Kultur

O’ bok med din glede: Sara Hjardar anbefaler litterære julegaver

Sara Hjardar (24) fra Fredrikstad vant i fjor Egmonts tegneseriekonkurranse, og fikk en bokavtale som en ekstra overraskelse av imponerte dommere. Her tipser hun om gode leseopplevelser man kan ta med seg inn i jula.

Nå nærmer det seg snart adventstid, og forventningene om jula er allerede på plass hos mange. Når dagslyset er så beskjedent som det er nå, er det fint med alt som gir lys og varme. Være seg julepynt, fyr i peisen eller ekstra telys. Kanskje også en god bok?

Vi har spurt forfattere om å dele sine beste tips til bøker man enten kan gi bort i julegave, eller som man kan kose seg med helt selv. Og selvfølgelig om hva som gjør deres jul magisk.

Snø og nostalgi

– Her blir julen veldig preget av personlig nostalgi.

Det sier den fremadstormende forfatteren Sara Hjardar, når Dagsavisen Demokraten spør henne om hennes kjæreste juletradisjoner.

Hun ser julekalendere på TV hver dag frem til julaften, og favorittene hennes er Jul i Svingen, Jul i Blåfjell og Månetoppen.

– Og julefilmen Elf må jeg også se hvert år, med min pappa som setter denne tradisjonen ekstremt høyt!

Forfatteren, som debuterte med tegneserieboka «Mia Myhr og barna som forsvant» tidligere i høst, forteller at hun gjerne tar seg en tur gjennom gågata i Fredrikstad sentrum i førjulstiden. Da har lyslenkene blitt hengt opp, og med dem kommer julestemninggarantien.

– Det fyller meg alltid med glede. Jeg er også spesielt glad i å pakke inn julegaver, for jeg elsker å pynte gavene med fint papir og stæsj. Å se snø utenfor vinduet er også topp julestemning for meg!

Henter frem bøkene i jula

Og på hvilken måte har litteraturen en plass i Hjardars jul?

– I hverdagene har jeg nok en tendens til å glemme litt min kjærlighet for litteraturen. Kveldene går som oftest i å tegne, spille videospill med kjæresten eller se på en god serie. Men rundt juletider så kommer alltid lesegleden tilbake, sier hun.

Da setter hun seg gjerne ned i sofaen med en god bok og litt gløgg.

– Da leser jeg gjerne noe som gir meg en god følelse, som for eksempel fantasybøker.

---

Saras tre boktips:


«Ti kniver i hjertet», av Nora Dåsnes

1. «Ti kniver i hjertet», Nora Dåsnes: – Boka handler om Tuva som går i sjuende klasse, og hvilke utfordringer det medbringer i form av forandringer, venner og ikke minst: forelskelse. Kan man være forelsket i en jente og samtidig like Marcus og Martinus? Dåsnes er utrolig god til å skildre karakterer som føles ekte og autentiske. Det er en bok jeg skulle ønske at jeg hadde da jeg var 12 år! Anbefales som julegave til både barn og ungdom!

Den onde Greven, av Lemony Snicket

2. «Den onde Greven», Lemony Snicket: – Som barn var jeg spesielt glad i bokserien «Den Onde Greven». Den handler om tre foreldreløse søsken som alltid befinner seg i uheldige omstendigheter. Boka er full av sarkasme, fantasi og mørk humor. Jeg anbefaler den både som gave til barn (9-12 år), men også til ungdom og voksne som setter pris på en god barnebok med gotisk preg!

I'm glad my mom died, av Jennette McCurdy

3. «I’m glad my mom died», Jennette McCurdy: – Til det litt mer voksne publikum anbefaler jeg boka «I’m glad my mom died». Det er en memoar om forfatterens liv og hvordan det var å vokse opp som barneskuespilllerinne mens man har en følelsesmessig voldelig mor. McCurdy er god på å få frem de vonde og komplekse hendelsene i livet sitt sett fra et barns øyne, og det er gripende hvordan moren fortsatt preger livet hennes selv i voksen alder etter sin død.

---