Nyheter

Forsker om angrepet på Fico: – Han har nære bånd til oligarkiske, korrupte og kriminelle nettverk

Overlever den slovakiske statsministeren skuddene, vil han utnytte angrepet mot seg til å ytterligere innskrenke borgerlige friheter, mener forsker.

Den slovakiske statsministeren Robert Fico ble kritisk såret i et attentatforsøk etter et regjeringsmøte i gruvebyen Handlova onsdag ettermiddag.

Onsdag kveld sto 59-åringens liv i fare. Forsvarsminister Robert Kalinak sa da, mens Fico lå på operasjonsbordet, at legene kjempet for statsministerens liv. Senere onsdag kveld sa landets visestatsminister Tomas Taraba til BBC at han tror Fico kommer til å overleve og at tilstanden da ikke lenger var livstruende.

Torsdag opplyser hans egen regjering at Ficos tilstand er stabil, mens svært alvorlig.

– I løpet av natten klarte legene å stabilisere pasientens tilstand, sier visestatsminister og forsvarsminister Robert Kalinak torsdag morgen.

– Dessverre er tilstanden fortsatt svært alvorlig, siden skadene er kompliserte.

Innenriksminister Matus Sutaj Estok bekreftet torsdag at en mann er siktet for drapsforsøk på statsministeren.

– Har bånd til kriminelle

– Det er ekstremt vanskelig å si om dette var en innsidejobb, altså orkestrert av noen av mafianettverkene som opererer i Slovakia, en «hit» av aktører, eller faktisk bare en enkeltpersons gjerning, forteller Tobias Schumacher til Dagsavisen.

Han er professor i europastudier ved NTNU og nestleder for REDEMOS, et internasjonalt forskningsprosjekt om EUs demokratistøtte til Øst-Europa.

Schumacher forteller at Fico er kjent for sine nære bånd til oligarkiske, korrupte og kriminelle nettverk.

Schumacher viser også til en annen teori om russisk involvering, som han mener er ganske usannsynlig.

– Det kan ikke utelukkes helt at dette angrepet kommer som svar på skuffelse over Ficos noe brutte løfte om å stoppe Slovakias støtte til Ukraina, sier han.

To fløyer

Til Dagbladet sier Jørn Holm-Hansen, forsker ved By- og regionforskningsinstituttet NIBR ved OsloMet, at man i grove trekk kan dele Slovakias politikk i to fløyer.

Den ene fløyen er liberal og kritiske til Russland og Vladimir Putin. Den andre fløyen er konservativ, opptatt av tradisjonelle familieverdier og er skeptisk til for eksempel muslimske flyktninger. Det er den andre fløyen Fico tilhører.

Schumacher har tidligere også fortalt Dagsavisen at Fico har blitt tiltalt for maktmisbruk og for å forme en kriminell organisasjon. Men takket være en avstemning i det slovakiske parlamentet – som nektet å fjerne Ficos immunitet – ble han aldri dømt.

Les også: Putin-beundrer, populist og «Robin Hood»: Han vil lede et splittet Slovakia

NTNU-professor Tobias Schumacher.

– Fremstilt seg som Robin Hood

Dersom Robert Fico overlever, mener Schumaker at han vil forsøke å utnytte dette og ytterligere innskrenke borgerlige friheter.

– Skulle han ikke overleve angrepet, og uavhengig av hvem som står bak angrepet, kan dette resultere i en revitalisering av Slovakias sivile samfunn som da vil presse på – nok en gang etter 2018 – for en full opprydding i Slovakias svært oligarkiske og kriminelle strukturer som strekker seg rett inn i de høyeste lag av politikken, mener han.

Tidligere har Schumacher sagt til Dagsavisen at Fico er en selverklært tilhenger av dyre klokker og raske biler. Men i årevis har han prøvd å framstille seg selv som en slags Robin Hood som vil hjelpe de fattige. Fico selv har en enkel familiebakgrunn, og har vært i politikken siden midten av 1980-tallet.

Les også: Konfirmasjonstiden: – Barn kaller hverandre «First Price» og «Hennes & Mauritz»-unger

Gjorde comeback

– Han har vært den mest dominerende politikeren i Slovakia de siste tjue årene. Han er utdannet jurist og tidligere medlem av kommunistpartiet, han har vært den lengst sittende statsministeren i Slovakia, forteller Schumacher.

Han måtte gå av som statsminister tidlig i 2018 etter drapet på journalisten Jan Kuciak. Kuciak hadde skrevet artikler om forretningsmannen Marian Kocner og andre forretningsfolk, og avslørte forbindelser mellom næringsliv og politikk i landet. Kocner ble tiltalt for å ha bestilt drapet, men ble frifunnet. En ekssoldat – Alena Zsuzsova – ble derimot dømt til 25 års fengsel for sin rolle i drapet.

I fjor gjorde Fico et ganske overraskende comeback. Han ledet da det prorussiske populistpartiet Smer-SD, som ble største parti i valget i Slovakia, med nær 23 prosent av stemmene.

– Dette gjorde han for ikke minst å unnslippe konsekvensene av de mange korrupsjonsskandalene han var involvert i, sier Tobias Schumacher.

Fico grunnla partiet Smer i 1999. Ved parlamentsvalget i Slovakia i 2006 fikk det 29 prosent av stemmene, og ble parlamentsgruppen med flest mandater. Dermed ble han for første gang statsminister i 2006, etter å ha dannet en koalisjonsregjering med andre partier.

Les også: Fico-favoritt Peter Pellegrini vant valget i Slovakia

Les også: Demonstranter slår ring rundt Slovakias rikskringkaster

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen


Mer fra Dagsavisen