Kultur

– Nekt utleie av konsertområder

Fotoforbud på festivaler er en alvorlig innskrenking av pressefrihet, mener fotografer og presseorganisasjoner. Nå ber de Oslo kommune gripe inn.

– Oslo kommune bør nekte å leie ut Ekebergsletta og andre kommunale områder til festivaler hvis ikke arrangørene kan garantere fri adgang til nyhetsformidling. Det er like viktig som at arrangørene må plukke opp søpla etter seg, sier fotojournalist Fredrik Naumann til Dagsavisen.

I en kronikk publisert fredag på nettavisen Medier24 oppfordrer han Oslo kommune til å stille krav til festival- og konsertarrangører for å stoppe fotokontrakter som hindrer pressens dekning av store offentlige begivenheter.

«Artistenes fotoforbud er en unik mulighet for Oslo kommune til å bli best på demokrati», skriver Naumann i kronikken, som nå får støtte for initiativet.

Les også: Medier protesterer mot fotoforbud på Britney-konsert

Offentlig konflikt

Flere ganger denne sommeren har det kommet til offentlig konflikt mellom norske pressefotografer, medieorganisasjoner og konsertarrangører, etter at artister har krevd fotorestriksjoner.

* Sju store norske medier gikk ut med en samlet protest mot fotoforbud foran Britney Spears’ konsert på Telenor Arena i juli.

* Under Tons of Rock-festivalen i Halden i juni var det fotoforbud da Ozzy Osbourne sto på scenen. Flere medier nektet å dekke konserten. Fra 2019 flyttes Tons of Rock til Ekebergsletta i Oslo.

* I Bergen boikottet Bergensavisen storkonserten med artisten Bruno Mars på friområdet Koengen etter fotoforbud.

* Under Eminem-konserten på Voldsløkka i Oslo ble fotografer nektet adgang til festivalområdet. «En uakseptabel begrensning av pressefriheten», kommenterte NTB-redaktør Christina Nygaard.

* Under Øyafestivalen i Tøyenparken krevde Arctic Monkeys og Kendrick Lamar fotoforbud også fra publikumsområdet. VG fikk fotoakkrediteringen trukket tilbake etter at de hadde tatt bilde fra publikumsområdet under Arctic Monkeys-konserten på festivalens første dag.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

– Forkastelig

– Det er forkastelig at private arrangører kan stenge store offentlige områder for norsk presse, mener fotosjef Annemor Larsen i VG. Hun støtter fotograf Fredrik Naumanns utspill.

– Oslo kommune har et ansvar for å sikre fri nyhetsformidling når de leier ut sine arealer til private arrangører som samler titusenvis av mennesker, sier Larsen.

– Vi ser stadig flere eksempler på private fotoforbud i offentlige rom. Det er bekymringsfullt. I siste instans stenger dette profesjonelle nyhetsformidlere ute fra offentlige arrangementer. Det er ikke bra for Norge som et fritt og åpent samfunn, mener fotosjefen.

– Dette er et godt forslag. Oslo kommune bør kunne stille krav til fri nyhetsformidling fra konserter og festivaler, sier Jarle Aasland, leder i Pressefotografenes Klubb.

– Om en fotograf får ta bilde av en artist på scenen eller ikke gjør ikke nødvendigvis så mye. Men dette er et prinsipielt spørsmål. Den enkelte artist kan ikke få avgjøre pressens mulighet til å jobbe fritt, mener pressefoto-lederen.

– Dette gjelder ikke bare i Oslo. Vi ser samme problemstilling i Bergen, Trondheim, Stavanger og flere andre steder. Oslo er byen med flest store konserter og festivaler, derfor er det naturlig å begynne med Oslo.

Les også: – Eminem sensurerte oss (Dagsavisen+)

Utfordrer byråden

I sin kronikk utfordrer Fredrik Naumann kulturbyråden i Oslo til å ta affære. «Åpenhet, kulturformidling, og koblingen mellom en fri presse og demokrati er såpass vesentlig at det bør med som et eget punkt i alle kontrakter Oslo kommune inngår», skriver han.

– Kommunen sitter med nøkkelen her. Problemet med fotorestriksjoner på festivaler og konserter har vi slitt med i mange år uten å komme noen vei, sier Fredrik Naumann.

– Kommunen har makt i slike sammenhenger. Den bevilger penger og stiller arealer til disposisjon. Den bør gå foran med et godt eksempel og legge til rette slik at fotografer og journalister kan rapportere om hva som skjer i byen vår. Dette handler ikke om konsertanmeldelser. Det handler om å dekke det som skjer når tusenvis av mennesker samles på offentlig sted.

Dagsavisen mener: Uakseptable restriksjoner

Byråden: – Jeg er enig

– Jeg er prinsipielt enig. Jeg skjønner godt holdningen til pressens representanter her, og ønsket om at vi må stille krav, sier Oslos kulturbyråd Rina Mariann Hansen (Ap).

Før sommeren la byrådet fram en arrangementsstrategi med mål om større bruk av offentlige arealer i Oslo til festivaler og arrangementer. Den videre behandlingen av strategiplanen åpner for å innføre krav om presseadgang, mener byråden:

– Arrangementsstrategien har ikke utformet hvilke krav kommunen skal stille som utleier. Først skal bystyret behandle saken, så må vi lage de konkrete kravene i hver enkeltsak. Vi må vurdere hvilke krav vi har anledning til å stille, og hvilke krav det er riktig å stille. Dette med fri nyhetsformidling er ett av kravene det er naturlig å se på. Debatten er blitt aktualisert etter denne sommeren. Omfanget av saker med fotorestriksjoner har vært stort, og de har kommet tett etter hverandre.

Les også: Krever svar om rekordkonserten

Mer fra Dagsavisen