for å kunne yte velferdstjenester på dagens nivå – også i framtida.
– Det skal vi gjøre gjennom et trygt arbeidsliv, og at flest mulig kvalifiserer til å jobbe, sier Brenna fra talerstolen.
Les også: Østfold er norgesmestere i utenforskap: – Å ha jobb betyr enormt mye for et menneske (+)
Vil bygge flere boliger
I forslag til nytt partiprogram foreslår Arbeiderpartiet at det skal bygges 130.000 nye boliger i Norge over de neste fire årene.
– Vårt mål er å bygge 130.000 nye boliger fram mot 2029. Det skal vi gjøre sammen med kommunene, og gjennom effektivisering av prosesser og flaskehalser, sier Brenna.
Grunnsteinen i norsk boligpolitikk er at mange eier sin egen bolig. Eierlinja bidrar til frihet, trygghet, og forutsigbarhet for enkeltmennesket. Det er avgjørende at eierlinja ligger fast, og at målet er at flest mulig skal eie sin egen bolig, skriver Ap i utkastet til partiprogram.
I tillegg til generell boligutbygging, ønsker Ap å bygge minst 3.000 studentboliger hvert år. Særlig i pressområder. Dette for å redusere lange ventelister på boligene.
Les også: Leiebolig: – Mange tar til takke med dårlige boliger fordi de er redde for å bli sagt opp (+)
Les også: Anmeldelse: «So Long, Marianne»: Et langt og lyrisk kjærlighetsdrama (+)