Nyheter
Kampen om Vansjøvannet
Vansjø, med Mosseelva, var grunnlaget for utviklingen av Moss. I nedbørfeltet var det store skogområder som var råstoff både for sagbrukene og jernverket. Vassdraget ble brukt til fløting av tømmeret, og fossekraften ble drivkilden masovnene på jernverket, sagene og møllene.
Det var Vansjøvassdraget, fossen og havna som skapte Moss. Maleriet viser gamle Moss Jernverk, som ble bygd ved Mosseelva.
J. W. Edy / Digitalt Museum
Av: Arild Johnsen, lokalhistoriker
Vassdraget som reguleringsmagasin var imidlertid lite egnet fordi visse partier var grunne og strendene var langgrunne slik at det ofte ble flom. Det ble flom om våren i april/mai og høstflom i oktober/november, samtidig som det var vanlig med lav vannstand i august.
Dette førte til at brukseierne langs Fossen, som utnyttet kraften, ønsket høy og jevn vanntilførsel slik at de fikk utnyttet sagkapasiteten i den lyse årstiden. Gårdbrukerne langs innsjøen, som ofte også var skogeiere, ønsket at fløtningen kunne gå greit unna på våren. Deretter ønsket de en lav sommervannstand, slik at de kunne få utnyttet jordene og de dyrkede områdene langs Vansjø. Dette førte til store interessekonflikter om regulering av Vansjø og Mosseelven.