Kultur

NRK P2 kutter i jazzen

Fra fire faste jazzprogrammer til «Jazzklubben» en gang i uka: NRK P2 kutter i jazzprogrammene. Bryter med NRKs ansvar som allmennkringkaster, mener kritikere.

– For hele jazzmiljøet er dette veldig trist. NRK er en allmennkringkaster, da har de et klart ansvar for å dekke norsk jazz, fastslår Kai Gustavsen, daglig leder for Kongsberg Jazzfestival, Norges største jazzfestival. Sentrale aktører i norsk jazz reagerer på at NRK P2, etter en ny runde med kutt, er nede i ett rent jazzprogram en time i uka. Fram til 2009 hadde P2 fire jazzprogrammer: «Jazzklubben», «Jazz jorda rundt», «Jazzbasillen» og «Rundt midnatt», med til sammen over fem timer redaksjonelt innhold. De siste årene er det blitt kuttet jevnt i formater, sendeflater og reprisetid på jazzprogrammene. I mars la NRK fram nye kuttplaner, der ti årsverk i kulturavdelingen skal bort. Av jazzsendingene gjenstår en time med «Jazzklubben» fredag kveld, med reprise søndag. I tillegg kommer «Musikkmøte» en time i uka, der kjente personer spiller jazz-favoritter.

Kollisjonskurs

– Trist, sier Edvard Askeland, leder for Oslo Jazzfestival.

– Veldig trist, sier Gro Bråtømyr, leder for Norsk Jazzforum.

– Svært trist, sier Jan Ole Otnæs, daglig leder for Nasjonal Jazzscene og tidligere sjef for Moldejazz.

– Kjempetrist, sier Hans Olav Solli, nåværende sjef for Moldejazz.

– Vi merker at norsk jazz er populært, også blant ungdom. Og norsk jazz er en viktig eksportartikkel. NRKs kutt er på kollisjonskurs med statusen til norsk jazz både internasjonalt og hjemme, mener Moldejazz-sjef Hans Olav Solli.

«Minimalt»

– Inntil for få år siden hadde vi fire jazzsendinger som dekket forskjellige aspekter av norsk jazz. Nå er det bare «Jazzklubben» som driver fast musikkfaglig dekning av aktualiteter og nyheter i jazzen. Før påske ble to timer «Jazzklubben» redusert til en time. Det gjør at det er minimalt hva vi får dekket, sier Karen Frivik, journalist i NRKs jazzredaksjon.

– I alle år har vi hatt jazzsendinger innen vanlig radiolyttetid formiddag og ettermiddag. Nå har vi mistet alle sendeflater i tidsrom der folk vanligvis hører på radio, og har bare kveldssendinger igjen. Da når vi ut til færre.

Arkiv blir borte

De norske jazzfestivalene melder også at NRK nå gjør færre egne opptak.

– NRK tok større kulturelt ansvar før. Tidligere produserte NRK egne opptak både av konserter, og av nye norske band som kom i studio på Marienlyst. Det gjør man ikke så mye av lenger. Konsekvensen er at NRK ikke lenger sitter med noe arkiv de kan styre over selv, påpeker Oslo Jazzfestival-leder Edvard Askeland.

– NRK har vært et viktig dokumentasjonssenter for norsk jazz. Da vi jobbet med 50-årsjubileet for Moldejazz, ble vi overrasket selv over hvor mye fantastisk materiale NRK hadde i arkivene fra 60-tallet og fram til 90-tallet. Men fra 2000-tallet er det nesten ingen fjernsynsopptak av norske jazzfestivaler. Det er også blitt mindre og mindre radioopptak. Dette er svært beklagelig, konstaterer Jan Ole Otnæs.

– Alle i NRK må ta kutt

– Jeg tror ikke det blir noen stor forskjell i mengden jazz på P2, sier Ole Jan Larsen, kanalsjef i NRK P2, til kritikken mot kuttene i kanalens jazzprogrammer.

– Regnestykket som presenteres her er ikke fullstendig: «Musikkmøtet» er et jazzprogram, vi har også «Studio Sokrates» med jazz og filosofi, og «Jazzklubben» har to timer ukentlig, der den ene timen vil variere mellom konserter og repriser. Men P2 har et særlig ansvar for å dekke jazz, folkemusikk og klassisk. Derfor satser vi på musikkprogrammet «Spillerom», for både jazz og andre sjangere, der vi presenterer jazzjournalistikk i beste sendetid hver dag, med artister live i studio hver fredag.

– Så har vi vært gjennom en kuttrunde i NRK der alle redaksjoner må ta sin del. En av prioriteringene er at det blir noe færre nyproduserte «Jazzklubben». Og det gjøres færre konsertopptak enn tidligere.

Jazzkanal uten folk

DAB-kanalen NRK Jazz sender 24 timer i døgnet uten egne medarbeidere.

– Vi har ingen hele stillinger til NRK Jazz. Det er en jukeboks-kanal med spillelister og repriser, sier NRKs redaksjonsleder for musikk Bård Skar.

– Da vi opprettet P1+, P13 og NRK Klassisk, ble NRK Jazz liggende på vent. Det er et ressursspørsmål, kommenterer NRKs musikksjef Knut Henrik Ytre-Arne.

NRKs jazzveteran Erling Wicklund var med på å starte NRK Jazz før han gikk av med pensjon i fjor, forteller han til magasinet Jazznytt: «Det er rett og slett galt at ikke de to kanalene som skal formidle jazz og klassisk sidestilles og gis like ressurser», sier Wicklund til Jazznytt og hevder at NRK Jazz nå er «en ubemannet jukeboks uten systematisk fornying av repertoaret».

– Dette er ikke riktig. Repertoaret fornyes av medarbeidere i jazzredaksjonen, understreker Skar.

Mer fra Dagsavisen