Kultur

NRK-storsatsing med nett-premiere

TV-festivalen i Cannes viser de første episodene av NRKs storsatsing «Atlantic Crossing» to uker før NRK-premieren. Visningen er åpen på nett.

Bilde 1 av 2

NRKs største dramaserie i år får premiere på NRK TV 25. oktober. «Atlantic Crossing» var opprinnelig planlagt for sending våren 2021, men ble framskyndet til i høst, blant annet på grunn av koronapandemien.

Den historiske dramaserien handler om kronprinsesse Märtha, hennes krigsår i amerikansk eksil, og Märthas angivelige forhold til den amerikanske presidenten Franklin D. Roosevelt. Serieskaper og regissør er Alexander Eik.

Serien er tatt ut til hovedkonkurransen i TV-seriefestivalen Canneseries, der den får verdenspremiere, og konkurrerer med ni andre dramaserier.

Canneseries skulle opprinnelig funnet sted i mars, men ble utsatt på grunn av koronapandemien.

I sommer vedtok Canneseries å legge om til en digital festival, mellom 9. og 13. oktober, parallelt med TV-messen Mipcom, som også går digitalt i år.

Denne uka uke meldte festivalen at tv-seriene i hovedkonkurransen får premiere på en ny, åpen nettplattform kalt Canneseries live.

Dette er første gangen festivalvisningene også blir tilgjengelig online.

Gratis og åpen

De første to episodene av «Atlantic Crossing» vises på Canneseries.com 12. oktober fra kl. 20.20. Episodene er tilgjengelig i 24 timer fra første visning, og seere må registrere seg for adgang.

Festivalvisningene er dermed ikke forbeholdt agenter, distributører og andre akkrediterte, slik det vanligvis er på film- og TV-festivaler.

Les også: En TV-høst full av stjerner (+)

Selve grunnlaget for Canneseries er å være en festival som er gratis og åpen for ethvert publikum, både fans og bransje. Vår nye plattform Canneseries Live er en digital utvidelse av den fysiske festivalen, og vil derfor også være gratis, kommenterer festivaldirektør Benoit Louvet til Dagsavisen.

«Canneseries.com gjør at alle kan få tilgang til vårt ambisiøse og internasjonale program, og se vårt innhold hjemmefra, gratis» skriver Canneseries.com i en pressemelding sist uke.

Det var bransjetidsskriftet Nordic Film & TV News som skrev om digitalpremieren på «Atlantic Crossing» og de andre dramaseriene i konkurransen.

Kvalitet

«Atlantic Crossing» er produsert av det norsk Cinenord for NRK, med Beta Films som co-produsent og internasjonal distributør. I hovedrollen som kronprinsesse Märtha er Sofia Helin, bl.a. kjent fra «Broen». Tobias Santelmann spiller kronprins Olav.

###

Fra «Atlantic Crossing». Foto: NRK

Rollen som president Roosevelt spilles av amerikanske Kyle Mc Lachlan, kjent fra bl. a «Twin Peaks».

Serien er på åtte episoder a 45 minutter.

Kyle MacLachlan stiller også til et sceneintervju under festivalen, som vil være tilgjengelig gjennom Cannesfestival.com.

– Nominasjonen til Cannes er en bekreftelse på at vi leverer kvalitet på høyde med de beste seriene i verden, uttalte gjør meg svimmel av lykke, uttalte prosjektredaktør Tone C. Rønning til NRK i februar, da det ble klart at serien var tatt ut til hovedkonkurransen i Cannesseries.

– Jeg så utrolig stolt over at «Atlantic Crossing »er plukket ut til konkurranseprogrammet i Cannes. Det er på tide å fortelle historiene om de kvinnelige heltene under andre verdenskrig, uttalte Sofia Helin til NRK.

Eneste norske

«Atlantic Crossing» er eneste norske deltaker i hovedkonkurransen.

I konkurranseprogrammet er det også verdenspremiere for bl.a.:

«Partisan», ny svensk Viaplay-serie der serieskaper Fares Fares selv har en hovedrolle

«Truth Seekers», ny britisk serie av og med Nick Frost og Simon Pegg («Hot Fuzz», «Spaced»)

«Red Light», belgisk/nederlandsk drama om trafficking og prostitusjon,

I 2018 var NRK-serien «Lykkeland» tatt ut til Cannesseries og vant pris for beste manus og beste musikk.

Nyeste fra Dagsavisen.no: