Kultur

NRK-sjef: – Kulturlivet er konservativt

NRK vil samarbeide med norske kulturinstitusjoner om nytt innhold. Kultursjef Hege Duckert mener kritikerne av NRKs kulturdekning ser bakover.

– Det forbauser meg hvor konservativt kulturlivet er i forhold til NRK. Kulturlivet har selv gjort store endringer for å møte publikums behov. Men man vil at NRK skal være det man vokste opp med, konstaterer NRKs kulturredaktør Hege Duckert.

Den siste uka har en rekke organisasjoner, aktører og enkeltpersoner kritisert kuttene i NRK P2s kulturprogrammer, og omlegging i NRKs kulturdekning. Før påske ble det annonsert kutt på ti årsverk i NRKs kulturavdeling, og nedlegging av flere programmer. NRKs kulturprofil er utydelig, og P2 følger kommersiell logikk, mente medieforsker Gunn Enli i Dagsavisen lørdag. «Alarmerende», mente nestleder i Musikernes Fellesorganisasjon, i et felles opprop fra fem sentrale organisasjoner i norsk musikkliv, som hevdet at antall sendetimer for musikk i i P2 var gått ned med 25 prosent siste fem år.

Les også: Mener NRK mangler kulturprofil

Timetelling

– Å bare telle antall sendetimer er et lite interessant utgangspunkt, svarer Hege Duckert.

– Det viktige spørsmålet er jo hvor god jobb gjør vi for å formidle de ulike musikksjangerne? Klarer NRK å skape nye lyttere til jazz, klassisk og folkemusikk, som er musikksjangerne P2 har et særlig ansvar for? Det burde være det viktigste spørsmålet. I høst hadde vi for første gang klassisk musikk som lørdagsunderholdning på TV, med «Da KORK kom til bygda». Det gjorde NRKs kulturtilbud synlig i TV-universet på en ny måte, mener Duckert som skjønner at seere og lyttere reagerer på endringene i NRKs kulturprogrammer.

– Hver gang man endrer i NRKs sendeskjemaer, blir det reaksjoner. Det er naturlig. Noe folk liker å høre på, blir endret. Men vi må huske at NRKs sterke stilling som allmennkringkaster, skyldes kontinuerlig innovasjon, sier Duckert.

– Men blant enkelte i norsk kulturliv hersker det en oppfatning av at endring er det samme som forfall. Endring kan være forbedring. Og at det å prøve å nå publikum med kulturstoff er kommersielt – det er jeg uenig i. En allmennkringkasters oppgave er å få fram det gode, smale kulturuttrykkene til flere, sier Duckert.

– Utfordringen for NRK som allmennkringkaster er å treffe publikum i en situasjon der måtene publikum bruker mediene på, er i radikal endring. Min ambisjon er å inkludere flere i de smale feltene.

Kuttpolitikk

Sist uke skrev Dagsavisen om Vossajazz, som for første gang siden 1978 opplevde at NRK ikke kom for å dekke festivalens bestillingsverk, på grunn av nedskjæringer.

– «Hva vil NRK med denne kuttpolitikken», spurte lederen for Vossajazz?

Les saken her: NRK droppet årets verk

– Det er å snu det på hodet. Vi vil ikke føre en kuttpolitikk. Men vi må stramme inn fordi vi har fått innskrenkninger i lisensmidlene, kommenterer Duckert.

– Skulle du ønske du kunne gå tilbake til sånn som det var da kulturprogrammer på TV var av typen «Pål Bang-Hansen snakker om film en gang i uka»?

– Nei. Vi må lage innhold som er relevant for publikum i dag.

Les også: NRK P2 kutter i jazzen

Ledelse og makt

Mens NRK-debattene raste i forrige uke, om både P2, porno og lisensfinansiering, fullførte Duckert BI-kurset «ledelse, makt og mening» i Roma. Hun ble ny kulturredaktør i NRK i 2010, og satte i gang med å fornye kringkasterens kulturprogrammer. Hun har opprettet programflaten Kulturstripa på NRK2 og lagt den ned igjen. Nå vil hun fortsette å eksperimentere med nye former for kulturprogrammer, og i løpet av året håper hun også å få til samarbeidsprosjekter med store norske kulturinstitusjoner, etter modell fra BBC.

– BBC har gjort spennende grep med sitt kulturtilbud. De har inngått strategiske samarbeid med institusjoner som British Museum, i programserien «The History of the World in 100 Objects», og Hay Festival på litteratursiden. NRK er nå i diskusjoner med tre norske kulturinstitusjoner om lignende samarbeid, forteller Duckert.

– Som allmennkringkaster kan vi ikke binde oss for sterkt til andre aktører, men vi kan inngå tidsavgrensede avtaler. Det kan utløse kreativitet i NRK og gjøre NRK til en sterkere aktør i norsk kulturliv.

Les også: Felles P2-protest

Les også: Til aksjon for P2s «Klassiker»

Det nye Norge

Til sommeren kommer den nye regjeringens varslede stortingsmelding om allmennkringkasteren. Debatten om kulturdekningen i NRK handler om viktige aspekter ved allmennkringkasterens rolle, mener Duckert.

– Hva en allmennkringkaster skal være, og hvem en allmennkringkaster skal være for, er et vanskeligere spørsmål enn noen gang. Skal du være allmenn, må du ta inn over deg endringene i Norge. Å nå alle er blitt stadig vanskeligere. Få mennesker med innvandrerbakgrunn følger NRKs kulturtilbud. Vi må jobbe aktivt for å speile det nye Norge bedre. Der har vi gjort oss skyldige i noen unnlatelsessynder, erkjenner Duckert.

Imens fortsetter klagene å komme fra de mange lojale NRK-brukerne, blant annet mot nedleggelsen av «Klar en klassiker». Men «NRK har ignorert protester før, og kan gjøre det igjen» påpekte medieforsker Gunn Enli, i Dagsavisen lørdag. Vil Hege Duckert ignorere protestene denne gangen også?

– Alle som tar kontakt med meg, får et svar. Før eller senere. Vi eies av alle. Om vi ikke lytter til alle, gjør vi ikke jobben vår. Men i debatter på kulturfeltet ser vi ofte pressgrupper som er høylytte. Deres interesser er ikke alltid allmennkringkasterens interesser.

Les også: Ber NRK redegjøre for kuttene

Les også: Hva vil Høyre med NRK?

Mer fra Dagsavisen