Innenriks

Handelsnæringen tror hver nordmann vil bruke 22.000 på julehandelen

Oslo Handelsstands Forening tror nordmenn vil bruke 123,6 milliarder kroner på julehandelen. Det tilsvarer over 22.600 kroner på hver av oss.

Anslaget viser at næringen tror nordmenn vil bruke mindre på julehandelen enn i fjor.

Prognosene til foreningen viser en tilbakegang på rundt 6 prosent for julegaver og en oppgang på 2 prosent for dagligvarer sammenlignet med fjoråret. Netthandelen forventes å gå tilbake med rundt 5 prosent.

– Julehandelen har vært rekordhøy de siste årene og vi forventer en tilbakegang fra pandemiårene 2020 og 2021. Under pandemien var det god likviditet hos forbrukerne og redusert mulighet til å reise, grensehandle og bruke penger på restauranter og uteliv, sier Bjørn Næss, administrerende direktør i Oslo Handelsstands Forening i en pressemelding.

Slår prognosen til vil det imidlertid være en økning i julehandelen på 18 prosent mot 2019. Da er ikke netthandel tatt med.

Nesten 10 prosent av handelen vil skje på nett, anslår foreningen. De har gjennomført en undersøkelse som viser at en av tre planlegger å bruke mindre på julegaver og at 57 prosent vil handle julegaver lokalt.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Mer fra Dagsavisen