Nyheter

Tyskland avkriminaliserer cannabisbruk

Tyskere samlet seg i en gigantisk smoke-in i Berlin for å feire den begrensede legaliseringen. Myndighetene håper det også vil ødelegge det kriminelle markedet.

Fra mandag av har tyskere lov til å besitte mindre mengder cannabis til eget bruk. NTB melder at en rekke mennesker samlet seg i Berlin sentrum for å feire i natt, og holdt lighteren klar da klokka tikket mot midnatt.

– Endelig kan vi vise oss fram, vi trenger ikke å gjemme oss lenger, sa Henry Plottke, som var en av de frammøtte.

Folk røyker marihuana foran Brandenburger Tor under arrangementet "Smoke-In" i Berlin, Tyskland, mandag 1. april 2024. Fra og med 1. april har Tyskland legalisert cannabis til personlig bruk.

Ikke tabu

Regjeringen i Tyskland sier at avkriminalisering vil ha en innvirkning på det skjulte markedet og redusere spredningen av forurenset cannabis, og dermed beskytte unge mennesker.

– Cannabisbruken eksisterte allerede i går, og den har økt, sa den tyske helseministeren Karl Lauterbach mandag ifølge The Guardian.

– Nå er cannabis på vei ut av tabusonen. Dette er bedre for reell avhengighetsbehandling, forebygging for barn og unge og for å bekjempe det svarte markedet, som det snart vil finnes et alternativ til, skrev han i et innlegg på sosiale medier.

Les også: Ekspert om forsikring: – Disse tilbudene sier jeg alltid nei til

Kritikkverdig

Justisminister Marco Buschmann sa til tyske medier at den delvise legaliseringen vil lette byrden for rettsvesenet og politiet. Men det har vært reist kritikk mot de mulige konsekvensene for unge mennesker.

– Slik vi ser det, er loven i sin nåværende form en katastrofe, sier Katja Seidel, terapeut ved et senter for rusavhengige i Berlin, Tannenhof Berlin-Brandenburg, til Agence France-Presse (AFP).

– Tilgangen til produktet vil bli lettere, imaget vil endres og bli mer normalisert, spesielt blant unge mennesker, sier Seidel og legger til at hun forventer å se en økning i cannabisbruken i hvert fall i begynnelsen.

Det er nå lov for voksne å ha inntil 25 gram cannabis på seg og opptil tre planter hjemme, melder NTB. På et senere tidspunkt, trolig til sommeren, skal det også bli mulig for voksne tyskere å kjøpe cannabis i klubber som har lisens for salg. Bruk av cannabis er fortsatt forbudt på skoler, sportsarenaer og innenfor 100 meter av disse. Bruk av cannabis for personer under 18 år vil fortsatt være ulovlig.

Les også: Skrev bok om livet som fattig: – Lærte tidlig at det lønner seg å holde kjeft

Les også: Kjønnsforsker knuser myter om «tinderfiksert sexkultur»

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Mer fra Dagsavisen