Kultur

Litteraturfestival satser digitalt – starter i telefonkiosk

Festivalsjef Marit Borkenhagen hadde programmet klart sist uke. Det ble aldri sendt i trykken. Nå satser Nordens største litteraturfestival på digital-festival.

– Vi hadde en ferdig planlagt festival med over 300 arrangementer. Programmet var klart til å sendes i trykken, da det ble klart for oss at det ikke var mulig å gjennomføre slik vi hadde tenkt, forteller Marit Borkenhagen, daglig leder for Norsk Litteraturfestival på Lillehammer, som skulle finne sted 25. til 31. mai.

Mandag morgen kunngjorde litteraturfestivalen at de legger om til digital festival siste helg i mai, og utsetter barnedelen av festivalen til høsten, på grunn av koronakrisen.

Det var bransjeavisen bok365 som først skrev om omleggingen, samtidig som festivalen sendte ut pressemelding.

Les også: Her er tre norske kvalitetsbøker om smitte, beredskap og isolasjon (+)

Festivalsjef Marit Borkenhagen, Litteraturfestivalen på Lillehammer

Marit Borkenhagen. Foto: Norsk Litteraturfestival

Norsk Litteraturfestival på Lillehammer er Nordens største litteraturfestival og det største årlige treffstedet for det norske litteraturfeltet, med offentlig støtte fra kommune, fylke og stat. For 2020 har festivalen fått 3.3 millioner kroner i driftsstøtte fra Kulturrådet, som overtok ansvaret for knutepunktfestivalene som tidligere var faste på statsbudsjettet.

Festivalen strekker seg over en uke sent i mai, med flere hundre publikumsarrangementer på en rekke steder i Lillehammer og omegn. Istedenfor arrangerer Lillehammer-festivalen det de kaller «Nordens største digitale litteraturfestival» i helgen 29. til 31. mai.

Hold deg oppdatert: Få nyhetsbrev fra Dagsavisen

– Vi har tenkt kreativt rundt hvordan vi kunne få mest mulig ut av planarbeidet som er gjort, skape mest mulig litteraturformidling av den offentlige støtten vi får, og holde honoraravtaler med forfatterne. De fysiske samlingsplassene er ikke der nå, men mange tenker digitalt, også vi, sier Borkenhagen.

I år er temaet for festivalen spanskspråklig litteratur, med fokusområde Latin-Amerika og en rekke inviterte forfattere blant annet fra Mexico, Argentina, USA og Spania. Blant programnavnene er Mariana Enriquez, Samantha Schweblin og Veronica Salinas.

– Vi kontaktet de latin-amerikanske forfatterne mandag og er i dialog med dem, vi regner med det er realistisk at de deltar digitalt, sier Marit Borkenhagen.

Linda Boström Knausgård, Sara Stridsberg, Kjartan Fløgstad og Maja Lunde er blant de skandinaviske navnene på det opprinnelige programmet.

– Selve programmet for den digitale festivalen kommer vi tilbake til. Vi har hatt digitale versjoner av vårt innhold tidligere, må er målet vårt å få dette til å bli en digital festival, ikke en scenefestival som blir strømmet.

Barnedelen av festivalen, Pegasus med over 100 arrangementer i samarbeid med lokale skoler og bibliotek, flyttes til september. Norsk Litteraturfestival startet som Sigrid Undset-dagene, med arrangementer i Sigrid Undsets hjem Bjerkebæk. I år blir Sigrid Undset-dagene skilt ut fra festivalprogrammet i mai, og finner sted i november, lagt opp til rundt 100-årsdagen for publiseringen av «Kransen» 21. november.

Litteraturfestivalen har også de siste årene arrangert både fysiske og digitale lesesirkler, som de nå vil videreutvikle.

Siden koronaviruset gjorde at landets scener og saler ble stengt, har det dukket opp en rekke digitale initiativer både på musikk- og litteraturfeltet. Konsertserien Brakkesyke 2020 har blitt en seersuksess. Søndag kveld spilte Erlend Ropstad inn over 113.000 kroner i bidrag gjennom konsertserien koronarulling. I dag starter Erlend Loe opplesningen av sin roman «Slutten på verden slik vi kjenner den» gjennom tjenesten Storytel Live - en time opplesning hver dag denne uka kl 14.

Les også: Filip er plutselig en av landets største konsertarrangører

– Jeg har deltatt på flere kulturarrangementer på nett den siste uka, og jeg er imponert over hvordan kulturlivet har reagert, både organisasjonsliv og kunstnere på egen hånd, for å skape nye møteplasser. Blant annet har Litteraturhuset i Oslo vært fantastiske, jeg fulgte forfattermøtet deres med Sofi Oksanen sist uke. Det ligger mange muligheter i dette, sier Borkenhagen.

Litteraturhuset i Oslo fortsetter å sende arrangementer live denne uka. Landets litteraturhus har uttrykt bekymring over den økonomiske situasjonen under koronakrisen, og bedt kulturdepartementet om hjelp, mens de har sendt ut permitteringsvarsler til de ansatte. Nettavisen Vårt Oslo skrev i helga at Litteraturhuset i Oslo står i fare for å stenge permanent som følge av koronakrisen.

– Jeg ser at Litteraturhuset i Oslo har uttrykt at situasjonen er kritisk, og håper Litteraturhuset og deres støttespillere vil finne en løsning, kommenterer Borkenhagen.

Økonomisk risiko

Litteraturfestivalen på Lillehammer har et årlig besøkstall på rundt 25.000 og passerte i 2019 30.000 besøkende. Publikumsinntekter utgjør bare 12 prosent av finansieringen, som hovedsaklig kommer fra offentlige midler med 58 prosent.

– Økonomisk løper vi en risiko. Billettinntektene falller i stor grad bort, samtidig er det også utgifter som faller bort. Vi er usikre på i hvilken grad det vil bli gitt offentlige tilskudd til bortfall av billettinntekter. Men vi legger til grunn at alle avtaler inngått med forfattere og artister skal stå ved lag, sier Marit Borkenhagen.

–  Situasjonen er utfordrende, men ikke kritisk, for oss. Vi har gått med overskudd i flere år og har lagt opp egenkapital som kan tåle en krise, understreker Borkenhagen.

Les også: LITTERATURFESTIVALEN PÅ LILLEHAMMER: – Hvor lenge er man egentlig innvandrer?

Litteraturfestivalen starter festivalsesongen torsdag denne uka med mini-festival i en telefonkiosk på Kjelsås.

Vidar Kvalshaug og Marit Borkenhagen arrangerer mini-litteraturfestival i en telefonkiosk

Vidar Kvalshaug og Marit Borkenhagen med digital litteraturfestival fra en telefonkiosk. Foto: Norsk Litteraturfestival

– Vi er til vanlig opptatt av å være en stor litteraturfestival, med mange forfattere, mange lesere, og et stort litteraturmiljø som møtes. Når det ikke går, vil vi lage verdens minste litteraturfestival, forteller Marit Borkenhagen.

Foreningen Les! er medarrangør gjennom initiativet bokdelingskiosker, der 100 telefonkiosker landet over gjøres til mini-bibliotek, der folk kan sette fra seg og plukke opp brukte bøker. Torsdag åpnes bokdelingskiosk nummer seks. Bestselgende romanforfatter Nina Lykke deltar, sammen med bl.a Ragnar Hovland og Kjersti Bjørkmo, under ledelse av Vidar Kvalshaug. Arrangementet overføres på nett.

– Vi skal stå med en meters mellomrom, så skal en av gangen gå så nærme programleder Vidar Kvalshaug som forsvarlig. Det blir en liten digital festival uten publikum på stedet, men vi tror det kan bli et stort digitalt publikum der ute, sier festivalsjef Borkenhagen.

Mer fra Dagsavisen