Otto Kiss invitere mossinger til distriktsmesterskapet i trekkspill p å lørdag. – Det blir flott musikk og det er mange svært dyktige musikere, sier han. FOTO: ELISABETH SKOVLY

Mer enn gammeldans

I helgen fylles Østfoldkirken med filmmusikk, fransk musettespill, argentinske tangoer og selvfølgelig en god dose gammeldans.

Det er klart for distriktsmesterskap i trekkspill, og deltakere fra Oslo, Akershus og Østfold kommer for å konkurrere.

Har mye å forsvare

Det skal konkurreres i orkestermusikk, duetter, solister, kammermusikk, underholdningsmusikk, variete og gammeldans.

Lørdag inntar over 80 musikere Østfoldkirken på Høyda, og Otto Kiss, dirigent i Moss Spellemannskompani, lover musikk av ypperste kvalitet.

– Det er et veldig høyt nivå her i distriktet, og særlig i Moss har vi mange flinke musikere. Vårt rekruttorkester ble norgesmestere i 2. divisjon i fjor, så vi har noe å forsvare, sier Kiss, som også er lærer på Kulturskolen.

Trekkspill stort i Moss

Han forteller at nivået er så høyt at de ofte finner igjen akkurat de samme finalistene på de samme plassene i NM som i distriktsmesterskapet.

Trekkspillmiljøet i Moss er det fremste i Østfold, mener Kiss.

– Trekkspill er stort i Moss, og vi gjør en god rekrutteringsjobb blant de unge. I mange av de andre Østfold-byene er det bare seniorer igjen, mens vi har 26 elever mellom 7–18 år, sier Kiss.

Både gjennom spellemannkompaniet og kulturskolen får barna prøve seg på det allsidige instrumentet, og Kiss tror det er noe av grunnen til den gode rekrutteringen.

– For eksempel får elevene på Øreåsen tilbud om å spille trekkspill en time i uka.

Bach og film

Kiss håper publikum finner veien til Østfoldkirken for å høre på i dag.

– Det blir mye god musikk. Trekkspill er så mye mer enn gammeldans. Det blir både solister, duetter og orkestre som spiller alt fra Johann Sebastian Bach til filmmusikken fra «Schindlers liste».