Nyheter

«Le blob» er et av naturens store mysterier. Nå vises den fram i Paris.

Den har ingen hjerne, men kan tenke. Den har ingen munn, men kan spise. Den kan reparere seg selv på sekunder og har 720 forskjellige kjønn. «Le blob» er et stort mysterium.

A picture taken on October 16, 2019 at the Parc Zoologique de Paris (Paris zoological gardens) shows a Physarum Polycephalum better known as a "Blob", an unicellular organism neither plant, mushroom nor animal and capable of learning despite its lack of neuron. (Photo by STEPHANE DE SAKUTIN / AFP)

– «Blob» er et levende vesen som hører hjemme blant naturens mysterier, sier Bruno David, direktør ved Paris naturhistoriske museum til nyhetsbyrået Reuters.

På lørdag stiller Parc zoologique de Paris, som museet er en del av, ut en snodig figur. Oppkalt etter kultfilmen «The Blob» fra 50-tallet om en utenomgjordisk organisme som sluker alt den kommer over, er man rett og slett usikre på hva «Le Blob» er for noe.

Det ser ut som god, gammeldags mugg, men det trenger det slettes ikke være.

– Vi er sikre på at det ikke er en plante, men vi vet rett og slett ikke om det er et dyr eller en sopp, sier David.

Det som er sikkert er at «Le Blob» er en helt unik sak. Ifølge den britiske avisa The Guardian har den ingen hjerne, men den kan lære. Den har ingen munn eller mage, men kan finne, spise og fordøye mat. Og den har 720 kjønn. Og dersom den blir skadet, for eksempel delt i to, kan den reparere seg selv på sekunder eller få minutter.

– Og hvis du smelter sammen to blobber vil den ene overføre hva den har lært til den andre, sier David.

The "blob", slime mould (Physarum polycephalum), a single-celled organism forming over a piece of tree chunk, is pictured at the Paris Zoological Park during a press preview in Paris, France, October 16, 2019. REUTERS/Benoit Tessier

Det korrekte navnet på «Le Blob» er Physarum polycephalum som betyr noe sånt som «mangehodet slim».