Nyheter
Ny åpningsdato: − Kjipt å miste sommerrushet, men gleder oss til å komme i gang
Pincho Nation skulle egentlig åpne på Skagenkaien i Stavanger i slutten av mai, men slik har det ikke blitt. Nå har de satt ny åpningsdato − og lover åpningsfest i skikkelig sirkusstil.

Få nyhetsbrev fra Dagsavisen. Meld deg på her!
Tidligere i vår ble det kjent at den sirkusinspirerte restaurantkjeden Pincho Nation også skal komme til Stavanger. Pincho Nation er én av de ledende restaurantkjedene i Sverige, og med kommende restauranten med adresse Skagenkaien 31, fortsetter de å satse i Norge.
I mars siktet de seg inn mot åpning i slutten av mai, men nå når vi skriver 20. juli har de ennå ikke tatt imot sine første gjester. Daglig leder Jahn Erik Eide forklarer hvorfor:
− Lokalene våre på Skagenkaien er i et gammelt kontorbygg som må gjøres om til restauranten, og dette har tatt mer tid enn vi hadde trodd. I tillegg venter vi på diverse interiørting og -tang som sendes fra Sverige. Så, alt i alt er det dette som forsinker prosessen, sier Eide til Rogalands Avis.

Åpner i september
Nå ser Eide og resten av teamet imidlertid lyset i enden av tunnelen, og ny åpningsdato er satt til tidlig høst, sannsynligvis fredag 8. september.
− Da blir det åpningsshow i skikkelig sirkus-ånd, lover Eide.
− Det er selvfølgelig kjipt å miste sommeren, med Glamat-festivalen og turister, men vi skal nok klare oss. Nå gleder vi oss bare til å komme skikkelig i gang, fortsetter han.
Og lurer du på hva «pincho» er for noe? Jo, det er en type spansk smårett servert på en tannstikke som spises på kafeer og i barer. Hos Pincho Nation er smårettene, derimot, noe større, men likevel så små at du skal kunne bestille flere ulike og klare å spise dem opp. Har du, for eksempel, lyst på både burger, thai og taco, kan du få alt servert på én gang på restauranten.

Ikke merket kokkemangel
RA har tidligere skrevet om at flere restauranter i Stavanger sliter med å få tak i nok kokker. Dette har, derimot, ikke vært noe problem for Pincho Nation, ifølge den daglige lederen:
− Vi har ikke merket noe til kokkemangel, så vi har stort sett alle medarbeiderne vi trenger klare til åpningen. Det er kun noen deltidsansatte vi ennå er på utkikk etter. Men alt i alt er staben vår på plass, sier han.
Da RA snakket med daglig leder ved restauranten Gaffel & Karaffel i februar, kunne hun fortelle at de slet veldig med å få tak i kokker, og dette kunne Nav Rogaland bekrefte at var et problem for mer enn én restaurant:
− Hotell- og restaurantbransjen var én av næringsgruppene som hadde flest arbeidsledige under pandemien, noe som var en følge av svært strenge restriksjoner. Flere kokker var i store deler av koronaperioden langvarig arbeidsledige, og mange sluttet i yrket og fant seg andre jobber, samtidig som flere utenlandske kokker ikke vendte tilbake når arbeidsmarkedet ble bedre, ettersom de fikk arbeid i hjemlandet, forklarte Merethe P. Haftorsen, direktør i Nav Rogaland, til RA.
Jåtta videregående skole, som blant annet har restaurant- og matfag, kunne fortelle at de har drevet med systematisk rekruttering på ungdomsskolene og utdanningsmessene, for å få flere unge til å velge kokke-yrket.
− Kokkefag er én av flere yrkesretninger det kan være lurt å velge. Det er et stort behov for faglærte nå for tiden, og det er tjenestenæringene reiseliv og servering, som er den store vekstvinneren i framtiden. Derfor er det store muligheter for en god og spennende jobb for alle som velger denne retningen, sa regiondirektør Tone Grindland i NHO Rogaland til RA.
− Mat- og måltidsbransjen kommer til å trenge flere tusen dyktige ansatte i tiden framover. De som velger restaurant- og matfag er sikret jobb i en kreativ og sosial bransje der de opparbeider seg mange ulike ferdigheter, som også kan brukes i andre bransjer. De som går inn i denne bransjen nå, får være med på oppturen etter pandemien, fortsatte hun.
