Nyheter

Våler-ordfører Reidar Kaabbel utsatt for ulveangrep

Sp-politikeren vurderer å gi seg som sauebonde, etter at en ulv drepte flere av dyrene hans.

Kaabbel anslår at han mistet et sted mellom 14 og 20 dyr. Noen døde av drukning, etter at de fløy ut i Hobølelva, mens andre måtte avlives i etterkant av angrepet, som skjedde natt til søndag.

– Det var et trist syn som møtte meg. Det så nesten ut som en slakteplass her. Flere sauer sto helt apatiske. Det var helt forferdelig å se blikkene deres. De ba nesten om å slippe, forteller han.

Hadde beskyttet seg

Bygdas ordfører hadde satt opp rovviltavvisende gjerder og gjort «alt etter boka», som han sier, for å beskytte dyra sine. Det var ikke nok.

– Det er veldig frustrerende når du gjør alt du kan for å unngå dette. Vi var tidlig ute med slike gjerder, nettopp for å slippe noe som dette. Spørsmålet er om man nå skal fortsette å produsere mat og opprettholde et flott naturlandskap, eller å la være.

– Vurderer du om du skal fortsette på grunn av dette?

– Jeg har streifet innom tanken, ja, svarer Kaabbel, før han legger til:

– Samtidig er det noe med dette at vi har produsert mat på denne gården i mange hundre år. Skal man da gi opp eller bite tennene sammen og fortsette, spør han retorisk.

– En stor belastning

Våler-bonden har til sammen rundt 200 sauer. Mange av de som mistet livet som følge av helgens angrep var blant de eldste produksjonsdyra hans.

– Det er en stor belastning for meg og resten av familien min. Dette er tross alt dyr du har fulgt i mange år og har et forhold til, sier han.

Ifølge Miljødirektoratets database Rovbase er dette det eneste ulveangrepet mot sau i Østfold i år, med unntak av ett dokumentert tilfelle i Marker i september, der én sau ble drept.

###

Statens naturoppsyn føler seg sikre på at sauene ble drept av ulv.

LES OGSÅ: La ut døde husdyr som åte

Kan ha svømt til gården

Neri Horntvedt Thorsen i Statens naturoppsyn var på gården til Kaabbel på mandag, for å se nærmere på skadene. Han forteller at deres foreløpige konklusjon er at det er ulv som har drept sauene - en konklusjon de føler seg sikre på. Det er ikke kjent om det har vært én eller flere ulver på ferde.

– Ett dyr kan ta ganske mange sau alene, forteller han.

Da vi snakket med Thorsen på mandag hadde dødstallet passert 14, men det var mulig flere sauer måtte avlives senere.

Han har en teori om hvordan ulven unngikk gjerdene.

– Antageligvis har ulven svømt over elva, sier han.

Støtter ulvefelling

Etter angrepet på sauene la Kaabbel ut et innlegg på Facebook, hvor han blant annet skriver at han er «fortvilet og forbannet», og at han er i tenkeboksen om hvorvidt man skal beholde beitedyr i Våler og Østfold. Innlegget har fått mange støtteerklæringer fra folk som mener ulven bør bort.

– Mener du ulven hører hjemme i Våler?

– Jeg velger å støtte rovviltnemndas vurdering om det, svarer han.

Rovviltnemndene i Hedmark, Oslo, Akershus og Østfold ønsker at alle ulvene i tre revirer innenfor ulvesonen samt tolv ulver utenfor ulvesonen skal felles.

Det inkluderer alle ulvene i Hobøl-reviret, som holder til i området Kaabbel bor.

Klima- og miljødepartementet ga nylig grønt lys til viltnemdene. Lisensfellingsperioden startet mandag, dagen etter angrepet på gården til Kaabbel.

Mer fra Dagsavisen