Kultur

Slik blir digitale Oslo Pride: Fire timers paradeshow

Paraden ble avlyst. Men Oslo Pride skal være synlige likevel, sier festivalsjef Fredrik Dreyer.

Bilde 1 av 2

Statsminister Erna Solberg (H) gikk i front for Oslo Pride-paraden i fjor, sammen med festivalsjef Fredrik Dreyer. I år igjen stiller Erna Solberg opp på Oslo Pride, men denne gangen på et direktesendt Pride-show, som erstatter årets parade.

– I fjor samlet paraden over 50.000 deltakere og flere hundre tusen tilskuere langs gatene i Oslo. I år kan vi ikke avholde paraden. Men vi lager en fire timers direktesending med gjester i studio og interaksjon med publikum, der vi legger opp til at folk kan ha sine egne Pride-samlinger, forteller Dreyer.

Da det ble klart at koronaepidemien satte en stopper for store folkeforsamlinger og festivaler sommeren 2020, måtte Oslo Pride legge om til digital festival, som vil finne sted i tidsrommet 19. til 28. juni.

Byrådens tall: Oslo kan gå glipp av én million festivalbesøk (+)

Oslo Pride-festivalen er Norges største markering for lhbt-bevegelsen, og omfatter parade, politiske debatter, foredrag, samlinger og underholdningsarrangement. Det skiftet navn fra Skeive dager til Oslo Pride i 2014, og har vokst de siste årene, fram mot fjorårets rekordstore Pride-parade gjennom Oslos gater.

Oslo Pride

Fra Pride-paraden i Oslo 2019. Foto: Sturla Hanssen

– Årets Oslo Pride blir ikke like synlig i bybildet. Men det er fortsatt mye vi kan gjøre for å være synlige, sier Fredrik Dreyer.

Deichman

Gamle Deichman hovedbibliotek blir utgangspunktet for Prides digitale arrangementer. På paradedagen 27. juni blir det fire timers paradeshow fra hovedstudioet på Deichman, ledet av TV-profilen Adam Schjølberg, og blant deltakerne under sendingen er statsminister Erna Solberg. Utegående reportere og en egen Pride-flåte vil reise rundt og rapportere fra markeringer i de tusen hjem. Else Kass Furuseth er også bekreftet til showet. Organisasjoner og grupper som vanligvis bidrar i Pride-paraden er invitert til å sende inn bidrag og forslag til innslag.

Oslo Pride har gjort avtaler med utesteder over hele landet, der man kan booke bord gratis for å følge paraden og andre Pride-sendinger på storskjerm. Det blir også uteservering med storskjermer ved Deichman.

Sendingene på Pride-plattformen i festivalperioden produseres av Vierlive, som har vakt oppsikt med sine strømmekonsert-produksjoner i vår for artister som Sigrid og Aurora. Også Oslo Pride-programmet vil inneholde konserter. Det fullstendige programmet for årets Oslo Pride slippes mandag 1. juni.

Derfor går Vålerenga i Pride-paraden

– Vanligvis er Pride House er vår viktigste arena for politikk og debatt. I år blir det Pride Talks som erstatning, med kortere og mer intensive foredrag, pluss talkshow, forteller Dreyer.

Rammet hardt

– Koronatiltakene har rammet oss svært hardt, som så mange i kulturbransjen. Det ble tidlig klart at det så mørkt ut for årets festival. Men jeg hadde aldri noen gang trodd at jeg måtte ta beslutningen om å ikke gjennomføre det fysiske arrangementet Oslo Pride. Det føltes tungt, sier Fredrik Dreyer.

Fredrik Dreyer, festivalsjef Oslo Pride.

Fredrik Dreyer, festivalsjef Oslo Pride. Foto: NTB Scanpix

– For oss ble det viktig å tenke hva Pride egentlig er. Når vi ikke kan samles i gatene, kan vi samles på digitale arenaer og fylle disse arenaene med innhold. Og det var viktig å ikke bare tenke finansiering og gjennomføring av festivalen, men også hvordan vi kan forvalte Prides samfunnsoppdrag. Pride jobber for et mest mulig inkluderende samfunn, gjennom å drive opplæring, informasjon, og være et møtepunkt i folks liv. Samhold og solidaritet står sentralt for Oslo Pride i år, sier festivalsjefen.

– Situasjonen lukker noen dører og åpner noen andre. Vi kan nå bredere ut, Oslo Pride blir tilgjengelig også for dem som ikke kan møte opp fysisk. Vi har fått mange tilbakemeldinger i sosiale medier fra folk som er glad over at de nå er like inkludert i Pride som alle andre selv om de ikke kan komme på arrangementer i Oslo. Det viktigste er å fortsette å markere oss. Vi skal være tydelig til stede også i 2020.

Bekymring

I slutten av mars sendte Oslo Pride en bekymringsmelding til kulturdepartementet, der de anslo et inntektstap på 13 millioner kroner ved avlysning av paraden og de åpne arrangementene. Selv med omlegging og avlysninger vil festivalen fortsatt ha tre millioner i driftsutgifter til lønnskostnader, lokaler og planlegging gjennom året, skriver de til departementet. «Vi bekymrer oss for hvordan vi skal kunne lage Oslo Pride i 2021, uten å garanteres at vi faller inn under noen av hjelpepakkene eller mottar driftsstøtte fra det offentlige», skriver festivalen til kulturdepartementet.

– Økonomisk er det katastrofalt for oss. Vi får inntekter først og fremst gjennom salg av mat og drikke under arrangementene, som hovedsakelig er gratis. Å lage festival uten fysiske arrangement, med lav andel offentlig støtte, er et stort tapsprosjekt. Arrangementer som ikke baserer seg på finansiering gjennom billettsalg er hittil blitt glemt i krisepakkene, konstaterer Dreyer.

Men han ser lysere på framtida etter fredagens kunngjøring fra kulturminister Abid Raja om nye og utvidede tiltak for kultur og frivillighet som mister omsetning som følge av smittevernstiltakene.

– Spørsmålet blir hvor langt departementet er villig til å gå for å kompensere for andre inntekter enn billettsalg. Faller vi inn under kompensasjonsordningene, vil 2020 gå fint. Hvis ikke, blir det tøft, sier Dreyer.

Se bildene fra Oslo Pride 2019: Feirer skeiv kjærlighet fra Grønland til Spikersuppa

Mer fra Dagsavisen