Kultur

Her er årets julekalendere på TV

I NRKs nye «24-stjerners julekalender» skal kjendiser konkurrere i julestemning. For barna er det repriser som gjelder i år.

I år er det «Snøfall» som er NRKs julekalender for barn – eller kanskje hele familien?

«Snøfall» handler om Selma på ni år. Foreldrene hennes er døde, og Selma bor hos den strenge nabodamen Ruth sammen med sin snille golden retriever, Casper. Hun drømmer om å finne en ny familie.

«Snøfall»

En dag åpner Selma en portal inn i en fantastisk vinterverden, kalt «Snøfall». Der bor Julenissen, men han forsvinner. Hva kan ha skjedd? Sammen med sine nye venner, Pil og Frida, blir Selma nødt til å trosse motgang og farer for å ordne opp. Kanskje finner hun en familie også..?

Serien, som har manus skrevet av Klaus, Hanne og Hilde Hagerup, ble først vist i 2016. Neste desember kommer «Snøfall 2», med en ny historie fra Snøfall og «VU» – alias «verden utenfor».

«24-stjerners julekalender»

Julekalender

Nytt av året, er NRKs nye humorkalender, med komiker og NRK-profil Markus Neby som programleder.

«24-stjerners julekalender» er NRKs første reality-kalender. Den starter 1. desember med 24 kjendiser. Disse skal konkurrere i mer og mindre tradisjonelle juleaktiviteter, alt fra julesang og trepynting, til julebakst og nissedans.

– Vi tar jula på blodigste alvor, med mye kødd og fjas, og kjente fjes du blir veldig glad i, i takt med at de mister verdigheten sin, sier Markus Neby til NRK.

Politikere og påvirkere

Julekalender

Blant kjendisene som deltar finner vi MDG-politiker Lan Marie Berg, NRK-veteran Christian Borch, lege Wasim Zahid, Krf-politiker Olaug Bollestad, realityprofiler Vita og Wanda Mashadi, og en rekke andre fjes kjent fra TV.

– Jeg deltok for å utfordre meg selv. Jeg ble både utmattet og litt traumatisert, sier Lan Marie Berg til NRK.

I første episode er artist Eva Weel Skram gjestedommer. Hun sender hjem den av deltakerne som er den dårligste julesangeren. På selveste julaften står kun én kjendis igjen, og blir kåret til årets vinner.

«The Julekalender»

The Julekalender

Humor er stikkord også for klassikeren «The Julekalender». Historien om den fåmælte potetbonden Olaf og hans prateglade kone Gjertrud, som uten å vite det bor over en nissehule, ble først vist i 1994.

I serien får Olaf og Gjertrud besøk av mystiske Benny, mens nissene Fritz, Hans og Gynter jobber på for å komme seg ned i nissehula for å redde livet til overnissesjefen sin, samtidig som de snakker sitt særegne norwenglishe blandingsspråk.

Serien sendes i år på TV2 Zebra og TV2 Play.

«Vazelina Hjulkalender»

På TV2 Zebra går også «Vazelina Hjulkalender» fra 2000, og «Julefergå» fra 1995.

Julenissen og sleden har falt gjennom et hull i ozonlaget, og landet hos Vazelina Bilopphøggers. De prøver å reparere sleden. Men andre jobber imot.

I «Julefergå» er vi på Sunnmøre, med handling fra ferja «Svelå», og fra et skip som forliste for lenge siden, og nå ligger på havbunnen – med en enorm gullskatt om bord.

«Tinka og kongespillet»

På TV2 sendes den danske kalenderen «Tinka og kongespillet» fra 2019. Den er en oppfølger til «Tinkas juleeventyr» fra 2017, som viser på TV2 Play.

I «Tinkas juleeventyr» må nissen Tinka, som er halvt menneske, finne Julestjernen for å bevise at hun faktisk er nisse.

I «Tinka og kongespillet», skal Tinka krones til kongens arving til tronen. Men da en tragisk ulykke rammer nissekongen rett før seremonien, må arveretten avgjøres gjennom en konkurranse mellom Tinka og tre andre kandidater. Samtidig driver noen sabotasje mot henne …

NRK åpner arkivet

Julekalender

Julekalender på TV har vært en tradisjon i Norge helt siden 1979. Først ut var «Jul i Skomakergata». I 1986 kom «Teodors julekalender», i 1987 «Portveiens julekalender», og i 1989 tegnspråkklassikeren «Vertshuset Den gylne hale».

Med unntak av Portveien, ligger alle disse nå klar for strømming i arkivdelen av NRK-appen. Der ligget også andre klassikere, som «Amalies jul», «Jul i Blåfjell», «Jul på Månetoppen», «Jul i Svingen», «Stjernestøv» og fjorårets «Kristiania magiske tivolitheater», samt «Supernytts julekalender», «Julekalendermaskinen» og «Humorkalender».

Julekos i andre kanaler

Sebastian Solberg og Kjartan Skjelde i «Jul med Camp Kulinaris».

Viaplay har også julekalender, av det mer lærerike slaget. I «Det store eksperimentet» må barna hver dag løse en naturfagsoppgave for å slippe unna den onde professor Prunus, spilt av Anne Marie Ottersen. Det fins tre sesonger av serien, som også kan strømmes på Strim.

På Viaplay strømmes også «Jul med Camp Kulinaris». Gjennom fire programmer utfordrer kokk Kjartan Skjelde og realityprofil Sebastian Solberg fire tidligere deltakere i «Camp Kulinaris» til julematlagingskonkurranser.

«Kvelden før kvelden»

Tradisjonen tro, blir det også «Kvelden før kvelden» på lille julaften, denne gangen med Kåre Magnus Bergh og Marte Stokstad som programledere.

På julaften kjører NRK også standard opplegg, med «Tre nøtter til askepott», Disney-tegnefilm, «Reisen til julestjernen» og «Snekker Andersen og julenissen», og selvsagt Sølvguttene-sang klokka 17.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Mer fra Dagsavisen