Nyheter

Nav-drapet: Tiltalte erkjenner straffskyld, men hevder han er utilregnelig

40-åringen skal ha hugget kniven 47 ganger i den Nav-ansatte kvinnen.

BERGEN (Dagsavisen): Mandag morgen møtte han i Hordaland tingrett, litt over ett år etter det grusomme drapet i Nav Årstads tidligere lokaler på Danmarks plass i Bergen.

Da dommeren spurte om han erkjente straffskyld for den alvorlige tiltalten, svarte mannen at han erkjente handlingene og straffskyld, men at han var utilregnelig på gjerningstidspunktet.

Han står tiltalt for å ha knivstukket avdelingsleder Marianne Amundsen 47 ganger, og hennes kollega Ida Aulin tre ganger. Mens den skadde kollegaen klarte å komme seg ut av møterommet de tre var i, ble Amundsen fanget sammen med gjerningsmannen, og døde etter kort tid.

Store deler av hendelsen ble fanget opp av overvåkningskamera. De viste at de totalt 50 knivstikkene ble påført i løpet av 29 sekunder.

Etter den brutale ugjerningen var utført, kastet 40-åringen kniven på gulvet, sparket den bort og uttalte “Jeg er ferdig”.

Han ble værende på stedet frem til et massivt politioppbud ankom få minutter senere.

– Trodde han var far

Motivet for handlingen skal ifølge 40-åringens forsvarer Morten Grimstad ha vært at han følte seg urettferdig behandlet av Nav.

- Dette var et desperat uttrykk fra tiltaltes side og var ikke rettet mot enkeltpersoner, men mot systemet Nav. Han beklager sterkt overfor Aulin og de etterlatte til Marianne Amundsen, uttalte Grimstad i retten.

I statsadvokat May-Britt Erstads innledningsforedrag for retten, forklarte hun at tiltalte syntes å ha aggresjon mot Nav og en annen avdelingsleder etter å ha bedt om bistand i en farsskapssak.

- Tiltalte mente han var far til et barn som var født i 2015, og hadde anmeldt saken til politiet. Da de undersøkte opplysninger i folkeregisteret om kvinnen han oppga å ha fått barn med, sto hun oppført som barnløs. Han ville ikke akseptere dette da han ble forelagt opplysningene av politiet, fortalte Erstad overfor retten.

Statsadvokat May-Britt Erstad, nav-drapet

Mange klager

De siste årene hadde tiltalte sendt inn flere klager på Navs service og tiltak. Disse klagene hadde verken Amundsen eller Aulin behandlet. Drapsdagen var første gang noen av dem hadde møtt tiltalte, forklarte Aulin under sin vitneforklaring i retten. Sterkt berørt fortalte hun om opptakten til ugjerningen.

- Det var bestemt av den tidligere avdelingslederen at man skulle være to til stede under samtaler med tiltalte. Jeg spurte Marianne om hun kunne delta i møtet, og valgte samtalerom 1. Det var det sikreste rommet på Nav Årstad, da det hadde innsyn fra mottaket.

Tidligere samme høst var 40-åringen blitt innkalt til møter med Nav, men uteblitt. Han fikk da varsel om at han kunne miste sosialstønaden om han ikke kom i møtene.

Drapsdagen var det imidlertid han selv som hadde bedt om timen.

- På den siste søknaden han hadde sendt, ba han også samtidig om å få et møte, men vi visste ikke hva han ønsket å ta opp. Jeg forberedte derfor litt informasjon om sosialtjenesten, og hvilke vilkår som gjelder for å få økonomisk støtte, forklarte Aulin.

Den 40 år gamle mannen som er tiltalt for drap og drapsforsøk i eit Nav-kontor i Bergen i fjor, er varetektsfengsla i ti veker. Blomster blei lagt ned ved Nav-kontoret, som politiet sperra av. Foto: Marit Hommedal / NTB

Mannen har slitt med psykisk sykdom over flere år. I tiden etter drapet var han underlagt psykiatrisk obsevasjon, og de sakkyndige har konkludert med at 40-åringen er utilregnelig. Han har fått diagnosen enkel schizofreni og vrangforestillingslidelse.

I tiltalen mot ham varsler påtalemyndigheten påstand om dom på tvungen psykisk helsevern, men holder samtidig muligheten åpen for ordinær straff, dersom noe som tilsier det skulle komme frem under rettssaken.

Manglende sikkerhet

Drapet på Amundsen medførte at Arbeidstilsynet åpnet tilsynssak mot Nav Årstad. Konklusjonen var at det var mangelfulle risikovurderinger i kontorlokalet, og at det ikke var gjennomført systematiske tiltak for å forebygge vold og trusler mot de ansatte.

Samtidig ble det igangsatt en egen prosjektgruppe som skulle undersøke sikkerheten til Nav-ansatte. Rapporten fra gruppen er ennå ikke ferdigstilt, men en foreløpig rapport beskriver hvordan én av tre ansatte har rapportert om uønskede hendelser det siste året.

I år flyttet Nav Årstad inn i nye lokaler i Møllendalsveien. Der er flere nye tiltak gjort for å sikre de ansatte mot uønskede hendelser.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen






Mer fra Dagsavisen