Kultur

Det store selvbedraget

Denne ukas matsnakkis er den svenske matspaltisten og forfatteren Mats-Eric Nilsson, som har sparket i gang en opphisset debatt om hva det egentlig er i maten vår.

Publisert Sist oppdatert
Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

I Dagbladet å svinge øksa over nordmenns mest populære middagsrett i moderne tid, nemlig Pizza Grandiosa. Under overskriften «Slik blir du bløffet - hver eneste dag» forteller Nilsson om hvilke luretriks matindustrien tar i bruk for å få oss forbrukere til å tro at vi putter i oss naturlige og næringsrike matvarer, når de like gjerne kan være utviklet av kjemikere på laboratorium og kunstig sminket til det ugjenkjennelige.

Mats-Eric Nilsson er prisbelønnet for sine bøker «Den hemmelige kokken» og «Ekte vare», og hans avsløringer har fått svenske matvareprodusenter til legge om på sine produksjonsmetoder. Grandiosa-pizzaen fra Stabburet slipper heller ikke gjennom Nilssons ekthetstest. En parodi på en pizza, hevder han overfor Dagbladet, og viser til at det som Stabburet oppgir som «pizzakjøtt» på pakningen like gjerne kan stamme fra okse, ku eller hest. Hest! En gedigen PR-katastrofe, som Stabburet selvsagt benekter på det sterkeste. Produsenten får også pepper for å hevde at pizzaene inneholder det samme som en brødskive med Jarlsbergost, tomat og skinke, når det vitterlig ikke er verken skinke eller tomat i pizzaen. Derimot tomatpuré og noe avskjær fra oksekjøttproduksjonen som de kaller for skinke.

En annen matbløff den svenske journalisten trekker fram fra det norske matfatet er svarte oliven fra Eldorado, som når sant skal sies ikke er svarte. I hvert fall var de ikke svarte under innhøstingen, men grønne, som blir lagt i lut og gasset for å bråmodnes til svarte oliven. Og som smaker deretter, altså ingenting.

Også en annen populær nasjonalrett, taco, får sitt pass påskrevet, og da særlig guacamoleblandingen fra Old El Paso. Som altså har forsvinnende lite å gjøre med det som i dagligtalen menes med guacamole, som hovedsakelig består av most avokado og tilsatt litt hakket løk, tomat, chili, lime og koriander. Nei, det matvaregiganten General Mills hevder overfor Dagbladet er guacamole, består bare av 26 prosent avokado. Resten er erter, vann og 22 andre tilsetningsstoffer. Altså nesten det samme som ertestuing, hvis vi ser bort fra at ertestuing smaker godt.

I denne saken er det vel heller ikke så godt å si hvem som egentlig bløffer hvem. For hadde det ikke vært for forbrukernes krav om stadig billigere og kjappere mat ville ikke industrien sett seg like tjent med å sminke maten vår med alskens smaksforsterkere og kunstige tilsetningsstoffer. Med hånden på hjertet er det vel ikke så mange som spiser Grandiosa uten en aldri så liten flik av mistanke om at det ikke er så veldig sunt, selv om den utrolig nok har fått det grønne nøkkelhullsmerket fra Mattilsynet. De fleste har vel en erkjennelse av at hjemmelaget pizza laget fra bunnen av og som er toppet med ferskt kjøtt og friske grønnsaker tross alt ville vært et sunnere alternativ. Og dessuten smakt så uendelig mye bedre enn ferdigpizza.

Men nå er jeg blitt så sulten av alt matpratet. I kveld blir det pizza til middag, fiks ferdig og rett fra matbutikkens frysedisk. For å lage den selv har jeg rett og slett ikke tid til. Ikke i dag, men kanskje i morgen.

Publisert i Dagsavisen fredag 9. mars.

Powered by Labrador CMS