Kultur

Usikre i tretten år

Både byrådspolitikerne og Telemuseet syns mediemuseum i Munchmuseets lokaler er en god idé. Men MDG Gamle Oslo vil spørre folk på Tøyen først.

– Et nytt mediemuseum på Tøyen, nær Botanisk hage og andre museer, ville være midt i blinken for oss, sier Eli Hall.

Hun er direktør ved Telemuseet. I nyeste nummer av Museumsnytt forteller hun om museets kamp for å sikre et museum til de rundt 20.000 gjenstandene, de mange hundre tusen fotografiene, tegningene, og andre arkiverte dokumentene når Telenor trekker finansieringen fra og med 2017.

I Dagsavisen i går talte medieprofessor Henrik G. Bastiansen varmt om at Telemuseet kan inngå som en del av et større mediemuseum i Munchmuseets lokaler på Tøyen.

Les saken her: Munch ut, medier inn på Tøyen

Tretten års arbeid

Eli Hall er svært positiv til Munchmuseets lokaler, som hun var på befaring i allerede i 2004:

– Vi arbeidet aktivt med dette fra 2003 til 2010. Samarbeidet med Posten, NRK, NTB, Norsk filminstitutt, Deichmanske, Budstikka, MBL og forskjellige andre etter tur, for å utrede mulighetene for et nytt mediemuseum på Tøyen, Vestbanen, Tjuvholmen og Fornebu. Hver gang har prosjektet strandet. Vi har også vært i kontakt med andre teleselskaper for støtte videre som telemuseum, slik Telenor ønsker for at de skal bidra. Men de andre teleaktørene er enten internasjonale eller veldig lokale, og lite interesserte. Dessuten er det jo Telenors historie vi først og fremst forteller, sier hun.

Staten overtar samlingen

Hva som skjer med Telemuseet neste år, da Telenor trekker sin støtte, vet hun ikke ennå.

– Vi har noen sparepenger igjen, men mye av det er bundet i sluttpakker til ansatte dersom museet avvikles på en slik måte at de ikke får bruke kompetansen sin videre.

Om Telemuseet opphører, tilfaller samlingen staten. Regjeringen ønsker per nå ikke å uttale seg om ideen med å legge et nytt mediemuseum – inkludert Telemuseets samling – til Munchmuseet på Tøyen, slik Dagsavisen skrev om i går:

– Styret for Norsk telemuseum har tatt opp spørsmålet om museets videre drift og finansiering. Saken er til behandling i departementet og spørsmålet om eventuell etablering av et mediemuseum vil kreve en nærmere utredning, skriver statssekretær Reynir Johannesson (Frp) i Samferdselsdepartementet i en e-post til Dagsavisen.

Les også: Utvider Tøyenløftet

Positive politikere

Politikerne i Oslo er prinsipielt positive til kreative innspill rundt hva museet på Tøyen skal brukes til etter Munch.

– Det er kjempebra at ulike miljøer kommer med spennende forslag til etterbruk av Munch-museet. Det er for tidlig å konkludere nå, men alle forslag hilses velkommen. Det viktige er at vi jobber videre med planene Tøyenløftet, slik at hele Tøyenområdet styrkes, sier ordfører og kulturkomitémedlem Marianne Borgen (SV), som var en av politikerne som framforhandlet planen om Tøyenløftet.

Saida Begum (H), som er fraksjonsleder i kulturkomiteen, er enig.

– Mediemuseum i lokalene er et interessant forslag. Men vi avventer byrådets vurdering før vi eventuelt kan ta stilling til det. Det er viktig at etterbruken av Munch-museet bidrar til et løft for Tøyen, sier hun.

Les også: Dette trenger Tøyen

Staten på banen

Harald Nissen (MDG), også han i kulturkomiteen i Oslo, er også interessert.

– Det er et veldig positivt forslag. Det vi må i gang med nå, i hele Oslo, er å se på alle byggene som blir stående tomme framover. Jeg syns det lyder kjempespennende med et digitalt mediemuseum, som en arena både for dokumentasjon og forskningsformidling. Egentlig er det et paradoks at ingen har lansert ideen før, når vi ser på hvor sentrale mediene er i alles liv. Dette er en institusjon vi trenger.

Utfordringen er, som alltid, kostnadene.

– Et slikt moderne museum koster en hel del å drifte. Så her må staten, og stortingspolitikerne og regjeringen, også på banen, sier han.

Les også: Nå blir det lekeplass på Tøyen

Tøyen vil høres

Miljøpartiet De Grønne (MDG) lokalt er imidlertid mer forbeholdne.

– Vi er lei av at man alltid begynner i feil ende, og tar avgjørelser over hodene på oss som bor i bydelen, sier Helene Gallis, som sitter i bydelsutvalget for MDG i bydel Gamle Oslo.

– Det første spørsmålet er hva folk på Tøyen trenger. Det er stor mangel på kulturinstitusjoner i Oslo Øst. Så det er viktig at man legger opp til det. Men MDG Gamle Oslo ønsker at alt man gjør knyttes tett mot Tøyenløftets plandokumenter og strategier. Et eventuelt museum må avspeile lokale behov først, sier hun.

Mer fra Dagsavisen