Nyheter

Lekkasje: Vil selge kontroversielle tomter til private investorer

I den nye byrådsplattformen varsler Høyre og Venstre at de vil selge kommunens tomter ved siden av Radiumhospitalet til private investorer for å få bygd et nytt vitenskapssenter.

Som Dagsavisen har skrevet en rekke saker om tidligere: Oslo Cancer Cluster trenger mer plass.

De vil utvide med et nytt bygg på rundt 40.000 kvadratmeter, hvor de vil innkvartere både internasjonale og norske kreftforskningsselskaper til å jobbe tett med forskningsmiljøene på Radiumhospitalet. Dermed skal Oslo få et større og bedre forskningsmiljø for kreft, som nærmeste nabo til byens store kreftsjukehus.

De nye byggene til Oslo Cancer Cluster er tenkt som en del av nye Oslo Science Hub, som investorene Jens P. Heyerdahl og Thomas London står klare til å bygge ved siden av Rikshospitalet. Men har slitt med å kjøpe tomtene av Oslo kommune for å kunne sette i gang arbeidet.

Illustrasjon

Selv om Oslo kommune har uttalt seg positive til å selge tomtene, har forhandlingene har gått trått. De har tatt lang tid, og vært prega av mistillit. Byrådet insisterte på at de fulgte kommunens salgsinstruks, og ville omregulere tomta før den ble solgt. Investorene på sin side mener Oslo kommune har vært treige og lite samarbeidsvillige, og har i praksis gitt opp å få kjøpe tomtene.

Byrådsplattformen

Men nå ser det ut til at saken har fått sin løsning. I den nye byrådsplattformen, som legges fram klokka 13, varsler byrådspartiene Høyre og Venstre at de vil bli ferdige med saken. Der står det blant annet at:

Byrådet vil:

* Satse på utviklingen av sterke næringsklynger som Oslo Science City og Oslo Cancer Cluster

* Være positive til salg av kommunal eiendom når dette er nødvendig for at næringslivet skal videreutvikle sin virksomhet, blant annet ved å selge Ullernchaussèen 50 m.fl. til Oslo Science Hub til markedspris, og at kommunen kompenseres for verdiøkningen på tomten etter endt regulering

Det rødgrønne byrådet har flere ganger insistert på at en slik løsning ikke er mulig, men Oslos påtroppende byrådsleder Eirik Lae Solberg har på sin side hevdet at det finnes nok av unntaksbestemmelser i kommunens salgsinnstruks til å få til en slik løsning.

– Fantastisk

Investor Thomas London sier til Dagsavisen at det er fantasatisk å se at Eirik Lae Solberg oppfyller valgkampløftet sitt.

– Dette betyr at utvidelsen av OCC nå blir et faktum. Denne utvidelsen vil plassere hele Campus Radiumhospitalet på det internasjonale kartet, sier han.

London

Hjernen bak Oslo Cancer Cluster og administrerende direktør i Radforsk Jónas Einarsson er også en lykkelig mann i dag.

– Et slikt tydelig klarsignal fra det nye byrådet betyr veldig mye for miljøet i og rundt Oslo Cancer Cluster. Vårt pågående nye byggetrinn er allerede fullt. At vi nå kan planlegge for en ytterligere utvidelse gjør dette til en gledens dag for kreftforskning, norsk bioteknæring og ikke minst for kreftpasientene, sier han.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Mer fra Dagsavisen