Mari Eeg Vilnes (41), Biblioteksjef i Rygge. FOTO: PRIVAT

Beste av to verdener

Mari Eeg Vilnes (41) er biblioteksjef i Rygge. Det nye biblioteket i Rygge skal stå klart i 2017. Nå starter jobben med å fylle biblioteket med innhold.

På Facebook skriver dere at dagens bibliotek er 172 år, men pigg for alderen og åpen for nye impulser. Hvordan blir det nye biblioteket?

- Jeg håper det blir det beste av to verdener. Både et sted for folk flest, og at skolene skal føle seg hjemme og ta det i bruk. Jeg håper det blir møteplassen i Rygge, uavhengig av hvor gammel du er. Nå ønsker jeg at noen kan utfordre oss litt på hvordan de vil at det skal være. Biblioteket skal jo være for folket, ikke for oss som jobber her.

Hvordan blir det fysisk annerledes enn dagens bibliotek?

- Det blir mer lekent og moderne, med flere rom, huler og sitterør i veggene slik at man kan «gjemme seg» bort. Jeg håper det gjør at biblioteket blir et sted folk vil være litt lenger, ikke bare stikke innom. Og rent visuelt er det jo alltid godt å se på noe nytt. I tillegg blir det mulig å komme hit utenfor bemannet åpningstid. Da låser man seg inn med lånekortet. Det praktiske rundt dette er vi ikke helt i mål med, men det kommer til å være åpent lenge nok.

Hvor mange bøker blir det plass til?

- Det blir jo 551 kvadratmeter over tre etasjer, så rundt 25.000 bøker tror jeg vi får plass til. Vi har litt mer i dag, men nå skal vi inn sammen med skolen, og de skal ha med seg sine ting. Til sammen tror jeg det blir en veldig bra boksamling.

Hvordan skal dere få folk til å bruke det nye biblioteket?

- Det er et vanskelig spørsmål. Men i begynnelsen er jo alltid folk litt nysgjerrige. Men det kommer til å bli plass til å gjøre mer her, og det åpner for samarbeid med flere, som lag og foreninger. Nå har vi noe å tilby dem. Jeg er spent på hvordan vi skal få det til. Jeg håper på en synergieffekt, slik at man kanskje leverer barna på idretten eller kulturskolen, og så drar hit for å vente med en god bok. Det er viktig at man kan gjøre flere ting i samme bygg.

Hva gleder du deg til?

- Jeg gleder meg til planleggingen nå framover. Nå er det et hus, men det er ikke noe i seg selv. Jeg har ikke alle svarene nå, men håper vi blir overrasket på veien - at vi ser muligheter vi ikke har tenkt på til nå.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

- Jeg tror jeg må svare den boka jeg har lest flest ganger: «Brødrene Løvehjerte». Jeg aner ikke hvor mange ganger jeg har lest den, men minst én gang i året fra jeg var 10 til 20 år.

Hva gjør deg lykkelig?

- God tid, god kaffe og en lang ­lørdagsmorgen.

Hvem var din barndomshelt?

- Det vet jeg ikke.

Hva misliker du mest ved deg selv?

- Jeg kunne beholdt roen litt lenger.

Hva gjør du når du skeier ut?

- Da spiser jeg veldig god mat. Og litt for dyr.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?

- Ganske mye, spesielt mange ­kvinnesaker.

Er det noe du angrer på?

- Helt sikkert, men jeg bruker ikke så mye krefter på det.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

- Da svarer jeg litt kjedelig, men det må bli mannen, for da kan han holde meg rolig og vi kan få en god prat.