Kultur
Unnasluntrere skal ikke få trygd
Våre velferdsordninger er vårt felles forsikringssystem.
Få nyhetsbrev fra Dagsavisen. Meld deg på her!
Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.
Den siste tidens debatt om ungdom som såkalt «Naver», tar seg et friår fra skolen betalt av Nav, samt debatten om hvorvidt det er for enkelt å få uføretrygd, aktualiserer debatten om trygdemisbruk. Misbruk av velferdsordninger er et alvorlig problem som vi bekjemper med all vår kraft. Våre velferdsordninger er vårt felles forsikringssystem. Hvis tilliten til systemene svekkes og fellesskapet ikke lenger vil bidra, har vi tapt. Jeg kjemper for å styrke den offentlige velferden, derfor står jeg også i front for å bekjempe trygdemisbruk. De som misbruker ordningene stjeler fra oss alle.
«Gjør din plikt - krev din rett» er Arbeiderpartiets politikk. At Høyre prøver å skape inntrykk av noe annet, er kun et desperat forsøk på å oppkonstruere politiske uenigheter. La det ikke være noen tvil: unnasluntring kvalifiserer verken til sosialhjelp eller uføretrygd. Arbeid lønner seg og arbeidslinja er vårt viktigste prinsipp. Alle som kan jobbe skal gjøre det. Det er tragisk at ungdom som kan og vil jobbe, ender opp på uføretrygd. Reglene for hvem som kan få trygd er klare. Trygd er ikke noe en kan velge selv.
Først etter flere år med forsøk på å jobbe igjen og legen har dokumentert at du er for syk til å jobbe nå og i framtida kan uføretrygd innvilges. Dette legger mye ansvar i hendene på legene. Et ansvar legene må ta alvorlig. Uføretrygd skal være siste utvei. Trygderegelverket må håndheves på en korrekt og profesjonell måte også av Nav. Når Nav-kontor og andre instanser ikke følger disse retningslinjene tar vi tak i det.
De store utfordringene våre framover handler om hvordan vi kan forhindre at folk støtes ut av arbeidslivet. Og hvordan vi kan få flere med nedsatt funksjons- og arbeidsevne inn i et mer inkluderende arbeidsliv. Jeg oppfordrer Høyre til å slutte å polemisere over det som vi alle er enige om: kun de som trenger det skal ha trygd, og heller bli med på vårt arbeid for å få flere med.
Arbeiderpartiet fornyer og forsterker nemlig arbeidslinja hver eneste dag nettopp for å få folk ut av ytelser og inn i arbeid. Kvalifiseringsprogrammet, sammenslåing av flere ytelser til arbeidsavklaring, jobbstrategien for de med nedsatt funksjonsevne, uførereformen som skal gjøre det enklere å jobbe dersom du som ufør kan bidra litt, er alle eksempler på akkurat dette. Aktivitetskrav er innført knyttet til flere stønader, kampen mot trygdemisbruk er trappet opp og innsatsen på forebygging slik at færre unge skal droppe ut av skole og ende opp som ledige er økt.
Ingen skal motta trygdeytelser fordi de ikke gidder jobbe. Men de uføre må også få slippe å bli stemplet som unnasluntrere. Der må Høyre ta ansvar for måten de omtaler disse menneskene på. Årsakene til uførhet er for mange mangfoldig og vanskelig. Når vi vet at mange av de nye unge uføre i statistikken har sterke psykiske lidelser, sier det seg selv at de trenger hjelp og støtte. Det nytter lite å sende dem ut alene med beskjed om å komme seg i arbeid.