Kultur

Leser fra «Helvete» - litteraturen tar etter Brakkesyke

Erlend Loe vil muntre opp med å lese fra «Helvete». Strømmetjeneste inviterer forfattere til høytlesing for hjemmepublikum

Bilde 1 av 2

– «Helvete» handler ikke om pandemi. Det er en kjærlighetshistorie, så jeg tenkte det kan muntre opp å lese fra den nå, sier Erlend Loe.

I dag kl 14 er han første forfatter ut i lydbok-tjenesten Storytels nye serie med høytlesinger - forfattere hjemme leser for publikum hjemme. Loe leser fra sin siste roman «Helvete», der en nyskilt kvinne oppdager helvetes port i hagen, stiger ned og møter en overraskende likandes djevel.

Sondre Lerche: Spiller konsert fra karantene (+)

Den siste uka har det kommet en rekke initiativer blant artister for direkteoverførte hjemmekonserter, som har fått stor respons hos en hjemmesittende nasjon. Onsdag kveld så over 3.000 Sondre Lerche spille fra stua gjennom Facebook-gruppa Brakkesyke. Samme kveld lanserte artistbyrået HES konsertserien Koronarulling, der artister spiller live fra scenen Sentralen. Nå har også litteraturlivet begynt å lage arrangementer på nett for hjemmesittere under koronakrisen.

– Jeg ser at det har skjedd lignende ting på musikkfronten, så jeg tenkte at noe sånt ville komme også på litteratur, sier Erlend Loe.

Hold deg oppdatert: Få nyhetsbrev fra Dagsavisen

Onsdag var det virtuell litteraturfestival ved forfatteren Kaja Kvernbakken, der 21 forfattere leste høyt fra sine stuer, via Kvernbakkens Instagram konto. Litteraturhuset i Oslo har de siste dagene hatt «Litteraturhuset hjemme i stua» med bl.a Sofi Oksanen. Torsdag strømmer forlaget Res Publica et 45 minutters foredrag av Dag Hessen, i anledning hans nye bok «Verden på vippepunktet».

Erlend Loe gjør opplesninger i regi av Storytel torsdag kl 14 og fredag kl 14. Storytel er ellers er en abonnementstjeneste for lydbokstrømming. De direktesendte opplesningene er gratis tilgjengelig gjennom Facebook-siden Storytel live, og Erlend Loe er førstemann ut.

– Det kommer mange slike initativer i kulturlivet. Jeg fikk inspirasjon fra Brakkesyke. Så kastet vi oss rundt selv, sier Fride von Porat, markedssjef i Storytel.

– Konseptet er at forfattere leser fra sin egen stue. Vi er Norges største lydboktjeneste, det virket naturlig å prøve ut dette som en ny kanal mellom forfattere og lesere. Det er mange der hjemme som har mye tid nå, vi tenker særlig på småbarnsforeldre, og setter opp flere barnearrangementer framover, sier markedssjefen. Søndag leser Harald Stoltenberg «ABC for barske barn», og onsdag leser Espen Beranek fra «Månelyst i Flåklypa».

– Vi håper dette kan være et lyspunkt, og det er gratis. Det kan være vårt bidrag, sier markedssjefen.

Maria Mena: – Jeg synger fra balkongen for å spre litt glede (+)

Storytel er eid av Cappelen Damm, som er Norges største forlag, der Erlend Loe har gitt ut sine bøker gjennom 30 år. Storytel avtaler nå med flere Cappelen Damm-forfattere om å være med på direkteopplesninger.

I 2015 ga Erlend Loe ut romanen «Slutten på verden slik vi kjenner den» - kunne den vært aktuell å lese opp nå?

– Vi snakket om det: Hva med først, og så «Slutten på verden...»? Men vi kom til at det var å ta det litt for langt. Jeg tror først og fremst vi skal prøve å være et lyspunkt, smiler Fride von Porat.

Fascinert av endetidsbevegelser

Loe skrev «Slutten på verden slik vi kjenner den» som tredje og avsluttende bok i serien om Doppler, en mann som isolerer seg fra omverdenen ute i skogen. I denne boka kommer han i kontakt med survivalist-miljøer som forbereder seg på dommedag. Scenariet har brått fått en ny aktualitet i koronakrisen.

###

Erlend Loe: «Slutten på verden slik vi kjenner den» (2015)

– Jeg har vært fascinert av endetidsbevegelser i mange år. Særlig de i USA som ikke har tillit til myndighetene, og samler mat og våpen i tilfelle noe sånt som dette skulle skje. I Norge roer folk seg ned når staten sier «ikke hamstre varer». Det er fint å se at vi tross alt har tillit til de som styrer oss, sier Erlend Loe, som skriver videre mens samfunnet er i unntakstilstand.

– Min hverdag som forfatter er ikke så forskjellig. Mange har det verre enn meg. Jeg kan jobbe hjemme eller sykle til kontoret. Forfatterlivet rammes i den forstand at det er noen festivaler jeg ikke kan reise på og noen arrangement som er avlyst. Men skrivingen foregår uansett virus eller ikke. Jeg har et antall filmmanus og bok-greier gående, sier Erlend Loe.

Oslo  20190509.
Forfatter Erlend Loe under kronprinsesse Mette-Marit sin Bokbane 2019 på Deichman Tøyen. Turen startet torsdag på Nationaltheatret stasjon og T-bane til Deichman Tøyen, videre til Deichman Furuset før dagen ble avsluttet på Deichman Stovner. 




Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix

Erlend Loe. Foto: NTB Scanpix

– Nå er vi i en situasjon vi ikke har sett i vår levetid og knapt noen i verden har opplevd. Jeg skriver ikke om dette selv nå. Men dette vil åpenbart påvirke fiksjonen framover, både romaner, tv og film. Det går så fort, det er så omfattende, vi er på et sted nå som folk ville ristet på hodet av for bare en uke siden, sier Erlend Loe.

–  Foreløpig tenker jeg at vi har myndigheter som takler dette. For min egen del kan jeg føle at jeg er unyttig og ikke bidrar til det store løftet. Men kan det bidra at jeg leser høyt for andre, så er det fint.

Les også: Loe mot undergangen

– Nå som folk har tid og må isolere seg, kan kultur, ord, tekst, musikk, film få et oppsving i betydning, mener Erlend Loe.

– Som forfatter har jeg reist mye i Øst-Europa. Der er det åpenbart at respekten for tenkning og skriving fortsatt henger igjen, fordi litteraturen var så viktig da samfunnet var ufritt. Vi har vært bortskjemt i en generasjon og vært opptatt av materielle ting mer enn kunnskap og tenkning. Det kan snu nå. Det vil i så fall være bra.

Les også: Nå er også lesing blitt noe man gjør sammen med andre på nett

Mer fra Dagsavisen