Tre av landets mest profilerte musikere skal stå på Parketeaterets scene for å tolke Elvis på sin måte. Stephen Ackles, Vidar Busk og Paal Flaata legger premieren til Moss. FOTO: PAUL NORBERG

- Elvis ville likt showet

Tre av landets mest profilerte musikere skal stå på Parketeatrets scene for å tolke Elvis på sin måte. Stephen Ackles, Vidar Busk og Paal Flaata legger premieren til Moss.

Av Paul Norberg

- Elvis Presley var den ultimate entertainer, og vi skal gi et riss av hans musikalske liv fra karrieren startet midt på 1950-tallet, og fram til hans død i 1977. Det blir både krevende og morsomt, sier Stephen Ackles.

Han ble frelst på Elvis-musikken da bestemor i USA sendte pakker til Stephen og hans søster i Brevik i Telemark. I en av pakkene lå LP-plata «From Elvis in Memphis», og da var Ackles frelst. Siden den gang har Elvis vært en del av den musikalske ballasten hans.

 

Musikk i bokseringen

Vidar Busk er opprinnelig blues- og gospelmusiker, og har hatt stor sans for denne delen av musikkarven til Elvis. Men det var det berømte TV-opptaket fra Elvis Presleys comeback-konsert i en boksering i 1969 som førte til at han begynte å lytte til musikken. Vidar Busk er født i 1970, men så dette opptaket som nyttårsinnslag på svensk TV som ung gutt. Og denne opptredenen gjorde dypt inntrykk på Busk.

Paal Flaata er født i 1968, og var ni år da rockekongen døde. Ved dødsfallet i 1977 «eksploderte» Elvis-musikken på radio- og TV-stasjoner, og musikken bet seg fast. De tre musikerne har ulik inngang til sin fascinasjon for Elvis. Men alle tre kommer fra Grenland, og har kjent hverandre lenge, og spilte Elvis-musikk sammen på uformelle og lokale sammenkomster i tidlig alder.

Nå kommer de sammen som etablerte artister å hylle denne musikkformen.

Turnépremiere i Moss

- Vi skal ha en workshop-konsert i Fredrikstad i dag, men da skal vi kun spille gjennom repertoaret. Hovedpremieren blir på Parkteatret i Moss 23. januar, sier Ackles.

De tre artistene forteller at det foreløpig er bestemt å gjennomføre cirka 30 konserter i løpet av 2015. Dette blir et hovedprosjekt for dem gjennom hele året.

- Blir dere tre kopier av Elvis?

- Nei, absolutt ikke. Vi skal ikke gå «Kjell Elvis» i næringen, sier Ackles.

- Vi kommer til å lage våre egne tolkninger. Det er viktig å være tro mot våre egne musikalske ståsteder, og presentere musikken, slik vi ønsker at den være. Elvis har et vell av sanger, og det er fullt mulig å synge dette materialet på flere måter, kommenterer Vidar Busk.

Paal Flaata, som har sin musikalske bakgrunn fra hillbilly og country, påpeker at Elvis var en entertainer som ikke kan plasseres i bås.

- Han tenderte mot blues, sang glimrende gospel, og hadde flere låter som kan karakteriseres som hillbilly og country. Samtidig er han den ubestridte rockekongen. Til sammen synger vi alle disse stilartene, og vi varierer også mellom dem. Jeg tror Elvis ville likt dette showet, sier Flaata, og får bekreftende nikk fra Ackles og Busk.

De skal ha med seg et band med flere blåsere og korister, og det kommer til å bli full trøkk på scenen. For å sette det musikalske livet til Elvis Presley i en sammenheng, har de hyret inn NRKs Erik Heyerdal til verbale innslag mellom musikkstykkene.