Kultur

Ber NRK redegjøre for kuttene

NRKs kostnader øker, og over 10 prosent av kostnadene er knyttet til nettaktivitet, viser ny rapport, som ber NRK vise hva de har fått ut av kuttene på 200 millioner kroner.

NRK har hatt høyere lisensøkning og langt høyere kostnadsvekst de siste årene enn sine skandinaviske naboer i Sveriges Television og Danmarks Radio. Og det er nettsatsingen som står for den største kostnadsveksten. Over 10 prosent av NRKs kostnader, som er finansiert av TV-titterne, går til nettaktivitet. Det viser en fersk rapport fra Deloitte, som har fått i oppdrag av Kulturdepartementet å vurdere NRKs rapportering om kostnadseffektivitet.

På tross av at NRK har kuttet over 200 millioner kroner siden 2010 har driftskostnadene økt med nærmere 20 prosent i samme tidsrom. NRK må synliggjøre gevinsten av kuttene, mener Deloitte.

Angrep fra flere kanter

NRK er i hardt vær om dagen da de både må forsvare seg mot innholdskritikk etter Trygdekontorets porno-stunt, og mot regjeringspartienes utspill mot dagens lisensfinansiering. I påvente av regjeringens stortingsmelding om NRK har debatten våknet til live.

Kulturpolitiske talsmenn i Høyre og Frp, henholdsvis Svein Harberg og Ib Thomsen, la i går fram deler av et mulig kompromiss mellom de to regjeringspartiene om NRKs framtid. Ifølge Dagens Næringsliv vil partiene blant annet at NRKs oppdrag skal begrenses til radio og TV, og at NRK må skaffe egne inntekter til det de vil gjøre utenom dette. Dersom dette går gjennom vil ikke NRK lenger kunne bruke TV-lisenspenger på nettsatsing.

At så mye som 10 prosent av NRKs kostnader går til nettaktivitet merker Frps Ib Thomsen seg.

– Det bekymrer meg, spesielt når vi får tilbakemeldinger fra aviser som sier det er ganske fortvilende å kjempe mot NRK på nettet. Det er ingen tvil om at NRK har en sterk posisjon, og nå må Stortinget diskutere om det er denne typen aktivitet lisenspengene skal gå til, sier han.

Les kommentar på Nyemeninger.no: Rundkast om kringkastingen

Lisens-kamp

– Dette er den problemstillingen jeg har forsøkt å reise denne uka, sier mediepolitisk talsmann i Høyre, Kårstein Eidem Løvaas, som ertet på seg mange da han i Aftenposten tirsdag tok til orde for å ta betalt for NRK på nett, for å unngå at NRK skal ødelegge for nettaviser som ikke kan legge ut innhold gratis. Ifølge Klassekampen i går trakk han forslaget, men overfor Dagsavisen framholder han budskapet.

– Det er en stor utfordring for NRK dersom stadig flere velger å ikke betale lisens, men benytte seg av tilbudet på nett, sier han.

Stortingsmelding

Ifølge Deloittes rapport har NRK hatt en realvekst i kostnadene på 2,2 prosent per år de siste ti årene. Det er høyere enn for DR og SVT, som siden 2004 har ligget på henholdsvis rundt -0,1 prosent og 0,7 prosent per år.

NRK opplyser til Dagsavisen at de tar med seg Deloittes påpekninger i arbeidet med sin neste rapportering til Kulturdepartementet, men de understreker også at sammenligningen med SVT og DR kan virke misvisende, da lønnsveksten i landene er ulik.

I juni kommer regjeringen med en stortingsmelding om NRK, der de blant annet skal ta for seg NRKs finansieringsordning og oppdrag. Ib Thomsen forteller at et kompromiss mellom Høyre og Frp ikke nødvendigvis er klart til den tid.

– Avstanden er ikke stor i prinsippene, men vi er nok uenige i finansieringen og nivået på den. Nå diskuterer vi lisensen, sier han.

Løvaas fra Høyre mener det vil være lurt å bruke mer tid på spørsmålet om lisens.

– Jeg tror ikke vi skal komme med noen lisens-endringer nå i stortingsmeldingen, sier han.

Millionkutt

Fra 2010 til 2013 har NRK kuttet for 200 millioner kroner. I disse dager er de i ferd med å kutte ytterligere, og det har blant annet kommet sterke reaksjoner på kutt i kulturdekningen, slik Dagsavisen har omtalt de siste dagene. «Det vil være fordelaktig om NRK kunne synliggjøre effektivitetsforbedringen kvantitativ for hvert enkelt tiltak, spesielt fordi økningen i de totale kostnadene er langt større enn den generelle inflasjonen i Norge», skriver Deloitte i sin vurdering.

Dyrere dramatimer

Stadig dyrere dramaproduksjoner er en trend i hele Skandinavia, ifølge Deloitte-rapporten, og dramaseriene er blant det som står for den totale kostnadsveksten til NRK. Her har Deloitte regnet ut hva hver episode av dramaseriene de siste årene har kostet per seer. Da man regner med at stadig flere også ser seriene på nett, er det imidlertid usikre tall. Deloitte påpeker at det er problematisk at det er TV-lisensbetalerne som finansierer serier som også er tilgjengelig gratis på NRKs nettsider.

  • Himmelblå 3 (2010): 4 kroner
  • Taxi (2011): 8,4 kroner
  • Erobreren (2012): 18 kroner
  • Halvbroren (2013): 9,1 kroner
  • Mammon (2014): 6,6 kroner
  • Kampen om Tungtvannet (2014): 9,8 kroner

Mer fra Dagsavisen