Kultur

Sprudler ikke over

Sommertid og sprudlevin går hånd i hånd. Byløvene droppet de edleste dråpene og byttet ut champagnen med en frisk prosecco.

4

På Bruno’s Proseccheria ved Christiania Torv vet de hva de driver med, og har viet en hel restaurant til den friske drikken. Her kan du finne spesialimporterte viner håndplukket av kjennere.

Byløvene får plass i hjørnet av lokalet hvor rommet er like høyt som bredt. Spisebordene kranser rundt en bar som er plassert midt i lokalet, hvor man kan beundre flaskene som står til kjøling. På solrike dager kan man også ta plass på plattingen foran restauranten. Enkelt, men innbydende. Én servitør har ansvaret for hele lokalet denne travle onsdagskvelden i fellesferien. Likevel tar det ikke lang tid før Byløvene har fått anbefalt en Pinturicchio Brut prosecco, og to glass står klare på bordet sammen med brød og oliven.

- Nydelig og fruktig, sier Løven og forsyner seg med flere slurker mens menyen studeres.

Proseccheria har et stort antall småretter, men tilbyr også hovedretter av pasta, fisk og kjøtt.

Bordkavaleren går for småretten lettstekt tunfisk rullet i fem forskjellige krydder og marinert med sitronette som forrett. Denne finnes også i større versjon blant hovedrettene. Løvinnen velger en klassisk carpaccio av okse, men servitøren foreslår å velge noe annet fordi porsjonen er så stor. Etter anbefaling faller valget heller på en av smårettene: Auberginrullade med mozzarella, parmesan og hvitløk i tomatconcassee.

- Merkelig at de har forretter som er for store til å fungere som forretter, bemerker Løven.

Når maten kommer på bordet viser det seg at det var et godt valg å følge anbefalingen. Aubergineruladen er smakfull, balansert krydret og med et raust stykke ost. Løven er ikke like fornøyd.

- Jeg hadde forventet mer siden det sto at tunfisken skulle være vendt i fem krydder, sier Løven litt skuffet.

- Jeg blir litt lei av tunfisk og sesamfrø, men fisken er fint lettstekt og god, altså.

Når ettermiddag blir kveld fylles stedet sakte opp. Her er alt fra barnefamilier og unge par, til eldre damer ute på venninnekveld. Takhøyden skaper en behagelig bakgrunnslyd, uten at det blir støyete. Hovedrettene kommer på bordet. Løven får helstekt entrecôte i urter med steinsoppsaus, mens løvinnen valgte grillet fisk og skalldyr i proseccosaus. Tallerkenen bugner over av sjøkreps, kamskjell, scampi og jammen gjør ikke tunfisken fra bordkavalerens forrett en reprise på tallerkenen. Denne gangen har fisken fått mer smak av de fem krydderne.

- Deilig sjøkreps, men brødskorpen er litt i salteste laget. Kamskjellene er fint stekt, men scampien kunne godt vært tatt ut av dampen et minutt tidligere, konkludere Løvinnen, etter å ha prøvd alle havets delikatesser. Proseccosausen kom ikke til sin rett.

Løven var ikke like heldig. Entrecôten er så tynn at den minner mer om en løvbiff, og kjøttet er grått og hardt. Nedlesset i tjukk saus med store soppbiter. Begge rettene har samme triste tilbehør, myke potetbåter og noen grå erter. De blir smakt på, men får ligge i fred resten av kvelden.

- Deilig saus, men litt i meste laget når man ikke har noe til, sier Løven og tygger iherdig på kjøttet.

Chiantien som ble anbefalt til får derimot ben å gå på, og servitøren roses for anbefalingen.

Bruno’s Proseccheria har fire fristende desserter på menyen. Valget faller på rødvin- og sitronmarinerte jordbær med vaniljeis, og mascarponemousse med forskjellige bær. Den søte avslutningen faller i smak, og marinerte jordbær med vaniljeis ser ut til å være en gjenganger på flere av bordene denne kvelden. Med god grunn: Spennende smak av søte bær med syrlig sitron, avrundet av vaniljeis, er en vellykket kombinasjon som man får lyst til å prøve hjemme. Mascarponemoussen faller også i smak, men det er en massiv porsjon med kun noen få bær på toppen.

- En fin og søt avslutning på kvelden, sier Løven.

Når Byløvene gjør seg klare for å gå er lokalet fullt, og den enslige servitøren har så mye å gjøre at hun ikke lenger klarer å være like oppmerksom. Etter å ha ventet med tomme glass i et kvarter velger Byløvene å betale i baren. Servitøren avbryter umiddelbart det hun driver med og hjelper dem med et smil.

Proseccheria kan vin, og det er derfor man bør gå dit. Gode småretter trekker opp, men dette er ikke noe sted for de store middagene. De har et godt konsept gående og boblene løfter stemningen.

PS: Bruno‘s Proseccheria holder sommerstengt fra 15. til 29. juli.

Powered by Labrador CMS