Bøker
50 år siden Thomas Mann døde
Få nyhetsbrev fra Dagsavisen. Meld deg på her!
Når Thomas Manns (1875-1955) gjennombruddsroman «Buddenbrooks. En families forfall» nå kommer i ny norsk oversettelse er ikke grunnen bare et ønske om oppdatering av en klassiker men også markering av et jubileum.
Den 12. august i år er det nøyaktig 50 år siden Thomas Mann døde. Og det er 120 år siden han ble født.
Han ble født og vokste opp i den gamle hansastaden Lübeck i en svært velstående kjøpmannsfamilie. Ja familien var ikke bare rik på penger men også på innflytelse. Mye endret seg imidlertid da faren døde. På det tidspunktet var Thomas Mann bare 15 år gammel. Familiefirmaet ble oppløst og familien flyttet til München.
Thomas Mann ble tidlig klar over sine litterære evner. Han debuterte med novellesamlingen «Der kleine Herr Friedemann» i 1897. Han dro til Italia med sin eldre bror Heinrich og det var i Roma han begynte på den store romanen som noen år senere i 1901 kom ut under tittelen «Buddenbrooks». Den skal ha blitt en suksess fra første øyeblikk.
Det er ingen hemmelighet at Mann hadde lært mye både av de franske naturalistene men han skal også ha studert Alexander Kielland og Jonas Lies bøker grundig. At Thomas Mann brukte sin egen slekt og usjenert utleverte sin egen familie i den bredt anlagte slektskrøniken som romanen «Buddenbrooks» er har aldri vært noen hemmelighet.
Han skildrer fire generasjoners liv i boka som utspilles i årene mellom 1835 og 1877. Det dreier seg om en familie som går fra velstand og anseelse til forfall sykdom og tragisk død.
Når Thomas Buddenbrook i året 1857 tar over det store firmaet gifter han seg med en kunstnerisk begavet kvinne ved navn Gerda. Hun skal ha fått mange trekk fra forfatterens egen mor. Disse to får en sønn Hanno. Han viser å være en svært følsom og dessuten kunstnerisk begavet ung mann. Denne Hanno skal ha mange trekk felles med forfatteren selv. Disse opplysningene om bokverket har Thomas Mann selv gitt i en biografisk skisse som han skrev i forbindelse med at han i 1929 fikk Nobelprisen i litteratur. Han skal for øvrig ha betraktet «Buddenbrooks» som sin mest vellykkede roman. Andre vil kanskje mene at både «Trolldomsfjellet» og «Doktor Faustus» som begge nylig er kommet i nye norske oversettelser også er overmåte vellykkede verker.
Thomas Mann forlot Tyskland i 1933 i opposisjon til nazismen. Han bosatte seg senere i USA.