Kultur

Favoritten til Jens

Det var bare et spørsmål om tid før Hadia Tajik ble statsråd. Kulturlivet står klar med en omfattende kravliste til Stoltenbergs håndplukkede kulturminister.

Statsminister Jens Stoltenberg grep Hadia Tajik rundt skulderen, lente seg mot henne, smilte bredt og sa: «Dette gikk bra!». Så gikk de to tilbake mot Slottet, etter at den offisielle seansen var over, og de fem nye statsrådene hadde gitt sine første kommentarer til mediene som hadde møtt opp på Slottsplassen.

Tajik var personlig rådgiver for statsminister Stoltenberg i 2008, og siden har han sett etter en mulighet til å få henne inn i regjeringen, fortalte han ved utnevnelsen.

- Dette er tanker han i så fall har holdt for seg selv. Jeg ble veldig overrasket da henvendelsen kom. Dette var ikke noe jeg hadde fått overveid på forhånd, sier Hadia Tajik til Dagsavisen.

Hun forteller at Stoltenberg ringte onsdag kveld, da hun satt og ble sminket i NRK-studio foran «Aktuelt»-debatten om skolepolitikk med Linda Hofstad Helleland.

- Han ba meg komme til statsministerboligen. Der hadde statsministeren og jeg en lang og god samtale, som konkluderte med at jeg sitter her nå. Jeg ønsker ikke å gå nærmere inn på hva han sa, sier Tajik.

Spørsmål om tro

Tajik er bekjennende muslim, født og oppvokst i Norge, av foreldre som kom fra Pakistan til Norge tidlig på 70-tallet. På sin første ettermiddag som statsråd fikk hun mange spørsmål fra pressen om tro og privatliv.

- Jeg kan tenke meg at når de første kvinnelige statsrådene ble utnevnt, var det overraskelse og nysgjerrighet til det. Jeg kan forstå at det er nysgjerrighet knyttet til meg, med den bakgrunnen jeg har med meg inn i regjeringskollegiet. Og det er greit. De som spør, skal få svar, sier Tajik, som var mindre villig til å svare på konkrete kulturpolitiske spørsmål før hun hadde fått rådført seg med sitt departement.

Moms og eierskap

I går ettermiddag skulle Anniken Huitfeldt vært i Elverum for å åpne en utstilling på Glomdalsmuseet om kongefamiliens krigsår. Isteden ble det nøkkeloverrekkelse og skifte av kontor. Huitfeldt blir arbeidsminister, og etterlater seg mange store, uløste oppgaver sammen med nøkkelkortet på pulten til Tajik. Styreleder Are Stokstad i Mediebedriftenes Landsforening er blant dem som har store forventninger til den nye kulturministeren.

- Det er et stort behov for å fornye pressepolitikken innenfor særlig tre områder: Pressestøtte, momsregimet og eierskapslov. Av disse står både moms og eierskap igjen etter Huitfeldt, sier Are Stokstad.

Han mener Hadia Tajik ikke kan forvente lang fredningstid før det må komme konkrete resultater.

Samtidig som Huitfeldt gikk av i går, kom nyheten om at den varslede momsendringen for digitale avisprodukter blir forsinket med opptil et år.

- Det er viktig at vi ikke mister tempo i en bransje som er utsatt for store og raske endringer. Jeg føler meg trygg på at Tajik skjønner hvilke formidable utfordringer mediebransjen står overfor, sier styrelederen i MBL.

Fastpris på bøker

Også bokbransjen er stilt overfor store utfordringer, som følge av overgangen fra trykte bøker til e-bøker. Og også her er momsspørsmålet blitt en verkebyll. Bokbransjen etterlyser en ny boklov som viderefører dagens støtteordninger og fastprisordning. Tajik har ikke jobbet spesielt med kulturpolitikk i årene som stortingsrepresentant. Forleggerforeningens styreleder Tom Harald Jenssen har likevel tro på at hun vil gjøre en god jobb som kulturminister.

- Tajik virker som en person som setter seg grundig inn i sakene som hun har ansvaret for, noe som alltid er et godt grunnlag for en konstruktiv dialog med bransjen. I en fase hvor norsk og internasjonal bokbransje vil gjennomgå store forandringer, er vi opptatt av at hun skal bidra til skape forutsigbare rammevilkår, sier Jenssen.

Også filmbransjen forventer mye av den nye statsråden, i form av økte bevilgninger.

- Vi må få til en bedre grunnfinansiering av norsk film, slik at vi kan holde prisene nede og publikumsnivået oppe. Også på områder som spill og TV-drama ønsker vi en økt satsing, sier styreleder Synnøve Hørsdal i Norske Film, TV og spillprodusenters forening, som også er daglig leder og produsent i Maipo Film.

- Ydmyk

- Jeg er ydmyk overfor de store oppgavene som ligger foran meg, sier Hadia Tajik. Av Jens Stoltenberg har hun lært å oppsøke motargumenter, forteller hun.

- Jens er lyttende, og han liker motstand. Det er to framtredende egenskaper ved ham som leder som jeg gjerne lar meg inspirere av. Han hører på tilbakemeldinger og lytter til folks innvendinger, sier Tajik.

Hennes første offisielle oppdrag som statsråd kommer allerede i dag, når hun overtar en avtale for Huitfeldt: Å løpe i Oslo Maraton, riktignok bare 10 kilometer.

- Jeg håper det skal gå greit. Jeg skal løpe som ledsager for en svaksynt, men jeg er litt engstelig for at vedkommende er i bedre form enn meg, sier landets nye kultur- og idrettsminister Hadia Tajik.

kultur@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen