Kultur

Stor test av spisestedene på Øyafestivalen 2018: Dette er den beste maten på Øya

Her er vinnerne – og maten du godt kan styre unna.

Bilde 1 av 2

Vi har spist, sølt og gomlet oss gjennom hele Øyafestivalens spiseområde. Noen favoritter har vi fått, andre var intetsigende og kjedelige. Hva smakte best? Hva griset vi oss mest til med? Og hva overrasket oss mest? Les vurderingene fra Dagsavisens matanmeldere. Vinneren er en gammel gjenganger for Øya-publikummet.

Hitchhiker

6

Hitchhiker øya-løve. Øya mat

Vi testet: Sticky icy hitch bowl, med soyabraisert tynnribbe. Pris: 120 kroner

Konklusjon: Navnet sticky icy hitch bowl er reneste Ibsens ripsbusker å uttale, men det er det eneste vi har å utsette på denne retten. Den er passe sterk og nydelig med saftig kjøtt. Vi får friske grønnsaker med søtpotet og kimchi. Sprø topping sammen med den trillrunde, sprø, lille bolla gir en god kombinasjon av mykt og hardt i munnen. Risen gjør retten mer mettende. Hitchhikers bowl er Øyas beste kjøp.

Les også: Øyafestivalen solgt til amerikansk oppkjøpsfond

Bokbacka

5

###

Vi testet: Stekt schnitzel i wrap med svin, smaksatt med gran, chiliagurk og ramsløkmajones. Pris: 115 kroner

Konklusjon: Knasende sprø schnitzel med deilig ramsløkmajones. Chiliagurkens syrlighet veier opp for den kraftige schnitzelen. Dette er ganske mye mat og ikke minst lett å spise uten å ende opp med søl over hele T-skjorta. God og mettende festivalmat.

ASIA

5

###

Vi testet: Vegansk handroll og aubergine-fries. Pris: 130 kroner

Konklusjon: Først av alt ser det veldig fristende ut, med gylne aubergine-fries plassert ved siden av den delikate handrollen på et fat. De friterte auberginebitene er knitrende sprø og deilig salte utenpå, og inni er de myke som smør. Det er fett og syndig godt og det mest overraskende matinnslaget på årets festival. Handrollen er fylt med syrlige, sprø grønnsaker. Litt spesiell på smak, men den har en letthet som veier opp for de fete auberginebitene.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Der Peppern Gror

5

###

Vi testet: Thai baby med kikerter, kurry, lefse, ris og fritert blomkål. Pris: 130 kroner

Konklusjon: Småsterk kikertgryte servert med en god, myk lefse og ris. Morsomt med de friterte blomkålbitene med bbq-inspirert saus. Risen fyller ut og gjør dette til en mettende rett. Serveres på fat med bestikk, men kan fint spises stående.

Fiskeriet

5

###

Vi testet: Fish and chips med remulade. Pris: 130 kroner

Konklusjon: Fisken er sprø og saftig. Også chipsene er knasende sprø og passe salte. Serveres med en smakfull dressing. En vel gjennomført klassiker. Serveres i papir med gaffel og er lett å spise.

Taco República

5

###

Vi testet: Tacocombo med svinebog og høne. Pris: 130 kroner

Konklusjon: Vi får to tacolefser, en med saftig pulled pork og en med litt tørrere høne. Serveres med syltet rødløk og bønnekrem, pluss sprø nachos. Taco República gjør sine saker godt, men svinet er hakket hvassere enn høna. Dette er litt lite til middag, men passer som en lunsjporsjon.

Gammelgården Lysklæt

5

###

Vi testet: Pulled pork med brød, coleslaw, syltet løk og bbq-saus. Pris: 125 kroner

Konklusjon: Saftig, godt kjøtt med coleslaw og syltet rødløk, inspirert av sørstatene. Brødet det er puttet inn i, er mykt, sprøtt og saftig. Pluss for festivalvennlig mat, siden det er lett å unngå å søle.

Les også: Kort vei til den største scenen

Aleppo Bahebek

4

###

Vi testet: Kyllingshawarma. Pris: 125 kroner

Konklusjon: Shawarmaen fra syriske Aleppo Bahebek, som til daglig holder til på Vippa og er nykommer på Øyafestivalen, er praktisk festivalmat, det blir lite søl. Lefsa er veldig god, den er sprø og myk på samme tid. Sylteagurken gir en litt annerledes vri på det hele, men kjøttet er dessverre litt tamt på smak. Men dette er blant rettene som metter mest.

Annis Pølsemakeri

4

###

Vi testet: Frankfurter med sylteagurk og chilimajones. Pris: 85 kroner

Konklusjon: Enkel og redelig mat. Er du sulten og vil ha noe kjapt og greit, går du hit. Ei saftig pølse med knekk, puttet i et godt pølsebrød. God, hjemmelaget sylteagurk.

Breheimen

4

###

Vi testet: Elgbab i pita med blant annet shiitakesopp, varmstekt kepaløk, salatblanding, mais og tyttebærrømme. Pris: 130 kroner

Konklusjon: Dette er skogens variant av den klassiske kebaben. Viltsmaken er ikke for kraftig, og brødet er ferskt og sprøtt, men mykt. Likevel ikke veldig spennende. Gaffel minsker risikoen for søling. Dette blir du mett av.

Funky Fresh Foods

4

###

Vi testet: Ovnsbakt søtpotet med svart bønnekrem og het tomatsalsa. Toppet med rødløk, mais, koriander og erteskudd. Pris: 129 kroner

Konklusjon: En helt grei vegetarrett hvor den myke søtpoteten brytes opp av sprø nachos. Bønnekremen er god og tomatsalsaen passe sterk. Ikke det mest spennende Øya har å by på, men et ganske sikkert valg. Fyller godt i magen.

Go’Grilla

4

###

Vi testet: Chivito-sandwich med stekt entrecote og salat. Pris: 120 kroner

Konklusjon: Den tynne skiva med kjøtt som stikker ut av brødet, ser ut som ei skosåle, men smaker takk og pris ikke som det. Det er faktisk et mørt stykke kjøtt, om enn noe tørt. Brødet er kjedelig, men majonesen gir fuktighet, og i sum er dette slett ikke så verst. Selv om det altså ser litt puslete ut.

TUNCO

4

###

Vi testet: Thailandsk wok med kylling og nudelsalat fra Vietnam. Pris: 129 kroner

Konklusjon: Passe sterk, men nokså ordinær wok. Selve kyllingen er god i konsistensen, og grønnsakene er friske og gir tyggemotstand, men det mangler litt smak. Det er ganske mye nudler, så dette fyller godt i magen.

UNA Autopizzeria

4

###

Vi testet: Pizza portafoglio vesuvio. Pris: 120 kroner

Konklusjon: Italiensk street food der pizzaen brettes sammen ved servering. Vi testet en av tre varianter. Vesuvio med skinke smaker definitivt mest tomatsaus, men bunnen er god og sprø. En helt streit pizza. Ganske mye mat.

Smalhans 

3

###

Vi testet: Szechuankylling i bun med funky slaw, kickass bbq-saus og fersk koriander. Pris: 120 kroner

Konklusjon: Smalhans kombinerer syrlighet med røkt bbq-smak i denne retten og lykkes ikke så verst med det. Men kyllingbitene er overraskende harde, og det heller ikke særlig hyggelig når vi i neste bit plutselig sitter med slapt kyllingskinn i munnen. Men brødet er godt.

Aymara Peru

3

###

Vi testet: Sandwich chanchito med confitert ribbe, søtpotet, syltet rødløk og aji amarillo-majones. Pris: 120 kroner

Konklusjon: Huff da, dette var ganske kjedelig. I overkant mye søtpotet og smaksfattig kjøtt som kunne trengt krydderhjelp. I det minste er det lett å spise, og du blir noenlunde mett.

Kompassmat

3

###

Vi testet: Falafel i spicy vaffel. Pris: 110 kroner

Konklusjon: Pluss for en rett som rimer, men falaffel i vaffel er i hovedsak en tørr opplevelse. Siden det er så lite fuktighet, blir vi i hvert fall ikke klissete i ansiktet. Når vi kommer til midten, treffer vi endelig på en hjelpende saus. Men retten har en bitter smak vi ikke blir helt fortrolige med. Falaffelen er toppet med noe gult, cornflakes-aktig som gir en fin sprøhet mot alt det myke og smuldrete.

MELT

3

###

Vi testet: Ostesmørbrød med lasagneinspirert fyll. Pris: 130 kroner

Konklusjon: Brødet ser flott ut, med pene grillstriper. Det er sprøtt og godt. Det lasagneinspirerte fyllet er imidlertid ikke særlig spennende. I sum et ålreit lunsjmåltid hvis du ikke har de store kravene til nye smaksopplevelser.

The Golden Chimp

3

###

Vi testet: Bao fylt med kvernet ribbe og vårløk. Pris: 95 kroner

Konklusjon: Hvor er ribba? Vi leter og leter, men finner kål og atter kål. Den nevnte kålen hviler heldigvis på en god og myk bao, en dampkokt bolle. Kålen har fått selskap av en sterk saus, men ellers smaker det litt lite. Retten er også vanskelig å spise, og det blir mye søl, med fare for kålras.

Coop Mega

2

###

Vi testet: Rødbetburger. Pris: 65 kroner

Konklusjon: En rødbetburger som smaker … rødbeter. Det hadde gjort seg med noe mer smakstilsetning her. De øvrige grønnsakene og burgerbrødet får heller ikke spenningsnivået til å stige. Dette ble dessverre bare kjedelig. I det minste er dette Øyas rimeligste rett.

Les også: Charlotte Gainsbourg synger sanger ut av mørket

SLIK GJENNOMFØRTE VI TESTEN

I år er det 27 serveringssteder på Øyafestivalen. Dagsavisens byløver har smakt seg gjennom retter fra de 20 bodene som serverer saltmat.
I tillegg er det fire boder som serverer søtsaker (Lille Tøyen Kolonial, Solberg & Hansen og isbodene Isrosa og Sandwitch Brothers). Disse har vi ikke testet.
Vi har heller ikke testet de tre bodene som selger mat bare én dag i løpet av festivalen, gjennom konseptet Dagens.
Vi har kjøpt den retten vi har fått anbefalt eller bodens bestselger. Smak er vektlagt sterkest i testen, men presentasjon, pris og hvor festivalvennlig maten er, er også tatt med i helhetsvurderingen.

Mer fra Dagsavisen