Nyheter

Samarbeidsavtale i Oslo: KrF jubler, men i Frp er det bråk

Sånn ble avtalen mellom Oslo-byrådet og de andre partiene på borgerlig side.

Klokka åtte tirsdag morgen innkalte Høyre, Venstre, Frp og KrF til pressekonferanse på Oslo rådhus. De har nå kommet seg ut av Høyres hus, ut av forhandlingslokalene og inn i selve rådhuset. Der skal de fire partiene styre det meste de fire neste åra.

En forutsetning for maktskiftet var at de ble enige seg imellom. Høyre og Venstre skal ha byrådsmakta, men de må ha stemmene til Frp for å få kasta Raymond Johansen (Ap) på onsdag, så Eirik Lae Solberg kan bli byrådsleder, Anne Lindboe kan bli ordfører og Hallstein Bjercke etter alt å dømme kan bli finansbyråd.

Denne avtalen har tatt lang tid og vært tung å få i land. Ikke minst fordi Fremskrittspartiet har vært uenige med seg sjøl.

Politiske gjennomslag

Fasiten er klar: Frp får litt over 100 millioner til veivedlikehold. Dessuten får de noen vage formuleringer om at sosialhjelpsmottakere skal stå opp om morgenen, at lærere må få opplæring i æresvold og at innvandrere skal læres opp i kvinners rettigheter.

KrF får omtrent like mye i reine penger. De får 100 millioner kroner til deres hjertesak fritidskortet, som er en ordning for at unger i lavinntektsfamilier skal få gratis fritidsaktiviteter.

I tillegg får Frp én ekstra heltidsansatt i bystyret. Det betyr at en bystyrerepresentant fra Frp slipper å jobbe ved siden av politikken.

Internt i Oslo Fremskrittsparti har dette skapt bråk, ifølge Dagsavisens kilder. Konfliktene har gått høyt når fylkespartiet skulle diskutere forhandlingsresultatet og flere mener man har solgt unna politikken for posisjoner og jobber. Arbeidsutvalget i Oslo Frps fylkesstyre anbefalte i første omgang å si nei.

Avtalen forplikter Frp og KrF til én ting: Å rekke hånda i været når Eirik Lae Solberg (H) skal utpekes som byrådsleder. Ellers forplikter Høyre og Venstre seg til å gå til Frp og KrF først når budsjetter skal lages de neste fire årene. Men ingen kan forpliktes til å bli enige.

Intensjon om å bli enig

Krfs førstekandidat Øyvind Håbrekke sier han ikke har regna på hvem som har fått mest av de to partiene.

– Nå skal jo eiendomsskatten fjernes, og jeg tror Frp er fornøyd med uttelling både på vei og eiendomsskatt. Men KrF har fått betydelig gjennomslag og er veldig fornøyd med avtalen, sier han.

– Hallstein Bjercke, hva har dere forplikta Frp til?

– Vi har en samarbeidsavtale på 36 punkter med ulike gjennomslag, som vi er forplikta alle sammen til å stemme sammen om. De punktene skal gjennomføres. Og så har vi en intensjon om å bli enige om budsjett i hele perioden, og skal gå inn i forhandlinger med det siktemålet ved hver budsjettforhandling. Det er den samme type enighet som tidligere byråd av ulike valører har hatt, sier Venstre-toppen.

– Det er vanskelig å si på forhånd at man skal bli enige om et budsjett, man må ha en intensjon om å prøve, sier han.

– Men dere trenger ikke å bli enige?

– Vi har en intensjon om å bli enig.

– Hvem fikk mest? KrF eller Frp?

– Du får telle opp punktene. Jeg føler at man har fått gjennomslag i tråd med sin størrelse og de sakene man har lagt på bordet.

– Hvorfor har da KrF fått like mye som Frp?

– Det får du nesten spørre de om. Men jeg er godt fornøyd med avtalen og tror de er godt fornøyd med avtalen, sier Bjercke.

– Konstruktive samtaler

– Vi må aldri ta hverandre for gitt, men legger et godt grunnlag nå, sier straks-byrådsleder Eirik Lae Solberg.

– Men det er full kamp i Frp nå?

– Vi har hatt veldig gode og konstruktive samtaler med de fire partiene. Så vil det være ulike syn i ulike partier, og det er naturlig at du snakker med Frp om diskusjonene de har hatt.

– Hvordan er styrkeforholdet mellom Frp og KrF?

– Begge partier er en del av denne avtalen og det parlamentariske grunnlaget. Fremskrittspartiet har tre representanter, Kristelig Folkeparti har ett. Vi skal lytte til begge to. Størrelse har en betydning, men begge skal respekteres og begge skal ha gjennomslag.

– Skal Frp få tre ganger så mye gjennomslag da?

– Politikk er ikke matematikk. Men er man større skal det ha betydning.

– I Frp er det delte meninger om deres gjennomslag?

– De har fått betydelig gjennomslag i denne avtalen. Både i form av politikk og i form av gode arbeidsvilkår i bystyret.

– Så, de har fått posisjoner som kompenserer for mindre politisk gjennomslag?

– De har fått betydelig politisk gjennomslag.

– Prioriterer politikk

Fremskrittspartiets Magnus Birkelund sier han er godt fornøyd med avtalen.

– Kjenner du på press fra resten av partiet?

– Alle i Frp ønsker mest mulig gjennomslag for Fremskrittspartiets politikk. Det kommer vi i bystyregruppa til å jobbe for hver eneste dag.

– Men de som sier at dere har fått posisjoner i stedet for politikk, hva sier du til dem?

– Jeg er veldig glad for at både fylkesstyret og bystyregruppa har godtatt avtalen. Så vil det alltid være politisk gjennomslag som er viktigst.

– Så det er feil?

– Vi har en avtale som virkelig prioriterer politikk. Det er hovedfokuset og har vært hovedfokuset hele veien.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Mer fra Dagsavisen