Kultur

Åge Aleksandersen til Voldsløkka: – Æ føle mæ liten

Det kan bli Åge Aleksandersens største konsert noensinne når han tar med seg Sambandet til Oslo for siste gang neste sommer.


Åge Aleksandersen spiller på Voldsløkka i Oslo lørdag 28. juni 2025. Dette ble klart under en pressekonferanse med mannen selv i Klubbhuset Sagene IF på Voldsløkka fredag formiddag.

– Jeg var og kikka i går. Æ føle mæ liten, men æ spille for dem som kjæm, sier Aleksandersen. Foreløpig er det ikke satt tak på antall billetter, heller ikke for hvor mange som skal selges før man eventuelt går over til ekstrakonsert. Da Bruce Springsteen spilte Voldsløkka i 2023 var det plass til 50.000 på hver av de to konsertene.

Åge Aleksandersen kunngjorde tidligere i år at han vil slutte å turnere med sitt faste band Sambandet, etter tre kvelder på Lerkendal Stadion i Trondheim i september 2025. 25.000 billetter til hver kveld ble fortløpende utsolgt ettersom ekstrakonsertene ble annonsert. Nå er det klart at Oslo får en potensielt like stor opptreden fra det mannsterke bandet, med konserten på Voldsløkka.

Trønderen hadde et anstrengt forhold til å spille i hovedstaden en stund på 90-tallet. På pressekonferansen innrømmer han at han til tider følte seg tråkka på av Oslo og var lei seg. Den epoken ser ut til å være over. – De siste 20 årene har vi vært kjempekompiser med Oslo, smiler han.

Les portrettet med Åge Aleksandersen: – Jeg er jo en rutinert gammel rev, ikke sant? (+)

To og en halv time lang konsert

Billettsalget til konserten starter mandag 17. juni klokka 10.00, og han lover valuta for pengene.

– Vi kan spille så lenge vi vil. Det vil si to og en halv time med de mest kjente sangene, og noen andre også.

Selv Åge Aleksandersen blir liten på den store Voldsløkka.


Les også: Slik blir festivalsommeren i Norge i 2024 – guide til de største, viktigste, triveligste, rareste og morsomste musikkfestivalene i Norge sommeren 2024

I Oslo igjen neste uke

Åge Aleksandersen (75) skal ikke slutte å spille helt, men konsertvirksomheten med Sambandet er over etter 2025. Bandet har, med ujevne mellomrom, stått bak ham med skiftende besetninger gjennom hele solokarrieren i 50 år. Han kommer til å fortsette å opptre, blant annet med strykeorkesteret TrondheimSolistene.

For Åge Aleksandersen må denne store anledningen i hovedstaden komme som en ekstra stor triumf. For rundt 30 år siden fortalte han oss at det omtrent ikke var noen vits i å spille i Oslo lenger, fordi han ikke trakk folk til konsertsalene. Dette skulle komme til å endre seg, sakte, men sikkert. – Jeg er forbauset over at dette med Sambandet så til de grader har tatt av igjen. Å spille to kvelder på Rockefeller hadde vært utenkelig for noen år siden. Bare tanken på å spille der gjorde meg livredd, la han til i et intervju i 2006. Nå har han solgt ut tre kvelder på Rockefeller i september. Og ikke nok med det:

Åge Aleksandersen og Sambandet spiller i Oslo igjen allerede neste uke, 20. juni, på OverOslo på Grefsenkollen. En utsolgt kveld med et kortere festivalsett, 75 minutter, og før DumDum Boys. For mange andre store artister ville dette være forsmedelig. – Sånt betyr ikke noe for meg, sier han raust og profesjonelt. Han har imidlertid fått forhandlet opp lengden på denne opptredenen, i forhold til hva som er vanlig for neste siste band ut.

Helgens nye låter: Yngvil og Synne er Brente jenter og Fjorden Baby! er tilbake (+)

Åge Aleksandersen og Sambandet har allerede startet avskjedsturneen som ender med en rekke store konserter neste sommer.

50 år siden Prudence

Når Åge Aleksandersen spiller på Voldsløkka neste sommer er det på én dag nær 50 år siden han sto på en annen stor arena like nede i veien der, på Ullevaal stadion under Ragnarockfestivalen 1975, og meldte oppbud for sitt første band. Prudence var teknisk konkurs. – Med Prudence levde vi som om det var den siste dagen hele tida, humrer han. Allerede neste år var Sambandet et faktum. Han er sikker på at de siste kveldene med dem kommer til å bli vemodige.

– Det er stilig at vi får markert slutten på denne måten. Konsertene blir et farvel med en fantastisk gjeng. Det kommer nok noen tårer. Men det gjør det jo til meg hele tida.
Mer fra Dagsavisen