Kultur

Disse store TV-seriene stoppes av Hollywood-streiken

Listen over utsatte TV-serier har begynt å vokse som følge av streiken i Hollywood. Konsekvensene vil vi kunne merke alt til høsten.

Streiken i amerikansk film- og TV-bransjen har bare vart i halvannen uke, men listen over planlagte og pågående innspillinger av TV-serier som er stoppet opp på grunn av arbeidskonflikten blir stadig lenger.

Om streiken blir langvarig, vil det få konsekvenser for de amerikanske selskapenes underholdningstilbud fra høsten av og langt inn i neste år. Dette vil norske abonnenter av strømmetjenester også få merke, etter hvert som planlagte premierer på serier blir utsatt og forsinket.

Luthen Rael (Stellan Skarsgaard) og Cassian Andor (Diego Luna) gjør sitt i kampen mot imperiet i «Andor»

Meldingene om avlyste innspillinger kommer daglig i bransjeblader som Variety og Deadline: «Stranger Things» på Netflix, Star Wars-serien «Andor» på Disney+ og «Billions» på HBO Max er blant produksjonene som er satt på vent.

Dermed går de neste sesongene av storseriene inn på lista over alt fra Hollywood som vil ha problemer med å være klare etter planen, i sendeskjemaer og lanseringstidspunkter som er møysommelig programsatt lang tid framover.

Samtidig som TV-bransjen merker effekten av arbeidskonflikten, har filmselskapene begynt å utsette lanseringen av premiereklar film – fordi talkshowene som skuespillerne skulle promotere filmene på ikke lages for tida. Talkshowene er avhengige av forfatterne som skriver vitser og tekster for programlederne.

Ingen manus – ingen TV-serier

Ingen Jimmy Fallon på plass bak skrivebordet, ingen god promotering av nye filmer.  At amerikanske talkshow er stoppet på grunn av Hollywoodstreiken fører til at flere filmer har fått utsatt premieren, siden de går glipp av god PR. Her er Natalie Portman på besøk ved hans Tonight Show.

Streiken har også krevd sine første superheltofre, i form av vampyrfilmen «Blade» og seriene «Daredevil: Born Again» og «Wonder Man» som Marvel Studios har blitt tvunget til å stoppe alt arbeid med.

Det er først og fremst strømmetjenestene som merker effekten av streiken, når seriene de hadde påtenkt for denne høsten og neste vår blir forsinket: «Game of Thrones-forfatter George R.R. Martin har varslet at skrivingen på hans neste spin off «A Knight of Sevens Kingdoms: The Hedge Knight» er blitt stanset.

Daredevil (Charlie Cox) har dukket opp flere ganger i Marvel-historier den siste tida. I år er han med i «Echo». I 2024 er helten tilbake i sin en egen ny serie.

Disney+ må vente lenge på nye vitser blir forfattet til sesong tre av «Abbott Elementary». Forfatternes arbeid med «Yellowjackets» er stoppet, det samme gjelder for «Walking Dead»-avleggeren, Apple TV+ sine komedier «Severance» og «Loot» samt Netflix-føljetongene «Cobra Kai» og «Evil», blant annet.

Christopher Walken og John Turturro i «Severance», en fiffig science fiction fra kontorlandskapet som utvikler seg til noe av en thriller. Vant Emmy i 2022, noe overraskende, men helt fortjent.

Noen av prosjektene har serieskapere stoppet i solidaritet med de streikende, selv om selskapene bak har ønsket å fullføre innspillingene.

Selv TV-produksjoner som har ferdigstilte manus rammes av manusforfatterstreik, ettersom manus, replikker og handling blir bearbeidet og pusset på til siste opptak er gjennomført. Noen serier har likevel fortsatt opptakene, uten bidrag fra manusansvarlige.

Amazon og HBO er blant selskapene som satser på at deres storserier ikke vil lide av mangel på kreativ input, når de har valgt å gjennomføre planlagte innspillinger av «Ringenes Herre»-serien «Maktens Ringer» og «Game of Thrones»-serien «House of The Dragons» de kommende ukene.

Første sesong av Amazons massive TV-dramatisering av «Ringenes Herre: Maktens Ringer», ble ikke den seersuksessen som nettgiganten håper på, sier bransjeryktene. En sesong to i TV-serien skal likevel være klar i 2024.

Lista over streikeutsatte produksjoner vil bli betraktelig lengre på denne siden av sommerferien, så lenge partene ikke i arbeidskonflikten er åpne for å gjenoppta forhandlinger.

Det er manusforfatternes forening Writers Guild of America og deres 11.500 medlemmer som har gått til den første streiken i Hollywood på 15 år, og som brøt forhandlingene med underholdningsgigantenes Association of Motion Picture and Television Producers (AMPTP) natt til 1. mai.

Stor streikevilje, mindre på TV

Meldingene fra amerikanske medier går på at konflikten vil bli langvarig og at streikeviljen er stor blant manusforfatterne. Og de neste ukene venter også forhandlingene om inntekt og arbeidsforhold med skuespillernes organisasjon SAG-AFTRA og ikke minst regissørenes mektige DGA.

Det forventes harde forhandlinger hele veien, fordi det er framtidas betingelser i et marked basert stadig mer på strømmetjenestene som skal nedfelles nå. Strømmemarkedet har generert enorme inntekter for underholdningsgigantene de siste årene, milliarder av kroner som de kreative og skapende som manusforfattere, regissører og skuespillere vil ha sin andel av.

Det som kan få partene til forhandlingsbordet igjen, er det enorme tapet som forsinkelsene i produksjonen av underholdning påfører lokal og nasjonal økonomi. Den hundre dager lange WGA-streiken i 2007 påførte Los Angeles by et økonomisk tap på over 2 milliarder dollar.

Gjengen i Billions er klare for sesong fem.

At forhandlingsklimaet kan bli tøft i Hollywood denne våren har også å gjøre med nedgangstidene og den harde konkurransen om det globale strømmemarkedet som stadig pågår mellom amerikanske mediekonsern og nettgiganter.

Krever mer av pengestrømmen

Streikevaktene fra Writers Guild of America har demonstrert utenfor filmstudioene og nettgigantenes kontorer i New York og Los Angeles den siste uka.

Det siste året har underholdningskonsernene sagt opp titusenvis av ansatte for å kutte utgifter, samtidig som toppsjefene innkasserer enorme lønninger, fete bonuser og fallskjermer.

Nå framhever de streikende årslønna til toppsjef David Zaslav i nyfusjonerte Warner Bros. Discovery (WBD) i fjor. Han tjente 250 millioner dollar etter å ha sparket tusenvis av ansatte for å spare penger i det nyfusjonerte konsernet i fjor.

– Det er en sum tilsvarende årslønna til 10.000 manusforfattere, konstaterte den streikende komikeren Adam Connover på CNN i forrige uke.

Nå krever manusforfattere arbeidskontrakter som sikrer dem noe av inntektene som Amazon, Netflix, Disney og WBD tjener via serier og filmer de er med å skape.

Strømmetjenestenes sjefer har på sin side understreket at deres tilbud til kundene ikke vil bli preget av streiken med det aller første. Ifølge Netflix-sjef Ted Sarandos er de bedre skodd enn andre til å håndtere mangelen på ny underholdning, ettersom strømmegiganten har en stor beholdning av innhold fra andre kontinenter – og som kan forsyne abonnentene med fersk underholdning på andre språk ved en langvarig streik.





Mer fra Dagsavisen