«22 July»-regissøren bekymret over høyredreining

Regissør Paul Greengrass håper at filmen «22 July» kan gi yngre generasjoner argumenter mot det han mener er en mørk høyrepopulistisk dreining i samfunnet.

– Det viktige for meg var å lage en film som tar opp den skumle dreiningen til høyre over hele verden, og hvordan Norge bevarte demokratiet i kampen mot høyrevridningen, sa Greengrass da filmen hadde premiere på filmfestivalen i Venezia onsdag.

Filmen, som er produsert av og for Netflix, starter med terroristen Anders Behring Breiviks forberedelser i forkant av terrorangrepet. Massakren på Utøya skildres gjennom rundt 20 minutter, og filmen følger senere etterspillet og avsluttes med at nordmannen dømmes til livstids fengsel.

Les også: Her er den første traileren fra den allerede omstridte Netflix-filmen «22 July»

Blitt verre

Greengrass skildrer også advokat Geir Lippestads jobb med å forsvare Breivik, og hvordan den hardt skadde Viljar Hanssen vender tilbake til sitt liv og etter hvert holder en sterk tale i rettssalen.

– Jeg hadde tenkt å lage en film om migrasjonskrisen, men kjente at jeg heller burde gjøre noe om hvordan hele det vestlige samfunnet drives mot høyre, sier regissøren.

– Det er veldig mørkt, de populistiske bevegelsene driver de andre partiene, og siden jeg fikk ideen til filmen, har det bare blitt verre.

– Nå er jeg stolt over å kunne tilby filmen til publikum i håp om at den skal kunne bidra med argumenter mot høyrekreftene, sier den britiske regissøren.

Les også: – Det mest forstyrrende var å se ham som et menneske (DA+)

Ytringsfrihet

Filmen bygger delvis på Åsne Seierstads bok.

– Hva er det som gjør at en ung hvit nordmann blir terrorist? Jeg ville fortelle om hvordan han er en del av noe, hvordan han er inspirert av ideer som eksisterer. Boken heter «En av oss» for å uttrykke at han ikke er et monster, sier Seierstad.

Selv om det bare har gått sju år siden terrorangrepet, er det mange barn og ungdommer som har liten eller ingen oppfatning av hva det var som skjedde 22. juli. Det er en av årsakene til at Greengrass ville lage filmen for Netflix.

– Det er en kanal som mange unge ser på. Det gjør at de forhåpentligvis kommer til å se filmen. For skiftet mot høyre kommer bare til å bli verre, og vi står på randen av noe som kan føre til mer vold, sier Greengrass.

(NTB)