Nyheter

Ingen enkel jul for etterlatte

Både etterlatte og de som selv har kjent på selvmordsfare frykter for en smitteeffekt etter omtalen av Ari Behns selvmord.

Ruth Eline Adelsten Iversen er frivillig likeperson og leder i LEVE Buskerud, en nasjonal forening for etterlatte ved selvmord. Hennes engasjement startet etter at ektemannen tok sitt eget liv for seks år siden, og hun startet som flere andre med å melde seg inn, før hun gikk mer aktivt inn i sorgstøttearbeidet etter at det hadde gått noen år. Likepersoner er etterlatte som er trent i å samtale med andre etterlatte.

– Jeg greide ikke å se begravelsen, jeg prioriterte ikke det den dagen. Det er en belastning for oss etterlatte, da kommer det jo også opp, det vi selv har opplevd. Også generalsekretær i LEVE Therese Grønn har fortalt om tilbakemeldinger fra mange medlemmer om at det har ikke vært en enkel jul – tvert imot, sier Iversen.

Liv Christine Hoem skriver i en kronikk i dagens Dagsavisen Fremtiden at hun er urolig for en smitteeffekt etter den massive omtalen av Ari Behns selvmord.

LES DEN HER: Det har i liten grad handlet om hva han slet med

Er frykten berettiget, sett med dine øyne?

– Med den erfaringen jeg har tilegnet meg etter at jeg selv ble etterlatt og likeperson, er jeg absolutt redd for det. Også forskning viser at det kan ha den effekten, om man forherliger, som generalsekretæren i LEVE også har sagt i flere intervjuer. En av reaksjonene som mange gjenga, var at det ikke var den mørke siden, men lyset som tok ham. Jeg personlig tenkte at det var feil å bringe videre, sier Iversen.

Lokalpolitikerne viktige

I dagene etter begravelsen 3. januar har det etterhvert kommet flere stemmer til som peker på at selv om åpenhet og tabubekjempelse får flere til å følge oppfordringen om å snakke om at de har det vanskelig, betyr ikke det at hjelpen står klar.

Slik du som er i kontakt med berørte familier og kjenner utfordringene i det forebyggende arbeidet  – hva er det viktigste å få gjort noe med? Og finnes det lavthengende frukter som kan ha effekt?

–  Det som er positivt, er den nye nasjonale handlingsplanen som skal komme i 2020, den er LEVE veldig sentralt inne i. Vi har mye å bidra med når det gjelder selvmordforebygging, og det har lenge vært et mål for oss å få lokalpolitikerne mer inn i dette. På verdensdagen den 10 september 2018 inviterte vi her lokalt inn Buskerud-politikerne til å jobbe politisk med vårt nullvisjonsmål. Vi ønsker samfunnsengasjementet inn i dette – at selvmord skal være en samfunnssak, og ikke en privatsak, sier Iversen.

KIRKENS SOS-LEDER: – Fordelen med åpenhet rundt selvmord er større enn ulempene. Samtidig øker antallet tilfeller

Hun sammenligner dødsårsaken med andre store problemer som storsamfunnet har tatt tak i.

– Vegvesenet har jobbet med nullvisjon i mange år, og det er der vi har hentet vårt mål fra. Det er jo mange flere selvmord enn trafikkulykker. Ikke fordi vi tror en slik visjon i seg selv er realistisk, men den kan bidra til å redusere betraktelig.

Hvorfor er lokalpolitikerne så viktige for dere å få med?

– Nettopp på kommune- og fylkesplan må dette bli prioritert, fordi mye av arbeidet med psykisk helse foregår i skoleårene. Mitt fokus er på ungdom – det er mot den gruppa det er smart å jobbe, også for å redusere ting man ikke ønsker i voksen alder. Skolehelsetjenestens ressurser må øke, og en helt konkret forbedring er å sende helsepersonale og lærere som jobber med unge på kurs om selvmordsfare. I tillegg er det å skape gode sosiale arenaer en sentral forebyggingssak man kan jobbe med lokalt.
 
Iversen peker på at det har foreligget planer og retningslinjer mot selvmord og selvskading i flere år, men tror det har ikke blitt tatt alvorlig nok. Når noe har skjedd som har gjort at grep blir tatt, har det vist seg å virke.
 –  Forebyggende arbeid i videregående skole er svært viktig – tenk på Kongsberg, der de satte inn tiltak lokalt i ettertid av flere ungdommers selvmord de siste årene. Men vi må unngå at vi blir springende etter, og derfor vil LEVE ha større fokus på forebyggingen.

LES OGSÅ: Flere dør i selvmord i Norge enn av trafikkulykker, overdose og kreft

Har vært mye «bør»

Som leder i LEVE Buskerud sitter Ruth Eline Adelsten Iversen også som brukerrepresentant i et brukerråd for DPS Drammen, og har gjort seg kjent med prosedyrene som foreligger for å passe opp folk i fare. Hun har også gått gjennom de gamle nasjonale retningslinjene på jakt etter hvilke krav som egentlig stilles til kommunen.

–  Retningslinjene har vært preget av mye «bør», og få krav eller plikter. Det har heller ikke fulgt penger med, men rammetilskudd. Når det nå er et nytt arbeid på gang er viktig at det følger midler med. Vi i LEVE er opptatt av å få inn forpliktelse, sier Iversen og roser at etterlatte er blitt en mer sentral høringsinstans.

Hva har du selv festet deg ved når det gjelder den store mediedekningen?

– Datteren til Ari Behn, og den rosende omtalen hun har fått for sin tale. Den måten hun som etterlatt har henvendt seg til folk på, fremover i tid, styrker forebyggingen som vi mener er så viktig.

LES OGSÅ: Et tv-øyeblikk vi aldri kommer til å glemme

Mer fra Dagsavisen