Netflix har sluppet trailer til filmen «22 July»

Traileren til Paul Greengrass-filmen «22 July» er sluppet, dagen før verdenspremieren i Venezia. Klippene vektlegger skuespiller Anders Danielsen Lies rolleframstilling av terroristen Anders Behring Breivik.

Strømmeselskapet Netflix har sluppet traileren til Paul Greengrass' allerede omstridte film om terrorangrepet på norsk jord 22. juli. Traileren viser bruddstykker av både angrepet på regjeringskvartalet, Anders Behring Breiviks ankomst til Utøya og planleggingen av terrorangrepet. 

Les også: Støre:  Lyset fra Utøya trumfer det mørke nettet (DA+)

Spiller terroristen

Det er Anders Danielsen Lie som spiller Anders Behring Breivik i filmen. Dermed er han den første skuespilleren som fremstiller den norske terroristen på film. Lie har tidligere hatt store roller i filmer som «Oslo, 31. august» og TV-seriene «Mammon» og «Nobel».

Filmen vises med engelsk tale, men alle de vesentlige rollene innehas av sentrale norske skuespillerne. Flere av de sentrale norske skuespillerne, blant dem Lie, vil være tilstede i Venezia i forbindelse med verdenspremieren på «22 July» onsdag 5. september. Filmen skildrer terrorangrepet på Utøya og i Oslo, og etterdønningene med blant annet rettssaken og ofrenes bearbeidelse av hendelsene.

Lie skal for første gang ytre seg i offentligheten om rollen og innspillingen når han møter internasjonal presse under den tradisjonsrike italienske filmfestivalen. Klokken halv to går den offisielle pressekonferansen av stabelen i festivalens regi, men skuespillerne sammen med regissør Greengras og forfatter Åsne Seierstad skal i tillegg møte utvalgt presse fra hele verden under en såkalt pressejunket som arrangeres av filmens produsent Netflix og deres agent.

Les også: Støttegruppa for 22. juli om NRK-serie: – Det holder nå 

–  Viktig å ikke glemme

Også her skal Anders Danielsen Lie delta, sammen med Jon Øigarden som spiller Breiviks forsvarer Geir Lippestad. Maria Bock og Thorbjørn Harr er med i kraft av at de spiller pårørende i filmen, mens Ola G. Furuseth har rollen som statsminister Jens Stoltenberg.

Andre som skal delta i gruppeintervjuene er Jonas Strand Gravli, Isak Bagli og Seda Witt, som alle spiller terrorofre på Utøya. De to førstnevnte spiller henholdsvis brødrene Viljar og Torje Hanssen, hvorav Viljar utgjør filmens blikk på hendelsene på Utøya og det som skjer etterpå blant pårørende og under rettssaken. Seda Witt har rollen som Lara Rashid, som mistet storesøsteren Bano Rashid under angrepet 22. juli.

Regissør Paul Greengrass instruerer skuespillerne Jonas Strand Gravli og Isak Bakli Aglen (med ryggen til) under innspillingen av «22 July». Foto: Netflix

Viljar Hanssen ble hardt skadet på Utøya, mens lillebroren Torje greide å gjemme seg for gjerningsmannen. Ingen av virkelighetens personer har villet uttale seg om filmen før de offisielle visningene, men Viljar Hanssen sa følgende til avisa Nordlys da det ble kjent at han skulle være en av filmens gjennomgangspersoner:

– For min egen del kan jeg si at enhver ting man gjør som omhandler 22. juli – enten det er pensum i en lærebok, en radiodokumentar, eller en film – er positivt. Det er viktig å ikke glemme, men å ta så lærdom som mulig av det som skjedde. Blir det gjort riktig, er jeg helt for det.

Les også: – Jeg håper Erna Solberg er klar til å sette en klarere grense for dem som sitter i regjering (DA+)

Skapte reaksjoner

Utgangspunktet for filmen er Åsne Seierstads bok «En av oss». Paul Greengrass-filmen «22 July» skapte mange reaksjoner i forbindelse med innspillingen i fjor i og rundt Tinghuset og Regjeringskvartalet i Oslo, og på Håøya i Nøtterøy kommune. Blant annet ble det organisert en Facebook-kampanje som samlet flere tusen underskrifter i protest mot en innspilling og en film initiativtakerne mener kommer altfor tidlig. 

Selv sa regissør Paul Greengrass dette til Dagsavisen da han besøkte et arrangement på Cinemateket i Oslo:

– Jeg ville finne ut hvordan Norge reagerte som samfunn da terroren skjedde. Det er hva denne filmen handler om, fortalte regissøren.

Greengrass selv og flere av de involverte har møtt de personene de spiller i virkeligheten, og filmen er ifølge en pressemelding fra Netflix utarbeidet i samarbeid med Den nasjonale støttegruppen etter 22. juli-hendelsene. Greengrass har tidligere laget actionfilmene med Jason Bourne, men er også kjent for kritikerroste, politiske filmer med utgangspunkt i virkelige hendelser. Blant disse er «United 93», om 11. september-angrepet i USA, og «Bloody Sunday», om konflikten i Nord-Irland. 

Les også: – Politiet må ta dette mer på alvor

Norsk lansering i oktober

«22 July», som er den første store internasjonale filmen basert på hendelsene 22. juli og etterspillet som terrorangrepene fikk, får norsk lansering på strømmetjenesten Netflix 10. oktober. I traileren står det at filmen kun blir tilgjengelig på Netflix, men enkelte kinovisninger i USA skal være planlagt, samtidig som den også skal vises på filmfestivalen i Toronto like etter Venezia-visningene. Kinovisningene gjør at den kvalifiseres til å bli nominert til Oscar. Det er etter det Dagsavisen vet lite sannsynlig at den settes opp på for ordinære kinovisninger i Norge.

Filmen er finansiert av nettgiganten Netflix. Den er også støttet gjennom den statlige norske insentivordningen, som i dette tilfellet vil si at Greengrass og produsentene får refundert inntil 17,1 millioner kroner av det innspillingen har lagt igjen her til lands.