Bøker

Kurt Aust med liv og død i fotballens førstedivisjon

Et lag kan ha de dyreste stjernene, de dyktigste trenerne, den beste strategien – og likevel tape. Men øyeblikkene der alt klaffer, gjør fotball noe av det vakreste i verden, mener Kurt Aust. Han har skrevet fotballkrimmen «Rødt kort».

– Ta et lag som Paris Saint-Germain. De har tre av verdens beste spisser. Likevel går de hen og taper mot Real Madrid, et lag der spillerne nesten er pensjonister, hele gjengen, sier Kurt Aust til Dagsavisen.

Han er krimforfatter, med en lang rekke bøker på samvittigheten. Vårens krim heter «Rødt kort», og utspiller seg i en oppdiktet Championship-, altså nivå to-klubb, i Exeter i Devon sørvest i England.

Man Utd

Krimforfatter Kurt Aust.

Et stykke ut i «Rødt kort», møter Exeter United det langt fra oppdiktede, faktisk rimelig godt kjente, fotballaget Manchester United i en cupkamp. Resultatet av den oppdiktede kampen skal ikke røpes her. Men Aust gjør seg generelle tanker om storlaget:

– Manchester United har samme problemet for tida som Paris Saint-Germain. Gode på papiret, får det ikke til i praksis. Da tenker jeg at det har noe å gjøre med hvordan laget fungerer i garderoben, av banen. Det må være noen grupperinger der, noen splittelser blant spillerne, som ødelegger. En ting er at fotball er et fysisk og taktisk og strategisk spill. Det mellom ørene er også så til de grader viktig, sier han.

Paven

På omslaget av «Rødt kort», er pave Johannes Paul II sitert med sin legendariske replikk: «Av alle uviktige ting i verden, er fotball den viktigste». Selvsagt fordi Kurt Aust er tilbøyelig til å være enig.

– Samspill når det fungerer, er herlig å se på. Euforisk. Til å få tårer i øynene av. På sitt beste er fotball øyeblikkets kunst. Det foregår ting på banen noen ganger som har så høyt nivå av presisjon og artisteri, at de er umulige å trene opp. Plutselig bare klaffer alt. I en del andre idretter kan man planlegge, øve, terpe, og så gjennomføre det man har øvd på. Ikke i fotball, sier Aust.

Liv og død

Han spiller selv, og har gjort det siden han var liten gutt. Oldboys-fotball hver mandag, en gjeng som har møttes de siste tjue åra, minst.

– Jeg tror mange av de som ser fotball på TV, selv har spilt nok til å kjenne igjen gleden ved å få ting til å fungere. På kamp får du en hel pakke. Stemningen. De gærne supporterne. To lag som står overfor hverandre og vil vinne, på liv og død. Veldig mange har én fotballklubb de elsker, omtrent som en familie. For meg er det ikke sånn. For meg er det fotballen i seg selv det handler om. De magiske øyeblikkene kan like gjerne oppstå når jeg ser på ukjente klubber, som når det er Liverpool og Manchester United som står på matta, sier forfatteren.

Slaveri vs. fotball

Kurt Aust har vunnet både Rivertonprisen og Glassnøkkelen, begge for ett av bindene i en åttebinds serie med historiske krimromaner om en dansk professor og hans norske assistent på 1700-tallet. Serien starter med debutromanen «Vredens dag» (1999), og avsluttes med «Hjertets mørke» (2020), med handling fra Guineakysten og det dansk-norske slavehandelsfortet Christianborg i Ghana.

– Etter å ha bevegd meg så lenge i et miljø for tre hundre år siden, hadde jeg lyst å gjøre noe så motsatt som det går an. En nåtidsthriller om fotball, kom jeg til, ville innfri det ønsket. Etter Danmark-Norges slavehandel, oppleves problemene i idretten litt mer lettbeinte, sier han.

Sportsvasking

Ikke dermed sagt at han hopper bukk over dem. En ting er selve krimplottet, der én spiller forsvinner og en annen druknet – eller ble han drept? – for to år siden, og spillere.

En annen er tankene romanens hovedperson, den norske spilleren Zac Utheim, gjør seg om ting som for eksempel klubbeierskap og sportsvasking:

«I mine år som vagabonderende fotballspiller i Europa har jeg skjønt at det finnes et konglomerat av varianter når det gjelder klubbstrukturer for storklubber. Rene supportereide klubber i den ene enden av skalaen [ …] I den andre enden av skalaen er de rene énmannseide klubbene. [ …] De seinere årene er to byttinger kommet inn i familien. Den ene er ublu merkevareklubber som Leipzig og Salzburg, rendyrkede reklameplakater for energidrikken Red Bull. Den andre er sportsvaskerne, Paris SaintGermain som er kjøpt opp av Qatar, og Manchester City som eies av De forente arabiske emirater. Sist innmeldte i vaskerklubben er Newcastle, som skal pusse glorien til Saudi-Arabias frynsete kronprins».

Brentford

Det er med andre ord ikke tilfeldig at Kurt Austs favorittklubb for tida – selv om han altså ikke har noen egentlig favorittklubb – er Brentford FC, som rykket opp til Premier League denne sesongen.

– Brentford er også et lag som er eid av en rik person. Men det er i hvert fall ingen usympatisk oligark eller oljesjeik, eller tilfeldig amerikaner uten peiling på fotball. Brentfords eier, Matthew Benham, elsker fotball, og har vært Brentham-supporter siden barndommen. At han dessuten er tungt inne på eiersida av min gamle klubb i Danmark, FC Midtjylland, vekker også min sympati for ham, sier Kurt Aust.

Exeter

Klubben han har diktet opp i «Rødt kort», Exeter United, gjør det ikke så bra økonomisk. To år med pandemi og spill for tomme tribuner har gjort sitt.

– Exeter United er kanskje hakket mindre og mer oversiktlig enn de fleste Championship-klubber. Jeg måtte stramme litt inn for plottets del. Men ambisjonene, ønsket om en gang å kunne spise kirsebær med de store, er gjenkjennelig, sier Aust.

Idet romanens hovedperson, Zac Utheim, ankommer klubben i mars 2022(!), er det et klart karrieresteg ned for ham. Zac kom nemlig fra storklubben Lazio i den italienske toppdivisjonen, Serie A. Han har imidlertid sine grunnen til å takke ja til Exeters sportsdirektørs tilbud om plass på laget.

Filmkjenner

Én grunn er pengene sportsdirektøren betaler ham under bordet for at han skal fungere som spion internt i klubben, og avdekke hvilken medspiller som lekker sensitiv informasjon til pressen. En annen er at fotballspilleren som angivelig druknet i elva Exe i starten av pandemien, var Zacs venn. Zac tror ikke noe på at kompisen bare druknet. Han mistenker urent spill.

– Zacs greie, er at han vokste opp med en mor som var mye borte. Han ble i praksis oppdratt av barnevakter, og filmene de så om kvelden. Han har det med å mumle filmsitater. På banen går kjeften hele tida. Zinédine Zidane var visst også sånn, at han mumlet seg gjennom hele kampen. Konstant utløp for indre monologer, ler Kurt Aust.

Bonus: quiz

Han bobler over av den typen fotballtrivia. Har lest hauger av spillerbiografier og andre fotballbøker, sett dokumentarer og filmer, og selvsagt kamper gjennom flere titalls år. Alt dette bruker Kurt Aust i bonusmaterialet bakerst i «Rødt kort»: En mangesiders fotballquiz.

– Det er en fotball- og kulturquiz, der minst nitti prosent av spørsmålene har noe med både fotball og kultur å gjøre. Enten film, litteratur, eller kunst, samt altså fotball. Spørsmålene strekker seg fra ganske enkle, til rimelig vanskelige. Jeg har lagt opp quizen med to gange førtifem spørsmål. Bruker man ett minutt per spørsmål, har man en hel kamp som to lag kan kjempe mot hverandre. Blir det uavgjort, la jeg ved to straffekonkurranse-spørsmål til slutt, sier Kurt Aust, forfatteren av fotballkrimmen «Rødt kort».

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen




Mer fra Dagsavisen