Høstsesongen er i gang, og det er mange flere gode utstillinger enn dem det er plass til i det utvalget Dagsavisen kunstkritiker Lars Elton har gjort. Det er ofte ergerlig å oppdage at du ikke har fått med deg en utstilling det er snakket mye om. Enkelte ganger er det ikke for sent like vel. To av dette årets mest omtalte utstillinger lever videre: Hvis du ikke fikk sett Gunvor Nervold Antonsens utstilling på Kunstnernes Hus, kan du nå se seks av treskulpturene på Deichmanske bibliotek i Bjørvika. Og hvis du ikke rakk Ahmed Umars flotte utstilling «Glowing Phalanges» samme sted, skal den vises i Bergen Kunsthall fra 15. september.
Lotte Konow Lund
«Ett øye åpent»
Galleri Brandstrup, Oslo, 17/8 – 9/9 2023
For folk flest er Lotte Konow Lund mest kjent som forfatter av kunstnerintervjuer. Mange vil huske henne fra den sterke utstillingen på Henie Onstad Kunstsenter i 2016, men det er mange år siden hennes siste separatutstilling i et galleri. Nå er hun tilbake med et brak. Utstillingen hos Galleri Brandstrup spenner fra tekniske maktdemonstrasjoner til følsomme uttrykk for all den smerten vi mennesker blir utsatt for. Søsterens kreft, barnets sårbarhet, og nærgående studier av natur er blant motivene i en overbevisende utstilling. Flere av tegningene er illustrasjoner til Cecilie Løveids nye utgivelse, «Piggeple».
[ Per Barclay på Henie Onstad: Sanselig, sylskarpt og genialt (+) ]
Elisabeth Werp
«Snow falling on water, while light drags the night away»
Galleri Fineart
Til 20. september 2023
En annen kunstner som har hatt et (relativt) langt utstillingsopphold er Elisabeth Werp. Hun omtales gjerne som en romantiker, men det er store dyp og atskillig teknisk briljering i hennes billedverden. Når hun nå er tilbake i Oslo etter ti års pause fyller hun Norges største galleri med en serie kunstverk som er drømmeaktige og symboltunge. Hun behandler lengsel, ensomhet og melankoli ved å fylle rommene hun portretterer med livfulle symboler, møbler og gjenstander.
[ Kaizers er tilbake: Eksentrisk oppførsel, beundringsverdig stahet, og irriterende selvsikkerhet (+) ]
Tove Jansson
«Tove»
Tegnerforbundet
Til 3. september
Siste mulighet denne uka. For alle Mummi-entusiaster byr Tegnerforbundets galleri på en sjelden mulighet til å bli kjent med Tove Janssons bakgrunn. Utstillingen viser et utvalg tegninger og malerier, med fokus på Janssons selvportretter. Tove Marika Jansson var tegneserieskaper, illustratør og karikaturtegner, og mest kjent for å ha skapt mummitrollene.
«Tove» viser at kreativiteten hennes strakte seg langt utenfor dette universet. Blant annet er selvportrettene en sentral del av utstillingen.
[ Tore Renbergs heftige historietime (+) ]
«Hvem eier morgendagen?»
Samleutstilling, 26 kunstnere
Telemark kunstmuseum, Notodden
Til 22. oktober 2023
I en sterkt politisert tid er politisk kunst blitt nesten usynlig. Det har Telemark kunstmuseum, som er en del av Norsk Industriarbeidermuseum/NIA, bestemt seg for å gjøre noe med i en utstilling som kombinerer kunst fra egen samling med verk fra Tangen-samlingen. Utstillingen «Hvem eier morgendagen?» er en utvidelse av en vandreutstilling laget av Kunstsilo i Kristiansand. 26 kunstnere er inkludert i en mangfoldig presentasjon som inkluderer klassisk kunst av moderne karakter i kombinasjon med agitatorisk og mer subtilt politisk kunst.
Per Maning
«Act of Seeing»
Galleri Buer, Oslo
Til 3. september
Siste uke for utstillingen med Per Maning på Galleri Buer i Oslo. Fotografen, kunstneren og filmskaperens «Act of Seeing» inneholder digitale fotografier på florlett japansk papir, også kalt «Cloud dragon paper». Fotografiene som presenteres har ingen antydende tittel, ingen gitte tolkningsrammer, ingen filter mellom fotografi og betrakter, heter det fra galleristen.
«GLASS GLASS GLASS»
GLASS GLASS GLASS – Kari Håkonsen og Vidar Koksvik inviterer
Kunstbanken, Hamar
Til 8. oktober 2023
Norsk glasskunst gjør seg bemerket i utlandet, så når to av våre fremste utøvere, Kari Håkonsen og Vidar Koksvik, inviterer elleve kolleger fra Norden, Tyskland og USA er det grunn til å vente det helt store. Til daglig driver Håkonsen og Koksvik glasshytten Klart glass på Tjura i Grue kommune. De startet verkstedet Egenart på Bærums Verk allerede i 1998, og for noen få år siden rykket de igjen inn i Bærum. Den daglige driften er på Tjura, der de har hatt en lang rekke lærlinger opp gjennom årene. Når du tar turen til Hamar kan det være lurt å komme tidlig av gårde. Hvis du vil se mer glass er 28 norske glasskunstnere samlet i Glasslåven på Gran på Hadeland. Utstillingen «blåst glass» har vært vist en stund, og avsluttes 3. september.
[ Mikhail Bulgakovs krigsepos «Flukt» er Nationaltheatret på sitt både beste og verste (+) ]
Magne Furuholmen
Magne Furuholmen
Galleri Vanntårnet, Nesodden
Til 10. september 2023
I Norge er Magne Furuholmen etter hvert så godt kjent som billedkunstner at den statusen konkurrerer med hans bidrag til popgruppen A-ha. Nylig hadde han en stor utstilling på Soli Brug, og neste år har han 35-års jubileum som kunstner. I utstillingen på Galleri Vanntårnet vises hovedverker fra hans virke i form av grafikk, olje på lerret og krukker i keramikk. Det særpregede galleriet ligger i et tidligere vannreservoar på en fjelltopp like ved senteret Tangenåsen. Det er nydelig utsikt fra toppen, både utover Nesoddlandet og til kunsten inne i bygningen.
Marianne Wiig Storaas
«Nye malerier»
KB Contemporary, Oslo
Til 24. september 2023
Marianne Wiig Storaas skiller seg ut blant de figurative malerne med sin blanding av hyperrealistiske portretter i en stilisert sammenheng. Etter flere prestisjefylte oppdrag, som portrettene av sentralbanksjefen og Karen Platou, Norges første kvinnelige stortingsrepresentant, er hun nå tilbake med en separatutstilling der hun har stått helt fritt til å velge sine motiver selv. Med denne utstillingen legger hun nye alen til sitt finstemte og lysskimrende uttrykk. Hun både avdekker og tilslører i de nye arbeidene, som er personlige fortellinger fra steder og familienære opplevelser.
Randi Bjerkås Lyngra
«Symfoni i ull og silke»
Soft galleri, Oslo
Til 10. september 2023
Dette er tekstilkunst av utsøkt kvalitet. Det at billedvevene er laget av en 80 år gammel kunstner som nesten er helt ukjent og som har «gal» utdannelse, bidrar til begrunnelsen. Men først og fremst er det de fine kunstverkene som gjør det verdt å ta turen til Rådhusgaten. Én uvanlig ting er bruken av transparentteknikk, som ble oppfunnet av legendariske Frida Hansen og som hun tok patent på i 1897.
Det gjøres oppmerksom på at artikkelforfatteren har skrevet katalogtekst for Randi Bjerkås Lyngra.
Børre Sætre
Børre Sæthre
«Last Dance»
Kode / Bergen Kunstmuseum
Blir utvidet ut året 2023.
Året etter Skeivt kulturår er Børre Sæthre mer i vinden enn noen gang. Hans blå installasjon med en hvit enhjørning er hovedattraksjonen i Astrup Fearnley-museets 30-års jubileumsutstilling. I Bergen har han fylt Tårnsalen i Lysverket med en spektakulær installasjon som bygger videre på utstillingen i Nitja høsten 2021, som han fikk Kritikerprisen for året etter. «Last Dance» er siste del av en trilogi som belyser fenomenet «cruising» i et historisk perspektiv, med et samfunnspolitisk tilbakeblikk på AIDS-krisens konsekvenser for skeiv kultur i bunnen. Ett år etter terroren mot skeive i Oslo, er det å problematisere skeives utsatte posisjon viktigere enn noen gang. Børre Sæthre gjør det med eleganse, varm humor og en følelse for det å aldri være helt trygg. Nå utvidet utstillingsperiode ut 2023.