«Hot­test re­cord in the world» på BBC: Sig­rid Raa­be (20).

Sigrid har «verdens heteste låt»

Sist gang måtte hun trekke seg på grunn av tentamen. Nå er Sigrid Raabe (20) klar for Bylarm og verden.

– Dette er jo helt crazy. Jeg skulle ønske jeg klarte å si noe annet. Men det er vanskelig å ta alt dette inn over seg, smiler Sigrid Raabe (20) fra Aalesund. Hun er nå i ferd med å bli en ekte popstjerne med en ekte pophit.

Hennes internasjonale debutsingel «Don’t Kill My Vibe», laget sammen med produsent Martin Sjølie, ble utgitt i forrige uke og rundet en million avspillinger på Spotify etter bare fem dager. Hun var Apple Musics «artist of the week» og ble kåret til «hottest record in the world» på BBC Radio 1, kanskje Europas viktigste popkanal. «Du får bare bli vant til å høre deg selv på radio. Vi må spille denne en gang til», fastslo den entusiastiske programlederen Mr Jam på BBC Radio 1, men lurte på hvorfor Sigrid felte en tåre da låten ble spilt.

– Jeg begynte faktisk å gråte i studio. Det var første gang jeg hørte låten spilt offentlig, utenfor kontorveggene. Så det var et helt spesielt øyeblikk. Men det er sånn jeg er, jeg gladgriner av alt mulig. Jeg begynner å grine når jeg er på flyet hjem til Ålesund, sier Sigrid Raabe.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Budkrig

I høst var det budkrig om Sigrid Raabes signatur blant flere store internasjonale plateselskaper – «helt vilt», syntes Sigrid. Det ble Island Records som fikk tilslaget. I Norge er hun på samme plateselskap som bl.a Aurora og Sondre Justad. Neste uke spiller hun på Bylarm i Oslo, som den første av en rekke av planlagte festivalopptredener utover året, inkludert Øya.

I etpar år har navnet Sigrid Raabe svirret både i musikkbransjekretser og på norsk radio. I 2014 ble hun mye spilt på NRK P3 med pianoballaden «Known You Forever». Deretter ble hun tatt ut til å spille på Bylarm 2015, sammen med storebror Tellef Raabe, som allerede var i gang med en musikkarriere.

Dagsavisen/Nye Takter var i kontakt med søsknene Raabe på tampen av 2014, for et pre-Bylarm-intervju, før den brå beskjeden kom: «Vi må med tungt hjerte si at Sigrid Raabe kansellerer sin planlagte opptreden på Bylarm 2015. Hun er inne i sitt siste år på videregående skole, og merker at satsingen på musikken går for hardt ut over skolearbeidet», het det i pressemeldingen fra Bylarm.

– Det var skikkelig kjipt å trekke seg fra Bylarm, forteller Raabe.

– Jeg var lenge lei meg for det. Men det var nok den beste avgjørelsen. Det var så mye prøver, tentamener og eksamener i den perioden at jeg fikk ikke tid til både skole og musikk. Og det opplegget vi hadde for Bylarm da, nådde ikke opp til ambisjonene mine. Jeg hadde ikke mange nok låter, og jeg hadde ikke gode nok låter. Denne gangen er jeg mye bedre forberedt.

– Jeg var og er kjempeglad i skolen. Jeg gikk på internasjonal linje, ikke musikklinje. Jeg ville ha gode karakterer, jeg tenkte å ta jus og bli advokat. Det tok lang tid før jeg våget å innrømme at musikk er det jeg vil gjøre. Livet er for kort til å ikke drive med det du liker best, fastslår Sigrid Raabe.

Etter avlysningen satte Sigrid Raabe seg ved pianoet og skrev nye låter, mens hun gjorde ferdig eksamener. Hun flyttet til Bergen, der hun nå bor sammen med storebror Tellef. I fjor var hun gjesteartist på Tellef Raabes albumdebut «Idiographic», der hun blant annet synger duetten «Sister» om søskenkjærlighet.

– Tellef har betydd veldig mye for meg, sier Sigrid.

– Det var for det meste han som introduserte meg for musikk i barndommen – han fikk meg til å høre på Turboneger, Nirvana, Him, The Killers, han lærte meg å spille gitar. Vi har skrevet mange sanger sammen. Vi er sånne teite søsken som er bestevenner og snakker sammen flere ganger om dagen.

Storebror-musikk

I Bergen fikk hun kontrakt med Bergensbaserte Made Management, og derfra har karrieren skutt fart. Hun har minst 50 låter i bakhånd, forteller hun, nå gjelder det bare å finne rett låt og rett produksjon.

– Det var mange forventninger til denne låten, men jeg hadde ikke forventet at det skulle gå så bra. Det gjør meg jo litt mer stresset for å slippe låt nummer to. Nå får vi se hva som skjer framover.

– Etter at jeg hadde frigjort meg fra storebror-musikken var Coldplay og Adele de første jeg oppdaget selv. Når Chris Martin synger en Coldplay-låt bare med kassegitar og det funker like bra – da skjønner du at det er låten det handler om. Jeg liker store produksjoner, men det viktigste er låten.

– Jeg er så heldig at jeg får spille i band med bestevennene mine, og i sommer skal vi spille masse festivaler. Det blir min første festivalsommer. Jeg gleder meg.

Les også: Der oppe blant stjernene

Dårlige vibber

«Don’t Kill My Vibe» ble til etter en skrivesession, der låtskrivere møter artister, som gikk galt: Raabe følte seg så dårlig behandlet av en bestemt person at hun gikk ut av møtet og skrev låten, et krav om å bli hørt, om å bli tatt på alvor,

– Jeg vil ikke si hvilken session det var eller hvem det gjaldt, av hensyn til vedkommende. Men når du er i et rom med andre der du ikke føler deg velkommen, der du like gjerne ikke kunne kommet i det hele tatt – det gjør noe med humøret ditt. For meg handler sangen om denne hendelsen. Men andre forteller meg at det er en sang om å være i et forhold. Jeg eg glad for at Martin Sjølie og jeg har klart å skrive en låt som er åpen for tolkninger.