Vaterland trenger også et løft. FOTO: MARTE GJÆRDE

Utvider Tøyenløftet

Byrådet vil utvide Tøyenløftet til også å gjelde Grønland, Vaterland og Hausmannkvartalet.

På Tøyen frykter man at tildelte penger fra stat og kommune skal spres om et større område, og utvanne Tøyensatsingen.

Les også: MDG: – Bør velge Tøyen foran Bjørvika

Bekymret

Bydelsutvalget i Gamle Oslo vedtok på BU-møtet rett før jul at de ønsker en utvidelse av Tøyenløftet, slik det også står i byrådserklæringen.

Men med friske penger.

– Venstre er nå bekymret for at det bare blir en utvidelse av Tøyenløftet, og vil i stedet ha et helt nytt områdeløft for områdene Vaterland, Grønland, Hausmannkvartalet og Sofienberg. Et løft for disse nye områdene må ikke ta ressurser fra Tøyenløftet, og sette bremser for de gode resultatene som er i ferd med å bli realisert på Tøyen. Det må settes av friske midler til en slik satsing, sier Venstres representant i Bydelsutvalget (BU) i Gamle Oslo, Helene Z. Skulstad til Dagsavisen.

I Tøyenløftet er det lovet 25 millioner kroner fra kommunen og 25 millioner fra staten i året, i fem år.

– BU har bedt bydelsdirektøren send en søknad til byrådet om 600.000 kroner for å kartlegge behovene for området Grønland/Vaterland, sier Skulstad, som håper på et positivt svar før sommeren.

Tidligere byråd for kultur- og næring, Hallstein Bjercke (V), sendte et brev til finansbyråd Robert Steen (Ap), på hvordan en utvidelse skulle finansieres.

«For byrådet er det imidlertid viktig å sette inn ressursene der de kaster best av seg. Den budsjettmessige håndteringen av de ulike områdesatsingene herunder Tøyensatsingen vil derfor bli vurdert i de årlige budsjettfremlegg», skriver Robert Steen i brevet, og legger til at det nå er byråd for Næring- og eierskap, Geir Lippestad (Ap) som har ansvaret.

– Jeg ble ikke beroliget av svaret. De svarer ikke på om det blir ekstra midler. At de vil vurdere fra år til år er ikke noe fredning av Tøyenløftet. Og det bekymrer meg. Å bre Tøyenpengene tynt utover flere, vil bare ha en negativ effekt, sier Bjercke, som nå er Venstres gruppeleder i bystyret.

– Vi må forsikre oss om at Tøyenløftet fortsetter, sier Bjercke, som ønsker seg flere bedrifter til området.

– NRK hadde passet her, sier han, og ser for seg et nytt NRK-hus på Tøyen.

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

Ingen signaler

På Tøyen er løftet godt i gang, og resultatene lar ikke vente på seg.

– I april åpner Deichmanske bibliotek det nye barnebiblioteket. Vi ser også at foreldre i større grad skriver inn barna på Tøyen skole, fremfor å velge andre skoler, sier prosjektleder for områdeløft Tøyen, Hanne Marie Sønstegaard til Dagsavisen.

Områdeløftet innebærer også flere barne- og ungdomstiltak, kommende tiltak i parkene, mer kunst i Tøyen utegalleri og styrket bomiljøsatsing i de kommunale gårdene.

Hun har ingen tro på at de nå må dele pengene med andre.

– Vi har ikke fått noen signaler på det, og det er liten grunn til å tro at det er de samme pengene som skal spres. Det vil det nok i så fall være stor motstand imot lokalt, sier hun.

Les også: Rødgrønne krever Hausmania-svar fra egen byråd